HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Eylül 2015 Pazartesi - 15:17

Yazarların ve tarihçilerin gündemi Bergama

UNESCO Dünya Mirası Bergama’ya olan ilgi gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Bugüne dek İzmir’in Basmane ve Agora gibi tarihi mekanlarını araştırarak ve yazarak gün yüzüne çıkaran araştırmacı, gazeteci-yazar ve tarihçilerin bu seferki durağı Dünya Mirası Bergama oldu.

Yazarların ve tarihçilerin gündemi Bergama

İZMİR - Tarihi Bergama Arastası’nda Bergama Ticaret Odası organizatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Gazeteci-Yazar Orhan Beşikçi ve beraberinde araştırmacı gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve rehberler katıldı.

Toplantıda Bergama’nın değerlerini ve yürütülen çalışmalar konusunda katılımcıları bilgilendiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin kent için bir heyecan yarattığını dile getirerek bu alanda yürütülen çalışmaların kentin dokusuna uygun biçimde ve dikkat edilerek yapıldığını ifade etti. Başkan Gönenç, “Bergamalı, turisti kentin içinde, Arasta’da göremiyordu. UNESCO'ya girmiş olmak demek ilçe olarak yapacağımız her çalışmada kentin dokusuna dikkat ederek çalışma yapılması demektir” diye konuştu.

Bergama’nın çok sayıda tarihi değerinin gün yüzüne çıkarmak için yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgiler veren Başkan Gönenç, “Korumacı olmamız gerekiyor. Restorasyon konusunda belediye olarak bu iş için iyi bir ekip oluşturduk. İçinde sanat tarihçisi, arkeologu da olan profesyonel çalışanlarımız var. Selinos projesi devam ediyor, Deri Fabrikası restorasyonu başladı. Kaynak yarattıkça belediye olarak restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz” dedi.

BERGAMA’YA TIP TARİHİ MÜZESİ VE ÇİZGİ FİLM
Bergama’da kurulacak bir Tıp Tarihi Müzesi için kurul oluşturulduklarını ve Tarihi Küplü Hamam’ın bu doğrultuda kullanılması için çalışma başlattıklarını belirten Başkan Gönenç, Bergama Müzesi’nin kurucularından Yazar Osman Bayatlı'nın yapmış olduğu tüm araştırmaların derlenerek bir kitap haline getirileceğini ifade etti.

Türkiye’de ilk olarak dört bölümden oluşan tarihi bir çizgi film ile deBergama’yı tüm dünyaya tanıtacaklarını belirten Başkan Gönenç, “Bergama’yı anlatan bir çizgi film yapıyoruz.Dört bölümden oluşan ve Büyük İskender’den başlayıp Cumhuriyet Dönemine kadar olan Bergama’yı anlatacağız. Karakterleri belirlendi. Tüm dünya çocukları kentimizi bu çizgi film karakterleri ile tanıyacak ve ala unutmayacak. İlk iki bölümü yakın zamanda tamamlanmış olacak” dedi.
 Bergama'da son günlerde turizm için çok ciddi çalışmalar var. Bu çalışmalar yalnız olamıyor. Bugün burada sizlerin olması, Ticaret Odasının olması, halkın olmasıyla birlikte başarılabilir çalışmalar. Bizlere yazılarınızla, fotoğraflarınızla, düşüncelerinizle yardımcı olmanızı diliyor bunun için sizlere şimdiden teşekkür ediyorum.

“BERGAMA'NIN DEĞERLERİ BERGAMA'DA SERGİLENMELİ”
Basmahanenin bugünkü değerini kazanmasındaki en büyük isim olan gazeteci-yazar Orhan Beşikçi Bergama için düşüncelerini şu şekilde aktardı: "Bergama deyince aklıma Akropol, Asklepion ve Kızılavlu geliyordu. 4 ay önce buraya Mehmet beyin davetiyle gelmiştim. Çınarlı kahvede otururken karşında gördüğüm bir tabela dikkatimi çekti. Bergama Hacı Hekim Hamamı’nı gördüm ve sonrasında yaptığım araştırmalarda Bergama kültür envarterinin çok yetersiz olduğunu gördüm. Bergama'nın bu üç değerden ibaret olmadığını birçok kültüre beşiklik ettiğini gördüm. Ayasofya'da sergilenen Bergama eserlerini Bergama'ya getirebiliriz. Bunun için çalışmalar yapabiliriz. Her birimiz üzerine düşeni yaparsa bunu başarabiliriz."

Bergama için çok sayıda çalışma yürüttüklerini ifade eden Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper ise " Bergama Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen 'Bergama Seni Çağırıyor' projesinin önemli bir proje olduğunu belirterek,  “Bergama'nın bilmeyen yönlerini ortaya çıkarmak ve Bergama'ya hiç gelmemiş kişilere bu bölgeyi tanıtmak için çok önemli bir proje. Eminim ki sizlerin de desteği ile Bergama daha çok tanınacak” diye konuştu.

BERGAMA'NIN PARŞÖMENİ YENİDEN CAN BULDU
Bergama'nın unutulmuş bir değeri olan Bergama Parşömenini dokuz yıl önce başlattığı çalışmalarla yeniden Bergama'ya kazandıran Macit Gönlügür ise Bergama’nın her açıdan çok güçlü bir kent olduğunu söyleyerek, “ Parşömen Bergama için önemli bir değer. Elimden geldiğince bu değeri tanıtmaya çalışıyorum. Bu çalışmalarım sırasında bana destek olan Ticaret Odasına ve Bergama Belediyesine teşekkürlerimi iletiyorum" dedi. Gönlügür, konuşması sonunda Orhan Beşikçi'nin Parşömene basılmış fotoğrafını takdim etti.
 

 
Karabağlarkı çocukların yüzü bayramda gülecek
 
HDP’den 10 büyük ilde miting
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlarkı çocukların yüzü bayramda gülecek
Kurban Bayramı öncesi Karabağlar Belediyesi ile Nevvar Salih İşgören Vakfı ...
Aliağa 2015-2016 eğitim dönemine hazır
Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına çok az biz zaman kaldı.
‘Sakin Şehir’de dev satış: Soyer Meclis’i çağırdı ve…
Göreve geldiği 7 yılda milyonlarca liralık arazi ve gayrimenkul satan ...
 
Başkan’dan o öneriye yanıt: Ancak 2019’dan sonra
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka ...
Buca’da camilere bayram temizliği
Buca Belediyesi, Kurban Bayramı’nda vatandaşların daha temiz ortamlarda ...
Eşrefpaşa’da Bayram buluşması
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, ...
 
İzmir’de bayram rehberi: Ulaşıma özel düzenleme, 24 saat nöbet!
Bayram süresince toplu ulaşım araçlarında yüzde 50 indirim kararı alan ...
Konak’ta sofralar boş kalmıyor
Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren yardıma muhtaç vatandaşlar ...
Bornova’da ödül gecesi: Değer katacak proje
Bornova Belediyesi’nin tüm birimlerinin tek çatı altında toplanarak halka ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva