HABERLER>EKONOMİ
17 Ekim 2016 Pazartesi - 10:43

Üzüm fiyatları yere serildi!

Bölgenin önemli geçim kaynaklarından üzümde fiyatlar dibe vurdu. Maliyeti 4 TL’yi geçen üzüm raflarda 3 TL’ye yerini aldı. İlaçlar nedeniyle kalitenin düştüğü için satışın zorlaştığını ifade eden Üzüm-Sen Çobanoğlu, bakanlığın politikasının çözüm odaklı olmadığını söyledi.

Üzüm fiyatları yere serildi!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir ve Manisa başta olmak üzere bölge çiftçisinin temel geçim kaynaklarından olan üzümde fiyatlar dibe vurdu.

Üretici ile ihracatçı arasından sezon başında tartışmalara neden olan üzümde bu sezon üretimin artmasına karşın ihracatın istenilen seviyelere çıkmaması nedeniyle pazarda kilogramı 3 TL’ye indi.

Üzüm fiyatlarındaki sert düşüş ile ilgili ihracatçılar ve kurumlardan “endişeye gerek yok” mesajları verilirken üreticide ise tablo iç açıcı değil.

4 TL’YE ÜRETİLEN ÜZÜM 3 TL’YE SATILIYOR
Yaşanan gelişmeleri Üzüm Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, Egedesonsöz’e değerlendirdi. 

Bağcıların maliyetin altında satışa gittiğini söyleyen Çobanoğlu, ”Fiyatların 3 TL’ye kadar düşmesi üretici için zarar demek. Çünkü zaten üzümün maliyeti 4 TL’yi geçiyor. Bu koşullarda üretici ürettiği maliyeti satarken bulamayınca zarar ediyor” şeklinde konuştu. 

KALİTE DÜŞTÜ
Fiyatların düşmesindeki etkenler hakkında konuşan Çobanoğlu, “Üzüm üreticisinin karşı karşıya kaldığı çok sayıda sorun var.  Türkiye’de yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatımızda problemler var. Bu sene Suriye gibi Arap ülkelerine yaş üzüm ihracatı gerçekleştirilemedi. Bunların yanı sıra bağlara yakın jeotermal tesislerinin olumsuz etkileri nedeniyle üretici etkilerden korunmak için ilaçlamaları arttırdı. Fazla ilaç kullanımı nedeniyle Avrupa ülkelerinde alımlar azaldı. Üzümün kalitesinde düşüş gerçekleşti” diye konuştu.  

ÜZÜM ÖRTÜ ALTINDA KALDI
Sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle üzümlerin satışlarında sorun yaşandığını ifade eden Adnan Çobanoğlu, ”Üretici üzümünü kurutamaz hale geldi. Sarıgöl tarafının yaş üzümünde üzümler örtü altında kaldı. Beklenilen satış gerçekleşmedi.  Üzümlerin sergide kurutulma şansı çok zayıf” dedi.

SADECE BORCU OLANIN ÜZÜMLERİ ALINIYOR
Sorunların çözümü için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na çağrıda bulunan Çobanoğlu, "Bu sorunların çözümü aşamasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın müdahale etmesi lazım. Bakanlığın üreticideki üzümleri Tariş’e aldırması gerekirken Tarım Kredi Kooperatiflerine aldırma kararı aldı. Kooperatif üreticiden sadece borcu olandan üzüm alıyor. Aldığı üzümleri de kalitesine göre alıyor. 10 üzerinden 10 puanlık üzümleri alıyor. 8-9 kalitesindeki üzümlerde alım yapmıyor” şeklinde konuştu.

OKUL PROJESİNDE ÜRETİCİ DEĞİL, FİRMALAR KAZANIYOR
Bakanlık tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan okullarda kuru üzüm dağıtma projesinde üzümlerin üreticiden alınmadığını söyleyen  Çobanoğlu, ”Bakanlığın geçen sene başlattığı okullarda kuru üzüm dağıtma politikası çözümün bir parçasıdır. Ama bunun üretici ile gerçekleştirilmesi gerekiyor. Uygulamaya baktığımızda üzüm projesinde bazı şirketler devlet eliyle para kazanıyor. Okullarda dağıtılan üzümler üreticiden alınsa etkisi olur. Ama büyük firmalardan, tüccarlardan alınınca şirketlere gelir kapısı oluyor” ifadelerini kullandı.

ÜZÜM ZİRVESİ
Sorunların çözümü için forum düzenlendiğini açıklayan Çobanoğlu, ”Üzümde yaşanan bu hareketli gündemi ve yaşanan sorunları tartışmak için üreticilerimiz bir araya toplayacağız.  Üreticilerimizi bir araya getirip tartışacağız. 18 Ekim Salı günü Alaşehir’de bir forum düzenleyeceğiz. Forumda tüm sorunlar tartışılacak. Üreticilerimizin  görüşleri doğrultusunda yol haritasını belirleyeceğiz” dedi.

 
Büyükşehir'den Küçük Menderes'e dev şantiye
 
'Kitap Kokusu'nun ilk konuğu Ercan Kesal
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hür Düşünce 18 Ekim 2016 Salı 10:51

Üretici önce hasad'a kadar üzümlerinde bilinçsizce ve acımasızca pestisid kokteyli kullanmayacak- Ziraat Odaları sadece çk üzüm ihracat fiyatları hakkında demeç veriyor, sanki yılların ihracatçısı- Çizmeyi giyip bağları kontrol edecek. Zirai ilaç satan dükkanları kontrol eden var mı ? İran ilaçsız ürettiği üzümler ile ihracatta yerimizi tamamen alacak- Bugünleri arayacağız. Bağcılar eğitilmeli- ve kontrol edilmeli- Laboratuarlar 300 çeşit ilaç vs kontrol edebiliyor. İhracatçı da uzaktan bakınca ileride ihraç edebileceği ülke kalmıyacak veya organik üzüme başlanacak.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşsizlik rakamları açıklandı: Yeniden çift hane!
Türkiye'de işsizlik oranı, temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre 0,9 ...
Türkiye otomotiv ihracatında dünya devlerini geçti!
Türkiye’nin toplam ihracatında 11 yıldır lider olan otomotiv sektörü, ...
Yaşar Holding 71 yaşında
Gıda ve boya sanayiinin öncüsü Yaşar Topluluğu, 71. Kuruluş Yıldönümünü ...
 
Ege ovalarında Milli Tarım Projesi heyecanı
Türkiye tarımsal üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Ege Bölgesi'ndeki ...
Başbakan'ın İzmir'de açıkladığı Milli Tarım Projesi neleri kapsıyor?
Başbakan Yıldırım’ın açıkladığı "Milli Tarım Projesi", çiftçi ve besiciye, ...
LPG'de yeni dönem: Karekodlu takip!
LPG tüpü dağıtıcıları, tüplerinin dolumundan son kullanıcıya ulaşana kadar ...
 
Yorgancılar'dan su savaşları uyarısı!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 16 ...
İzmir'de palamut satışı patlaması!
Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Şube Müdürü Polat: Geçen yıl eylül ...
İzmir Limanı'na 'Voyager' morali: Bir yıl sonra ilk kez...
Son olarak geçtiğimiz  yıl 18 Eylül 2015 tarihinde yabancı bayraklı yolcu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva