Yazarların ve tarihçilerin gündemi Bergama
Yazarların ve tarihçilerin gündemi Bergama
UNESCO Dünya Mirası Bergama’ya olan ilgi gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Bugüne dek İzmir’in Basmane ve Agora gibi tarihi mekanlarını araştırarak ve yazarak gün yüzüne çıkaran araştırmacı, gazeteci-yazar ve tarihçilerin bu seferki durağı Dünya Mirası Bergama oldu.
21 Eylül 2015 Pazartesi  15:17

İZMİR - Tarihi Bergama Arastası’nda Bergama Ticaret Odası organizatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıya Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri, Gazeteci-Yazar Orhan Beşikçi ve beraberinde araştırmacı gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve rehberler katıldı.

Toplantıda Bergama’nın değerlerini ve yürütülen çalışmalar konusunda katılımcıları bilgilendiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin kent için bir heyecan yarattığını dile getirerek bu alanda yürütülen çalışmaların kentin dokusuna uygun biçimde ve dikkat edilerek yapıldığını ifade etti. Başkan Gönenç, “Bergamalı, turisti kentin içinde, Arasta’da göremiyordu. UNESCO'ya girmiş olmak demek ilçe olarak yapacağımız her çalışmada kentin dokusuna dikkat ederek çalışma yapılması demektir” diye konuştu.

Bergama’nın çok sayıda tarihi değerinin gün yüzüne çıkarmak için yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgiler veren Başkan Gönenç, “Korumacı olmamız gerekiyor. Restorasyon konusunda belediye olarak bu iş için iyi bir ekip oluşturduk. İçinde sanat tarihçisi, arkeologu da olan profesyonel çalışanlarımız var. Selinos projesi devam ediyor, Deri Fabrikası restorasyonu başladı. Kaynak yarattıkça belediye olarak restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz” dedi.

BERGAMA’YA TIP TARİHİ MÜZESİ VE ÇİZGİ FİLM
Bergama’da kurulacak bir Tıp Tarihi Müzesi için kurul oluşturulduklarını ve Tarihi Küplü Hamam’ın bu doğrultuda kullanılması için çalışma başlattıklarını belirten Başkan Gönenç, Bergama Müzesi’nin kurucularından Yazar Osman Bayatlı'nın yapmış olduğu tüm araştırmaların derlenerek bir kitap haline getirileceğini ifade etti.

Türkiye’de ilk olarak dört bölümden oluşan tarihi bir çizgi film ile deBergama’yı tüm dünyaya tanıtacaklarını belirten Başkan Gönenç, “Bergama’yı anlatan bir çizgi film yapıyoruz.Dört bölümden oluşan ve Büyük İskender’den başlayıp Cumhuriyet Dönemine kadar olan Bergama’yı anlatacağız. Karakterleri belirlendi. Tüm dünya çocukları kentimizi bu çizgi film karakterleri ile tanıyacak ve ala unutmayacak. İlk iki bölümü yakın zamanda tamamlanmış olacak” dedi.
 Bergama'da son günlerde turizm için çok ciddi çalışmalar var. Bu çalışmalar yalnız olamıyor. Bugün burada sizlerin olması, Ticaret Odasının olması, halkın olmasıyla birlikte başarılabilir çalışmalar. Bizlere yazılarınızla, fotoğraflarınızla, düşüncelerinizle yardımcı olmanızı diliyor bunun için sizlere şimdiden teşekkür ediyorum.

“BERGAMA'NIN DEĞERLERİ BERGAMA'DA SERGİLENMELİ”
Basmahanenin bugünkü değerini kazanmasındaki en büyük isim olan gazeteci-yazar Orhan Beşikçi Bergama için düşüncelerini şu şekilde aktardı: "Bergama deyince aklıma Akropol, Asklepion ve Kızılavlu geliyordu. 4 ay önce buraya Mehmet beyin davetiyle gelmiştim. Çınarlı kahvede otururken karşında gördüğüm bir tabela dikkatimi çekti. Bergama Hacı Hekim Hamamı’nı gördüm ve sonrasında yaptığım araştırmalarda Bergama kültür envarterinin çok yetersiz olduğunu gördüm. Bergama'nın bu üç değerden ibaret olmadığını birçok kültüre beşiklik ettiğini gördüm. Ayasofya'da sergilenen Bergama eserlerini Bergama'ya getirebiliriz. Bunun için çalışmalar yapabiliriz. Her birimiz üzerine düşeni yaparsa bunu başarabiliriz."

Bergama için çok sayıda çalışma yürüttüklerini ifade eden Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper ise " Bergama Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen 'Bergama Seni Çağırıyor' projesinin önemli bir proje olduğunu belirterek,  “Bergama'nın bilmeyen yönlerini ortaya çıkarmak ve Bergama'ya hiç gelmemiş kişilere bu bölgeyi tanıtmak için çok önemli bir proje. Eminim ki sizlerin de desteği ile Bergama daha çok tanınacak” diye konuştu.

BERGAMA'NIN PARŞÖMENİ YENİDEN CAN BULDU
Bergama'nın unutulmuş bir değeri olan Bergama Parşömenini dokuz yıl önce başlattığı çalışmalarla yeniden Bergama'ya kazandıran Macit Gönlügür ise Bergama’nın her açıdan çok güçlü bir kent olduğunu söyleyerek, “ Parşömen Bergama için önemli bir değer. Elimden geldiğince bu değeri tanıtmaya çalışıyorum. Bu çalışmalarım sırasında bana destek olan Ticaret Odasına ve Bergama Belediyesine teşekkürlerimi iletiyorum" dedi. Gönlügür, konuşması sonunda Orhan Beşikçi'nin Parşömene basılmış fotoğrafını takdim etti.
 



Sayfa Adresi: http://www.egedesonsoz.com/haber/yazarlarin-ve-tarihcilerin-gundemi-bergama-/908620