HABERLER>SAĞLIK
7 Mayıs 2016 Cumartesi - 14:06

Uzmanlardan aspirin uyarısı

Doktor tavsiyesi olmadan aspirin kullanılmaması gerektiğini söyleyen EMLATD Başkanı Prof. Lina Badimon, aspirinin en önemli komplikasyonlarından birinin kanamalar olduğunu söyledi.

Uzmanlardan aspirin uyarısı

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen 24. Uluslararası Tromboz Kongresinde konuşan European and Mediterranean League Against Thromboembolic Diseases (Tromboz Hastalıklarına Karşı Akdeniz ve Avrupa Birliği) Başkanı Prof. Dr. Lina Badimon, güncel bir konu olan aspirinin kardiyovasküler hastalıklarda doğru kullanımına değindi. 

Aspirinin çok eski ve iyi bir ilaç olduğunu söyleyen Prof. Badimon şöyle konuştu: “Primer koruma dediğimiz, yani daha önce herhangi bir damar hastalığı olmayan grupta aspirin kullanımının bir faydası olmadığı, yapılan birçok çalışmada gösterilmiştir. Ancak yüksek riskli hasta grubu varsa, kontrolsüz şeker hastalığında belki faydalı ama herhangi bir rahatsızlık geçirmemiş kişilerde faydası yoktur. Eğer bir hasta kardiyovasküler bir hastalık geçirmişse, bir damar tıkanıklığı geçirmişse mutlaka düşük doz Aspirin almalı ve beraberinde 1 ya da 2 yıl süreyle diğer antitrombosit ilaç dediğimiz tromboziti etkileyen ilaçları da almalı diye öneriyoruz.“

YÜKSEK RİSK FAKTÖRLERİNDE YARARLI  
Prof. Dr. Badimon, önceleri düşük doz aspirini primer korumada yani hastalık geçirmeden alınması konusunda öneriler olduğunu söyledi ve ekledi: “Ancak en son verilere ve klinik çalışmaların sonuçlarına göre, hastanın doktoru yüksek riskli olduğuna karar verirse düşük doz aspirin faydalıdır.”

Yüksek risk yoksa günümüzde artık primer korumada aspirinin yeri olmadığını söyleyen Badimon, “Doktor tavsiyesi olmadan aspirin kullanılmamalı. Çünkü aspirinin en önemli komplikasyonlarından birisi de kanamadır. Bu da özellikle sindirim sistemi kanaması ve merkezi sinir sistem kanamalarına (beyin kanaması) sebep olabilmektedir” uyarısında bulundu.

VENÖZ TROMBOLİZME ÖLÜM VE SAKATLIK NEDENLERİ ARASINDA
Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir ise trombozun dünyada en sık görülen 3 ölümcül kalp-damar hastalıklarının (Kalp krizi, inme-felç ve venöz tromboembolizm) ortak mekanizmasında ve bu hastalıkların oluşumunda yer alan sessiz bir klinik tablo olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Tromboz, arter veya venler içinde ölümcül potansiyele sahip kan pıhtılarının oluşumudur. Bir pıhtı bir kere oluştuktan sonra, normal kan akışını yavaşlatıp engelleyebilir ve hatta kopup bir organa ulaşabilir. Dolaşıma geçen pıhtıya emboli denir. Venlerde oluşan bu pıhtıya venöz tromboz denir ve venöz trombolizme (VTE) neden olan iki tip kan pıhtısı bulunur. Genellikle bacakta olan ve derin vende oluşan pıhtıya Derin Ven Trombozu (DVT) denir. Bu pıhtı kopup akciğerlere geçecek olursa, bu duruma da Pulmoner Emboli (PE) denir.”

DVT ve PE’nin birlikte, VTE olarak bilindiğini ve ölümcül olduğunu dile getiren Prof. Demir, VTE’nin dünyada ölüm ve sakatlığın önde gelen nedenleri arasında yer aldığını söyledi. 

VTE İÇİN RİSK YARATAN FAKTÖRLER
Risk faktörleri incelendiğinde her yaştan, cinsten, ırktan ve etnik kökenden insanın bu sorundan etkilendiğiğini vurgulayan Demir, “Güçlü risk olarak uzun bir süre hastanede olmak, ameliyat, özellikle kalça, diz ve kanserle ilişkili cerrahi, uzun süre hareketsiz kalma, yatak istirahati nedeniyle ya da uzun süreli seyahatler yer almaktadır. Bilimsel bir incelemede düşük, orta ve yüksek gelirli ülkeler arasında yılda 10 milyon VTE vakası meydana geldiği belirlenmiştir. Başka bir araştırma tromboz, DVT ve PE’nin kamu bilincinin kalp krizi, inme, hipertansiyon, meme kanseri, prostat kanseri ve AIDS gibi diğer hastalıklara kıyasla çok düşük olduğunu göstermektedir. ABD’de her yıl 10 ile 30 bin arası VTE’ye bağlı ölüm görülmektedir. Avrupa’da ise aynı nedenle ölüm sayısı 5 binin üzerindedir” dedi. (ntv)

 
İzmir dünya ikinciliğine koşacak!
 
Günay: Bütün restorasyonları yapsak bile…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Tabip Odası’ndan Davutoğlu’na mektup!
Oda AK Parti’de yapılacak kongrede aday olmayacağını açıklayan Başbakan ...
İzmir'de hamile kadınlara stres semineri
Reiki ve yoga uzmanı 47 yaşındaki Ayşe Aksaç, İzmir'de ebelere seminer ...
Rodoplu’dan acı rapor: Türkiye bonzai kullanmayı…
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Doktor Ülkümen Rodoplu, Türkiye'nin ...
 
Güneş ışığının yeni faydaları keşfedildi
Bilim insanları güneş ışınlarının insanlar üzerindeki etkilerini araştırmaya ...
‘Ebe krizi kurbanı’ bebek 76 gün dayanabildi
Emniyet Müdürlüğü'nde görevli E.G.'nin ev kadını eşi G.G.'nin özel bir ...
İzmir'de bir dünya hastanesi: Tamamen dijitalleşti!
İzmir'in Tire İlçesi'ndeki Devlet Hastanesi, sağlık hizmetlerinin tamamının ...
 
Hekimlerin Zülal sınavı!
İzmir’de, ağzı, eli, kolu, ayakları sürekli istemsiz hareket eden, bu ...
İzmir’in büyük hastanesinin başhekimi kalbine yenildi
Geçen yıl açılan Çiğli Devlet Hastanesi’nin ilk başhekimi Doç. Dr. Nazif ...
Suç duyurusu: Ebe bebeği oksijensiz mi bıraktı?
E.G., eşi G.G.'yi üçüncü çocuklarının doğumu için özel bir hastaneye götürdü. ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva