Kemal ANADOL
18 Ocak 1927 bu tarihi unutmayın!
22 Şubat 2022 Salı

Anadolu’nun hemen üstünden, Karadeniz’den gelen savaş tamtamları aylardır susmuyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim her an savaşa dönüşebilir. ABD Başkanı Biden savaş çıkması için ellerini ovuşturuyor. Neredeyse tanklarını Ukrayna’ya sokması için Putin’e rüşvet verecek!

Komünizme karşı oluşturulan bir askeri pakt olan NATO’nun SSCB’nin dağılmasından sonra varlığına son vermesi gerekmez miydi? Anlaşıldı ki komünizmi önleme sadece göstermelik bir gerekçe imiş. ABD sona ermekte olan dünya jandarmalığını sürdürmek istiyor. Rusya ile ekonomik ve diplomatik ilişkilerini bozmayan Almanya, Fransa, İtalya gibi NATO üyelerini tekrar kanatları altına almanın yolu olarak Ukrayna’da savaş çıkmasını görüyor. Söz dinlemeyen çocukları yola getirmenin tek çaresi bu galiba.

Ukrayna ile Rusya arasında savaş çıkarsa en büyük zararı ülkemiz görecek. Bu tartışma götürmez gerçeği kimse yadsımıyor. Gel gelelim iktidarı ve muhalefeti ile NATO’ya övgüler düzmeyi sürdürüyoruz. Savunma Bakanı Akar böyle kritik bir durumda Montrö Antlaşmasının güvencemiz olduğunu ve Karadeniz’de istikrar sağladığını söylüyor. Öğleden sonra günaydın! O zaman bir soruya yanıt vermek sorunda. Bu gerçeği bir bildiri ile Türkiye kamuoyuna duyuran 104 Amiralin suçu ne? Amirallerin duruşması 24 Şubat 2022 günü İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde biliyor musunuz? Tarihin acımasızlığına bakınız; gerçekleri açığa çıkarmak gibi kötü bir alışkanlığı var.

Gelin tarihin izini sürelim ve 95 yıl öncesine gidelim. Türkiye, Kurtuluş Savaşı’nı kazanıp barış görüşmeleri için Lozan’da İtilaf devletleri ile masaya oturduğunda aralarında ABD yoktu! Sadece gözlemci statüsündeydi ve anlaşmaya taraf değildi. Bu nedenle yine Lozan’da Türk ve ABD heyetleri arasında 6 Ağustos 1923 günü ayrı bir Dostluk ve Ticaret Antlaşması imzalanmıştı. Gel gelelim Amerika’daki Rum ve Ermeni lobileri “Lozan Antlaşmasına Hayır!” diye baş kaldırmışlar ve kampanya başlatmışlardı. Politikacılar da zarar kâr hesabı yaparak ikiye bölünmüşlerdi. İki karşıt kampanya dört yıl boyunca devam etti. Sonunda iki ülke arasındaki Dostluk ve Ticaret Antlaşması 18 Ocak 1927 günü Amerikan Senatosu tarafından reddedildi!

Atatürk haberi alınca rahatsızlığını dile getirdi:

“Kültürlü ve uygar bir ülkede, bağnaz bir azınlığın nasıl olup da aydın çoğunluğa istediğini empoze edebildiğini anlayamadım!”

Gelişmelerin ardından iki hükümet temsilcileri arasında görüşmeler yeniden başladı. 17 Şubat 1927 tarihinde bir modus vivendi (geçici anlaşma) imzalandı.

ABD ülkemizle arasındaki ilişkileri hep pamuk ipliğine bağlayarak yürüttü, yürütüyor. Bağların güçlenmesi ancak Sam Amca’ya mutlak biat ve itaatla mümkün! Ulusal çıkarlarınızı bir yana bırakacaksınız ve platonik aşkınızı sürdüreceksiniz. Tramp denilen adamın her türlü diplomatik kuralın dışında yenir yutulur olmayan terbiyesiz mektubunu sineye çekeceksiniz!

Gözümüzün önünde güney sınırımızın hemen ötesinde ağır silahlarla yüz bin kişilik bir PYD ordusu oluşturuyor: bunu da inkâr etmiyor. Girit’te, Kara Yunanistanı’nda ve batı sınırımıza otuz kilometre yakınında Dedeağaç’ta dev bir üs oluşturuyor. ABD askerleri tüm Yunanistan’a yayıldı. Sanmayın ABD sadece Rusya’yı kuşatıyor. Bu çember aynı zamanda bizim etrafımızda çevriliyor! Düşünebiliyor musunuz? ABD’li bir general Türkiye’den Montrö’ye göre boğazlardan geçen Rus gemilerinin durdurulmasını isteyebiliyor ve hiçbir yetkilimizden ses çıkmıyor!

Kıbrıs’a çıkartma yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne “Size NATO silahlarını kullandırmam” diye mektup yazmaya cüret eden ABD Başkanı Johnson’a verilen “Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de yerini alır!” yanıtına bugünlerde fazlasıyla ihtiyacımız var!

*Bu yazı Putin'in açıklamasından önce kaleme alınmıştır...

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Altıntaş 16 Nisan 2022 Cumartesi 12:54

Bu tür anımsatmalar,günümüzü anlamaya ve geleceğimizi tasarlamamıza katkıda bulunduğu ölçüde değerlidir Sevgili Anadol,bize bir tarih özeti veriyor. Bilgi yoksunu kimi yobazlar ise,yanıt diye,dünün hesabını sorma cüretini gösteriyor. Bu mahlukata sormam gerekirse, "bırak geçmişi,sen 20 yılı değerlendir ve önümüzdeki yüzyılı düşün. Olmayınca beyin diyeceksiniz, ne yapsın bu mahluklar? Olsa olsa sahibinin sesi olarak,tasmalarından bağlı oldukları efendilerin kulluğu yeter onlara

Yorumu oyla      2      3  
Erdoğan Anadol 23 Şubat 2022 Çarşamba 11:33

104 amiral için savunma bakanının sözleri her halde bir emsal teşkil eder sanıyorum Bu amiral ler Atatürk ün amiralleri olduğu için yapılan eziyeti kınıyorum

Yorumu oyla      2      3  
HİKMET UYGUR 22 Şubat 2022 Salı 17:10

LOZAN ANTLAŞMASI ZAFERMİ HEZİMETMİ?YUNANİSTANIN YAKLAŞIK 500 MİLYAR DOLAR CİVARINDA SAVAŞ TAZMİNATI BORCUNU KİM SİLDİ? ON İKİ ADALARI KİM VERDİ? HANİ MERAK EDİYORUM O YÜZDEN.. MANDA HİMAYESİ KABUL EDİLMEDİ TAMAM DA DİLİMİZDE ONBİNLERCE FRANSIZCA BİNLERCE İNGİLİZCE YÜZLERCE BAŞKA YABANCI DİL VAR BU NASIL İZAH EDİLİR? İŞ YERLERİNDE ÇOK BÜYÜK BİR YABANCI İSİM HAYRANLIĞI VAR NEDEN MESELA? GİBİLER ÇOKTA ZAMAN MÜSAİT DEĞİL..

Yorumu oyla      2      4  
Ayşe Tosuner 22 Şubat 2022 Salı 13:28

Aydınlatıcı bir yazı. Teşekkürler. Paylaşıyorum.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva