HABERLER>GÜNCEL
29 Mayıs 2019 Çarşamba - 11:35

Yargıtay'dan 'Mor Beyin' kararı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle hapis cezasına çarptırılan sanığa verilen cezayı, sanığın "Mor Beyin" listesinde yer aldığının belirlenmesi üzerine bozdu.

Yargıtay dan  Mor Beyin  kararı

Uşak'ta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından örgütün şifreli haberleşme ağı ByLock'u kullandığı iddiasıyla bir kişi gözaltına alındı.

Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanık, ByLock kullanıcısı olduğu kabul edilerek, "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan mahkum edildi.

İtiraz üzerine İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını hukuka uygun buldu.

Temyiz üzerine ise dosya Yargıtay 16. Ceza Dairesine geldi. Daire, temyiz aşamasında kimlik bilgileri Mor Beyin listesinde olduğu ortaya çıkan sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunduğuna hükmederek, yerel mahkeme kararını bozdu.

Gerekçede, Yargıtayın önceki kararlarında açıklandığı üzere, ByLock'un FETÖ mensuplarının kullanmaları amacıyla oluşturulan, örgütün bir kısım mensupları tarafından da kullanılan ağ olduğu belirtildi. ByLock kullanımının, her türlü şüpheden uzak kesin kanaate ulaştıracak teknik verilerle tespiti halinde kişinin örgütle bağlantısını gösteren bir delil olacağının kabul edildiği hatırlatılan gerekçede, ByLock kullanıcılarının tespitinin, ByLock sunucusunda kayıtlı IP adresleri üzerinden yapıldığı aktarıldı.

Gerekçede, sunucuda kaydı olan kullanıcıların "User-ID (kullanıcı no)" tespitini ve mesaj içeriklerinin çözümünü, şifre, gruba kayıtlı kişilerin tespitini, bu kişilerin birbirleriyle olan ilişki ve irtibatlarını ortaya koyan ByLock Tespit ve Değerlendirme Tutanağının sanığın hukuki durumunun belirlenmesi bakımından önemli olduğu vurgulandı.

ByLock kullanıcılarının tespiti açısından, operatör tarafından tutulan "CGNAT" kayıtlarının bir çeşit üst veri olduğu ifade edilen gerekçede, "CGNAT kayıtlarının, özet veri olması nedeniyle bir iz ve emare niteliğinde olduğundan tek başına kişinin gerçek ByLock kullanıcısı olduğunu göstermeyeceği, kişilerin iradeleri dışında ByLock sunucularına yönlendirilmiş olma ihtimalinin bulunduğu hususları gözetilmelidir" tespiti yapıldı.

BYLOCK SUNUCULARINA YÖNLENDİRİLDİKLERİ SAPTANAN 11 BİN 480 KİŞİ
Gerekçede, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ve Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından yapılan teknik çalımalar sonucunda, iradeleri dışında ByLock sunucularına yönlendirildikleri saptanan 11 bin 480 kişinin tamamının "CGNAT" kayıtlarının olduğu ve tespit edilen bu kayıtlara göre ByLock uygulamasının IP'lerine bağlantıya yönlendirildiklerinin belirlendiği anımsatıldı.

Kişinin kullanıcı numarası ve şifresinin belirlenememesi fakat CGNAT kayıtlarıyla ByLock sunucusuna bağlantı yaptığının tespit edilmesi halinde kişinin gerçek ByLock kullanıcısı olduğunun ihtimalinin yanında kullanıcı adı ve şifresi tespit edilemediğinden ByLock'a Mor Beyin ve benzeri tuzak yöntemlerle yönlendirilmiş olabileceği ihtimalinin de bulunduğuna işaret edilen gerekçede, "Ancak operatör kayıtları ve 'User-ID' eşleştirmesi doğru yapılabilen kişilerin gerçek ByLock kullanıcısı olduğunun kabulü gerekeceğinden kişinin örgütsel gizliliği sağlamak ve haberleşmek amacıyla ByLock sistemine girdiğinin, bu sistemi kullandığının, 'User-ID', şifre ve grup elemanlarını içerir belgelerle kesin olarak kanıtlanması zorunludur" tespiti yapıldı.

Gerekçede, somut olayda Uşak İl Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen 17 Şubat 2017 tarihli belgeye dayanılarak, ByLock kullanıcısı olduğu kabul edilen ve mahkumiyetine karar verilen sanığın kimlik bilgilerinin temyiz aşamasında Mor Beyin listesinde yer aldığının bildirilmiş olması karşısında sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunduğu, bu nedenle hükmün bozulması gerektiği kaydedildi. (AA)

 
Göztepe kalecisi Beto: Birçok transfer teklifi aldım
 
Buca'daki evde patlama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YÖK'ten üniversiteye giriş sistemi açıklaması
YÖK Başkanı Yekta Saraç Yükseköğretime giriş sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
İzmir'de 'ByLock' operasyonu: 8 gözaltı
Aralarında aktif görevde olan astsubay, meslekten ihraç edilen teğmen ...
İzmir'deki iğrenç iddiada üvey baba hakim karşısında
İzmir'de, 8 yaşındaki oğluna geçen yıl, 22 yaşındaki üvey kızına ise 11 ...
 
Meclis'e başvurdu: Evlenemiyorum, çöpçatanlık ajansları açılsın
Evlenmek istediğini ancak eş bulamadığını belirten bir vatandaş kendisi ...
Askerlik düzenlemesinde flaş gelişme!
AK Parti ve muhalefet grup başkanvekilleri, kışladaki yaklaşık 130 bin ...
İzmir-Diyarbakır hattındaki cinayette yeni gelişme
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde, dövülerek öldürülen Hayrettin İkilik cinayeti ...
 
Türk askeri Kandil'in kapısına dayandı!
Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri ...
İzmir'de feci iş kazası: Her şey bir anda oldu
İzmir’in Bornova ilçesinde Murat Çapacı (22), kriko kayınca lastiğini ...
FETÖ Liderini kovmuşlardı : O isim hayatını kaybetti!
İzmir faaliyet gösteren  Kestanepazarı Öğrenci Yetiştirme Derneği Başkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva