HABERLER>OTOMOBİL
29 Aralık 2020 Salı - 14:26

Volkswagen'den yeni karar! Türkiye'deki şirketini tasfiye ediyor

Volkswagen, Ekim 2019 tarihinde Manisa'da kurduğu şirketi tasfiye etme kararı aldı. Tasfiye ilanı Manisa Sicil Gazetesi'nde yayımlandı. Şirket daha önce pandemi koşullarıyla aralarında Manisa yatırımının da olduğu yatırımlarını askıya almış, sonrasında Slovakya'da 500 milyon Avro'luk ilave yatırım yapılacağını belirtmişti

Volkswagen den yeni karar! Türkiye deki şirketini tasfiye ediyor

Alman otomotiv şirketinin Ekim 2019'da Manisa'da kurduğu Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi 17 Aralık tarihinde tasfiyeye girerken tasfiyeye giriş kararı da Ticaret Sicil Müdürlüğü tarafından tescil edildi.

Şirket 28 Aralık tarihinde de tasfiye için alacaklılara çağrı yaptı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Türkiye'de üretim yapmak için Ekim 2019'da Volkswagen Aktiengesellschaft, 943 milyon 500 bin Türk lirası sermaye ile "Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" unvanlı şirketi Manisa'da kurmuştu.

Şirket; otomobil, kamyon ve her nevi motorlu araç ve nakil vasıtalarının tasarımı, imalatı ve montajı, bunların parçalarının ve komponentlerinin tasarımı, üretimi ve montajı ile tüm bu ürünlerin satışı, ithalatı ve ihracı başta olmak üzere bu konularla ilgili tüm diğer faaliyetleri yürütmek amacıyla kurulmuştu.

TÜRKİYE YATIRIMI ASKIYA ALINMIŞTI
Takip eden dönemde pandemi koşulları nedeniyle yatırım planlarını gözden geçiren şirket Temmuz ayında yaptığı duyuruyla Türkiye'de Manisa'da yaptığı yatırımın askıya alındığını açıklamıştı.

Pandeminin ekonomik ve sosyal açıdan ciddi sonuçlar doğurduğu ve tüm dünyada ekonomik büyümenin ciddi ölçüde yavaşlayacağının öngörüldüğü belirtilen açıklamada, "Krizin üstesinden gelmek ve pandemi öncesinde planladığımız satış rakamlarına tekrar ulaşabilmek için en az 2 - 3 yıl gibi uzun bir zamana ihtiyacımız var." ifadesine yer verildi.

VW'nin Temmuz ayındaki açıklamasında "Bo koşullarda Volkwagen Grubu faaliyetlerini ve planlamalarını, uluslararası otomotiv pazarındaki değişen koşullara göre revize etmek zorunda kalmıştır. Manisa'da açılması planlanan yeni üretim fabrikası da elbette bu kapsama dahildir." ifadeleri kullanılmış mevcut tesislerinde üretim artışına gidileceği ifade edilmişti.

Açıklamada, satışlardaki sert düşüşleri telafi etmeye öncelik vermek durumunda olan markanın gelecek yıllar için ek üretim yapılmasının söz konusu olmayacağı belirtilmişti.

"Volkswagen Grubu Yönetim Kurulu, yeni üretim tesislerine yönelik planlarını durdurma kararı almıştır. Korona krizi geride kalana kadar, belirli bir süre boyunca tüm otomotiv projeleri mevcut üretim tesisleri ve mevcut üretim ağı dahilinde gerçekleştirilecektir." denmişti.

SLOVAKYA'YA YATIRIM PLANLARI
Temmuz ayındaki açıklamayı takip eden dönemde şirket farklı yatırım planlamalarına girmişti. Kasım ayında medyaya yansıyan haberlere göre şirket Slovakya'daki fabrikasına ilave yatırım yapma kararı almıştı.

Buna göre Slovakya'daki fabrikanın kapasitesinin geliştirilmesi için 500 milyon avro'luk yatırım yapılması öngörüldü. Şirket Slovakya fabrikasında yeni Passat ve Skoda Superb modellerini üretmesi planlandı.

Volkswagen Slovakya Birimi CEO'su Gruenberg ise kombine yatırımın 1 milyar euroyu bulacağını ifade etti.

Volkswagen'in Slovakya'da yatırımları artıracağı haberlerinin ardından Türkiye'deki yatırımı da gündeme gelmişti.

Volkswagen'in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv'in CEO'su Ali Bilaloğlu Slovakya’daki kapasite artırımının Türkiye yatırımlarının askıya alındığı anlamına gelmeyeceğini belirtmişti.

Bilaloğlu yaptığı açıklamada, "Volkswagen’in Temmuz ayında yaptığı açıklama Türkiye ile ilgili bir açıklama değildi. Pandemiden dolayı dünyadaki otomobil satışlarını orta vadede 2018-2019 seviyesine gelmeyeceğini görerek, tüm dünyada kapasiteyi arttıracak yeni yatırımları durdurduk kararı verdi.

Volkswagen yanlış hatırlamıyorsam 80 milyon öz sermaye ile Türkiye’de şirketini kurdu ve şirket hala duruyor. Global anlamda da verdiği karara paralel şekilde Slovakya’daki fabrikadaki bazı ürünler için yeni yatırımlar yapacaklarını açıkladılar. Bu ürünlerin Türkiye’deki ürünlere mevzu olup olmayacağı konusunda bilgi sahibi değilim. İlk başta bir ürün ile başlanır ama sürekli değişiklik arz eder. Benim inandığım konu; Türkiye halen otomotiv üretimi konusundaki avantajlarını korumakta hatta pandemiden dolayı bir iki puan avantajını da arttırmış durumda. Bu süreç tedarik zincirlerinin ana merkeze yakın olmasının avantaj olduğunu gösterdi." ifadelerini kullanmıştı.

 
Barışın sembollerini poşete bağlayıp çöpe attılar!
 
Kılıçdaroğlu 'Aday olacak mısınız?' sorusunu yanıtladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Aralık 2020 Çarşamba 10:47

VW, Türkiye suriyeye çıkarma yaptığı için yatırımını durdurup iptal etti. Korona tedbirleri ile alakası yok. Adamlar biz savaş olan ülkede yatırım yapmayız deyip iptal ettiler.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOGG'dan fabrika ile ilgili yeni açıklama
Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG),Gemlik'teki fabrikasının zemin ...
TOGG'dan heyecanlandıran paylaşım
Türkiye'nin Otomobili TOGG'un tanıtılmasından bu yana bir yıl geçti. TOGG'un ...
Vale hizmetlerine yeni düzenleme: Bilmeniz gereken her şey
Vale hizmetlerinde yeni dönem 1 Temmuz 2021'de başlıyor. İçişleri'nin ...
 
İzmir'de taksilere düzenli dezenfekte çalışması
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, Büyükşehir Belediyesi desteğiyle ...
Türkiye fabrikası Rekabet'e başvurdu
Hyundai Motor Company, Hyundai Assan'ın yüzde 30'luk kısmını Kibar Holding'den ...
İzmir'de korsan taksiye geçit yok!
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, İzmir ...
 
İTÜ araştırdı… İzmir örnek çıktı!
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İstanbul’daki taksi hizmetine bilimsel ...
Elektrikli araçlar için kilometre başına vergi sistemi
Avustralya'daki iki eyalet, elektrikli otomobil kullanıcılarına gittikleri ...
Piyasada hareketlilik... 'İkinci el'de yükseliş durdu!
Merkez Bankası'nın (MB) faiz artırımı kararını açıklamasının ardından ikinci ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva