HABERLER>EKONOMİ
30 Mayıs 2016 Pazartesi - 17:45

Yorgancılar’dan Yıldırım’a reform çağrısı!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Mayıs ayı meclis toplantısında Bosch Ortadoğu Başkanı Steven Young Egeli sanayicilere sanayi 4.0’ı anlattı. Mecliste konuşan Yorgancılar, Başbakan Yıldırım’a Ahmet Davutoğlu döneminde verilen ekonomik reformların gerçekleşmesi için çağrıda bulundu.

Yorgancılar’dan Yıldırım’a reform çağrısı!

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısı, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young'un katılımıyla gerçekleştirildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı önderliğinde TOBB tarafından Almanya’da yapılan sanayi 4.0 zirvesinin ardından Bosch Başkanı Young, EBSO’lu sanayicilere yeni üretim teknolojilerini anlattı.

EBSO’nun özel olarak ilgi gösterdiği sanayi 4.0 ile ilgili Young, Bosch’un kuruluşundan gelişimine kadar gerçekleştirilen süreci anlata bir sunum gerçekleştirdi. Sanayi üretiminde geliştirilen yeni üretim teknikleri üzerinde duran Young, 10 yıllık periyotta imal edilecek ürünlerin kişisel ağırlıklı, uzaktan kontrol edilebilecek, sensor kontrollü insan gücü kullanılmadan faaliyet gösterecek ürünlerin hayata geçirileceğini söyledi.



TÜRKİYE’NİN ELİNDEN TUTACAĞIZ

Türkiye’nin geçmiş teknolojilerde geri kaldığını ancak sanayi 4.0’ın önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Young, “Biz Bosch olarak merkezimizle beraber hem Türkiye’de hem yurtdışında tedarikçilerimizden ayak uydurmalarını isteyeceğiz. Biz bu konuda birlikte elinden tutup büyüyeceğiz. Biz bunu yapmazsak diğer rakiplerimiz yapacak. Bu yolda engelleri aşmalarımız lazım. Bu süreçte öncelikle kesintisiz iletişim ve enerjiye ihtiyacımız var.  Bundan önceki endüstri 1, 2 ve 3’ün Türkiye olarak neresindeydik? Biz şimdi bu dalganın da gelip geçmesini mi bekleyeceğiz, yoksa içerisinde mi yer alacağız?” diye konuştu.

SANAYİ 4.0 İÇİN ÖNCE EĞİTİM 4.0’A GEÇİLMESİ LAZIM
Young’un ardından EBSO Yönetim Kurulu başkanı Ender Yorgancılar meclis gündeminde konuşmasını gerçekleştirdi. Sanayi’de dönüşümün sağlanması için öncelikle Türkiye’deki eğitim sisteminin dönüştürülmesi gerektiğini ifade ederek, “Sanayi 4.0’a Türkiye eğitim 4.0 ile başlaması lazım. Öncelikle eğitimde bu değişimi sağlamadığımız sürece sanayi 4.02ı yakalamamız mümkün değil. Makine ve robotların öne çıkacağı bir sistemde bunu yapacak olanın yine insan olduğunu dikkate aldığımızda, nitelikli işgücüne dayanan ihtiyaç bugünden çok daha fazla olacaktır. Dijitalleşme ile birlikte, eğitim sistemimizi yeniden ele almak ve üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek zorundayız” dedi.

AYAK UYDURAMAYAN KAPANACAK
Young’un sunumunun ardından EBSO’lu sanayicilerin teknolojik gelişimle ilgili soru işaretlerini değerlendiren Yorgacılar, “Sanayi 4.0 ile ilgili endişelerinizi görüyorum. Sanayi 4.0’a adapte olmayan kaybedecek. Bu sürece adapte olmak zorundayız.  Hayatın gerçekleri buysa değişmek zorundasınız. Bu  sürece ayak uyduramayan  kaybedecek” ifadelerini kullandı.

EGE ÜNİVERSİTESİ İLE SANAYİ HAMLESİ
Ege Üniversitesi ve EBSO arasında yeni bir adım atıldığını söyleyen Yorgancılar,”Sanayi 4.0 hamlesi yapıldığını  ile İşte bu amaçla, Sanayi 4.0 farkındalığını oluşturmamızın ardından, Ege Üniversitesi ile Eğitim 4.0 hamlesini başlattık.Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, EÜ Mühendislik Fakültesi Dekanımız ve çok değerli Hocalarımızla birlikte bir adım attık ve sanayide akıllı üretim, akıllı onarım ve akıllı bakım konusunda pilot uygulama başlatma kararı aldık.  Pilot uygulama kapsamında EÜ’nün makine, elektrik- elektronik ve bilgisayar bölümü, makinelerin bakım ve onarım süreçlerini dijitalleştiren yazılım geliştirecek.  Artık şunun çok iyi farkına varmalıyız ki, küresel rekabet gücümüzü arttırmanın yolu, Sanayi 4.0’dan, Sanayi 4.0’ın başarısı ise Eğitim 4.0’dan geçiyor” diye konuştu.



DAVUTOĞLU DÖNEMİNDE VERİLEN SÖZLER UNUTULMASIN 

İzmir milletvekili ve eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Başbakan olması hakkında konuşan Yorgancılar, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu döneminde verilen ekonomik reform sözlerinin sürdürülmesini ve reformların yerine getirilmesini söyledi.

EBSO Başkanı Yorgancılar, “Türkiye’mizin çok önemli meseleleri var ve ne yazık ki iç siyasetin gölgesinde atılması gereken adımlarda gecikmeler yaşanabilmektedir. İzmir’i ve İzmirlileri çok iyi tanıyan, konularımızı çok iyi bilen icraatçı Başbakanın önce ülkemize, sonra da İzmirimize önemli değerler katmasını ümit ediyoruz.  Başbakanın ilk grup toplantısında ‘Ekonomi demek, para demek değildir. Banka demek değildir. Ekonomi demek üretmek demektir. Birinci önceliğimiz üreterek büyüyen bir ekonomi olmak’ sözünü çok önemsiyor ve politikaların da bu yönde gerçekleşmesini diliyorum. Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde, ekonomide dönüşüm ve eylem planları geçekleşme süreleri ile paylaşılmıştı. Bizim temennimiz, söz konusu programların sürdürülebilirlik ve istikrar adına zamanlama planına uyularak devam ettirilmesi ve geliştirilmesidir. Zira, bizim de özellikle altını çizdiğimiz ve Davutoğlu tarafından açıklanacağı belirtilen çok önemli konularımızın askıda kalmasını açıkçası istemiyoruz. Özellikle de, reformlar konusunda 65. Hükümetin icracı yaklaşımını hayata geçirmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

GENÇ NÜFUS YAŞANIYOR, FAYDALANAMADIK
Türkiye’de artan işsizlik rakamları üzerinde duran Ender Yorgancılar, “Her zaman övündüğümüz, en büyük avantajımız olarak gördüğümüz genç nüfusumuzu ne yazık ki, iyi değerlendiremediğimiz, nitelikli eğitimi veremediğimizin altını her zaman çiziyoruz. İşsizlik oranı yüzde 11’lerde iken, bugün Türkiye, yaş ortalaması 30 ile önemli bir noktada bulunmaktadır. Ancak, TUİK tarafından yapılan son bir çalışmada ortalama yaşın 2023'te 34, 2050'de 42.9'a çıkacağı tahmininde bulunmuştur. Yani nüfusumuz yaşlanıyor ve biz bugünden bu avantajımızı çok iyi kullanmalı, önlemlerimizi almalıyız” şeklinde konuştu.

 
Rusya'dan Türkiye'nin önerisine yanıt
 
Polis aracına bombalı saldırı: 4 ölü, 19 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tesco’dan flaş Migros açıklaması!
Perakende şirketi Tesco Kipa, ana ortağı olan Tesco Overseas Investment ...
BASİFED’ten Kültürpark’a müze projesi
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim ...
Altın 3.5 ayın en düşüğünü gördü: Çeyrek ne kadar?
Altının ons fiyatı bugün Asya piyasalarında 1.200 dolara kadar gerileyerek ...
 
Folkart artık ‘sigarasız şirket’
Folkart Başkanı Mesut Sancak, çalışanların tamamının, gördükleri eğitim ...
Danimarkalı firmadan İzmir’e 40 milyon euroluk RES yatırımı!
İzmir’in ilçelerinde yapımı hızla devam eden RES yatırımlarının ardından ...
'Bireysel emeklilik'te önemli gelişme
2015’te BES’e 1.2 milyon kişi geldi ancak 743 bin kişi de ayrıldı. Çıkanların ...
 
Karşıyaka'dan Ödemişli patates üreticilerine can suyu
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, üretim fazlalığı nedeniyle ...
Tesco gidiyor, Kipalar Migros oluyor
Son dönemlerin birleşme ve satın alma işlemlerinde en hareketli sektörü ...
Patronlar İzmir'de kadın sorunlarını konuşacak
“Kadının Çok Yönlü Güçlendirilmesi Projesi İzmir Toplantısı” 1 Haziran ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva