HABERLER>POLİTİKA
20 Mayıs 2016 Cuma - 15:37

Yargıtay'a başvuran MHP delegesi ortalığı karıştırdı!

Akşam saatlerinde haber televizyonlarının geçtiği haber siyaset kulislerini hareketlendirdi. Yargıtay'ın kongre dosyasını Anayasa mahkemesi'ne gönderdiği iddiası haber merkezlerini hareketlendirdi. Ancak bu iddianın gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Yargıtay a başvuran MHP delegesi ortalığı karıştırdı!

Ankara siyasetinin kilitlendiği, MHP Olağanüstü Tüzük Kongresi’nin toplanması dosyasının temyiz incelemesinde akşam saatlerinde de Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nden karar çıkmazken ilginç bir gelişme yaşandı.

Bir MHP üst kurul delegesi dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe vererek, MHP Tüzüğü’nün Siyasi Partiler Kanunu’na (SPK) aykırı olup olmadığının denetlenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşınmasını talep etti. Başsavcılık dilekçeyi işleme koydu.

MHP AVUKATI BULUT: BAŞSAVCILIK TÜZÜK İNCELEMESİ BAŞLATTI
MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut dün “Yargıtay tarafından tesis edilmiş bir karar bulunmamaktadır. Haberler asılsızdır. Yalnızca bir üst kurul delegesinin başvurusu bulunmaktadır. Bu başvuru üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatılmış olduğu bilgisine ulaşılmıştır” açıklaması yaptı.

DAİRE DÜN TOPLANMADI
Yargıtay 18. Hukuk Dairesi dün toplanıp müzakere yapmadı. Daire tarafından MHP Davası’nın temyiz incelemesinin “Mayıs ayı içinde sonuçlandırılacağı” açıklanmıştı. Yargı kulislerinde, Başsavcılığa sunulan dilekçe zaman kazanma taktiği olarak nitelendirildi.

MHP Tüzük Kurultayı’nın endesklendiği kararın böylece birkaç ay geciktirileceği ve yeni Hükümet’in çıkaracağı yargı paketiyle yeniden şekillendirilecek yeni 18. Hukuk Dairesi’nce karara bağlanmasının hedeflendiği öne sürülüyor.

ERGÜN: BEKLENTİMİZ YARGITAY’IN KARAR VERMESİ
Sinan Oğan’ın avukatı Kürşat Ergün de Hürriyet’e, “Bizim beklentimiz Yargıtay’ın bir an önce karar vererek, bu gibi asparagas gerçek dışı haberlerin dosya ile ilgili farklı söylentilerin önüne geçmesidir” dedi.

İŞTE O DİLEKÇE
BAŞSAVCILIĞA sunulan dilekçede, SPK 104 ve 106. madde hükümlerine göre MHP Tüzük hükümlerinin kanuna ya da Anayasaya aykırı olup olmadığının, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi’nce denetleneceği anımsatıldı. Dilekçede, özetle şöyle denildi:

“2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nda parti tüzüklerinin anayasa ve/veya kanunlara aykırı olması halinde, nasıl bir yol takip edileceği açıkça düzenlenmiş olmasına rağmen, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi bu özel düzenlemeyi nazara almadan, tüzük hükmünün SPK madde 14/6’ya aykırı olduğuna hükmetmiş ve tüzük hükmü yerine SPK madde 14/6 hükmünü uygulayarak hüküm tesis etmiştir. Bu nedenle, bir üst kurul delegesi olarak, mensubu olduğum parti tüzüğünün 63/3 maddesinde yer alan takdir yetkisinin Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olup olmadığının yetkili ve görevli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından denetlenmesini, şayet bu madde hükmü Siyasi Partiler Kanunu’na aykırıysa, söz konusu maddenin AYM denetiminden geçirilmek üzere madde hakkında gerekli yasal sürecin başlatılmasını ve yetkili ve görevli AYM’nin bu hususu incelemesinin sağlamasını talep etmekteyim”

YALÇIN: GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Siyaset kulislerini hareketlendiren iddia sonrasında MHP yönetiminden açıklama geldi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Kongre dosyasının Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından AYM’ye gönderildiğine dair haberlerin gerçeği yansıtmamaktadır.

Yargıtay cumhuriyet başsavcılığına yapılan başvuru sonrasında inceleme başlatılmış olup devam etmekte olup hukuki süreç devam etmektedir” ifadelerini kullandı

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?
Parti içi muhalefet, 543 delegeden imza toplayarak tüzük kurultayı yapılması için başvurdu. MHP Genel Merkezi ise kurultayın 2018 yılında yapılacağını ilan etti.

Bunun üzerine muhalifler Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme de MHP'yi kurultaya götürecek 3 kişilik bir çağrı heyetinin görevlendirilmesine hükmetti.

MHP Genel Merkezi ise Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemeleri'nden ihtiyati tedbir kararı çıkarttı.

Muhalifler Tosya kararına itiraz edip bu kararı kaldırttı. Gemerek kararına itiraz ise sonuçlanmadı. Bu itirazın sonucu için Yargıtay kararı beklenmeye başlandı.

Süreç devam ederken 25. İcra Müdürlüğü "Gemerek kararı geçerli" dedi. Muhalifler ise Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak 25. İcra Müdürlüğü'nün kararına itiraz etti. Mahkeme itirazı kabul etti.

Bu kararın hemen ardından Gemerek Mahkemesi yeniden tedbir kararı aldı.

Muhalifler 15 Mayıs'ta kurultayın yapılacağı otelin önünde gitti. Ancak Ankara Valiliği kurultayın yapılamayacağını belirterek toplanan muhaliflere izin vermedi.

 
Yürek yakan veda: Yıldırım o eli bırakmadı…
 
Korkunç ölüm: Otel iskelesini boyarken…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yürek yakan veda: Yıldırım o eli bırakmadı…
Şehit Piyade Astsubay Üstçavuş Erhan Yıldırım’ın ceznesi, Ankara Kocatepe ...
Erdoğan'dan meclis kararı sonrası ilk açıklama
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişikliğinin ...
MHP'de deprem: İl Teşkilatı istifa etti!
Milliyetçi Hareket Partisi Bursa il teşkilatı ile birlikte Osmangazi, ...
 
CHP'den 'dokunulmazlık'la ilgili ilk yorum!
Teklifte ilk tura oranla CHP'den daha fazla milletvekilinin 'kabul' yönünde ...
Teklif kabul edildi, peki şimdi ne olacak?
TBMM'de görüşülen dokunulmazlıkla ile ilgili anayasa değişikliği önerisi ...
İzmir’de ‘Yıldırım’ afişi krizi: 'Zabıta kaldırdı' iddiası!
Binali Yıldırım’ın başbakan adayı olarak açıklanması AK Parti İzmir’i ...
 
Meclis son sözü söyledi: Dokunulmazlıklar kalktı!
TBMM'de 138 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yönelik teklifin ...
CHP’den ilginç protesto: Daltonlar Konak’ta!
CHP Konak İlçe Başkanlığı Konak meydanında Red Kit’in azılı düşmanı hırsız ...
Kılıçdaroğlu'na cenazede yumurtalı saldırı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik Ankara Kocatepe Camii'ndeki ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva