HABERLER>POLİTİKA
22 Kasım 2012 Perşembe - 12:59

Yıldırım: Sabuncubeli'nin yüzde 15'i tamam

Sabucubeli Tüneli’nde inşaat çalışmaları hız kazandı. Sağ ve sol olmak üzere iki ayrı tünelden oluşun proje inşaatı devam ederken, Bakan Binali Yıldırım yüzde 15’lik kısmının tamamlandığını açıkladı.

Yıldırım: Sabuncubeli nin yüzde 15 i tamam

İZMİR - Ege'nin iki büyük kentini, yer altından birbirine bağlayacak Sabuncubeli Tünelleri Projesi'nde, yapılan plan tadilatı çerçevesinde tünel uzunlukları 2 bin 800 metreden 4 bin 70 metreye çıkartıldı. Projenin, bugüne kadar çevre sanat yapıları işlerinin yapıldığı ve toplam imalatının yüzde 15'lik kısmının tamamlandığı öğrenildi. İzmir yönünden başlanan tünel çalışmasında, sol tünelde 131 metre, sağ tünelde ise 59 metreye gelinirken, planın Manisa bölümünde ihtiyaç duyulan tadilatın tamamlanmasıyla kazıya iki yönden devam edileceği bildirildi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Sabuncubeli Tünelleri Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada, Manisa-İzmir yolu üzerinde bulunan Sabuncubeli'nin, medeniyetler var olduğundan bu yana korkulan bir güzergah olduğunu, Evliya Çelebi'nin de ünlü "Seyahatname" adlı eserinde burayı "Korkunç Sabuncubeli" diye andığına dikkati çekti.

“İZMİR VE MANİSA’NIN NEFES BORUSU AÇILACAK”
Yapımına başlanan tünel projesiyle "geçilmezliğiyle dillere destan olan bölgeyi geçilir hale getireceklerini" ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: "Bu tünellerle Manisa'nın, İzmir'in nefes borusunu da açıyoruz. Türkiye'nin en büyük tünellerinden biri olacak, her biri 4 bin 70 metre uzunluğundaki Sabuncubeli Tünelleri ile İzmir ve Manisa'nın ekonomilerini ve kaderlerini birleştiriyoruz. Bu tünelleri tamamladığımızda Manisa ile İzmir arası seyahat süresi 15 dakikaya inecek. Sabuncubeli Tünelleri'ni yaparak sadece yolunuzu kısaltmakla kalmayacağız İzmirli, Manisalı hemşerilerimizin can güvenliğini sağlayacağız."

Bakan Yıldırım, projenin iki kent arasında hızlı ve güvenli ulaşımın yanı sıra tüm bölge hatta ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacağını dile getirerek, "Bu tüneller aynı zamanda Aydın ve Muğla gibi turizm merkezlerini İstanbul ve Avrupa'ya açan bir kapı konumunda olacak" diye konuştu.

PLANLANANDAN ÖNDE GİDİYOR
Yap-işlet-devret modeliyle yapımı devam eden tünellerle ilgili yüklenici şirketin proje müdürü İbrahim Uslu da, projede geçen mart ayında başlayan inşa çalışmalarında, bugüne kadar tünel girişlerindeki aç-kapa ve diğer sanat yapılarının tamamlandığını belirtti. Bu işlerin bitmesiyle İzmir tarafından tünel kazısına başlandıklarını anlatan Uslu, şöyle konuştu: "Projede planlananın önünde ilerliyoruz. Başlayan tünel kazı çalışmalarında bugüne kadar sol tüpte 131 metre, sağ tüpte ise 59 metreye ulaştık. Manisa tarafında ise tünellere proje değişikliğiyle bin 270 metrelik ilave yapıldı. Bu ilaveyle ilgili izinlerin alınması sonrası Manisa girişinde de fore kazık çakma işlemlerine başlandı. 2 ay içinde Manisa çıkışındaki tünellerden de kazıya başlayacağımızı ve 4 tünelde birden çalışacağımızı düşünüyoruz. Çalışan sayımız diğer girişle birlikte üç vardiya halinde 130'dan 250'ye çıkacak. İki tarafta birden devam edecek çalışmalarla tüneller yerin altında birleşecek."

TÜNELİN İKİ UCUNDAN BAĞLANTI YOLLARI YAPILACAK
Uslu, projede tünellerin ortalama 150 metre derinlikten geçeceğini, en derin noktanın ise yerin 250 metre altında olacağını söyledi. Sabuncubeli'nde zemin yapısının zorlu olmasına rağmen projeyi etkileyecek bir sorunla karşılaşmadıklarını dile getiren Uslu, bugüne kadar firmalarının öz kaynaklarıyla finanse edilen projenin kredilendirilmesiyle ilgili görüşmelerde son aşamaya gelindiğini, projenin rantabl olması nedeniyle bu konuda da bir sıkıntı yaşanmadığını ifade ederek “Proje kapsamında tünellerin yanı sıra İzmir tarafında 1,5 kilometre, Manisa tarafında da 1 kilometre bağlantı yolu yapılacak” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Tarikatlar kanunen yasak ama pratikte var”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, "Mevlevilik, Bektaşilik ...
Bozdağ açıkladı: Tekke ve zaviyeler açılacak mı?
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tekke ve zaviyelerin yeniden açılmasına ...
Susam: Çekin piyasada bir itibarı kalmadı
CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu Üyesi Mehmet Ali ...
 
CHP’de 'Dikili' tartışması: Solak’tan şifre ve Engin’e yanıt
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak, Dikili’de gerçekleştirilecek başkanlık ...
CHP’den şok iddia: Öz 12 farklı imza attı!
CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, “Ergenekon davasından 33 ay içerde ...
Erdoğan: Patriotların yerini TSK seçecek
Başbakan Erdoğan, İsrail ve Filistin arasında sağlanan ateşkesi takip ...
 
CHP Hüseyin Aygün'ün Seyit Rıza teklifini reddetti
Hüseyin Aygün’ün 'Seyit Rıza ve arkadaşlarına iadeyi itibarda bulunulmasına' ...
AK Parti'den 'Tekke ve zaviye' açılımı!
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dünya Ehli Beyt Vakfı tarafından düzenlenen ...
MHP'li başkana lokma soruşturması!
Balıkesir’in MHP’li Belediye Başkanı, babasının ölümü nedeniyle halka ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva