HABERLER>SAĞLIK
17 Ocak 2016 Pazar - 13:03

Uzmanından gribe karşı aşı uyarısı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Asya Banu Babaoğlu, her yıl virüslerdeki ufak değişimlerin bile tekrar tekrar gribin pençesine düşülmesine neden olduğunu, bu yüzden, risk grubunun aşılanması gerektiğini söyledi.

Uzmanından gribe karşı aşı uyarısı

Halk arasında grip ile soğuk algınlığının (nezle) sıklıkla karıştırıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Babaoğlu, soğuk algınlığına, yaklaşık 200 farklı virüsün sebep olduğunu ve gribe oranla, daha hafif seyirli bir üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu söyledi. Soğuk algınlığında ise şikayetlerin, daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı şeklinde olduğunu belirtti. Grip belirtilerinin ise yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, vücut ağrıları, titreme, nadiren kusma ve ishal olarak özetlenebileceğini kaydetti.http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2016_01/2016_01_17/89a39d99a38994568c0707bfa15128dd.jpg

Yrd. Doç. Dr. Babaoğlu, gripte risk grubunda yer alan ve mutlaka aşı yapılması gerekenlerin, 65 yaş ve üzeri kişiler, hamileler, bakımevi ve huzurevinde kalanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, astım, kronik akciğer hastalığı, kalp-damar sistemi hastalığı, kan hastalığı, şeker hastalığı, nörolojik hastalığı, metabolik hastalığı, kronik karaciğer hastalığı olanlar, aşırı kilolular, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar olduğunu belirtti. Korunma ve kontrol için en etkili yöntemin aşı olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Babaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) referans merkezlerinde her yıl virüs tiplerinin belirlendiğini, bir sonraki yılda ortaya çıkabilecek virüs tiplerinin tespit edilip, uygun aşı kombinasyonlarının hazırlandığını ifade etti. Antibiyotiklerin gribin tedavisinde kesinlikle etkisiz olduğunu kaydetti.

GRİP ÜÇ YOLLA BULAŞIYOR
Grip virüsünün temel olarak üç yolla bulaştığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Babaoğlu; bunların infekte kişi ile doğrudan yakın temas (tokalaşma, yakın konuşma, öpüşme vb.), virüs bulaşmış eşyalara dokunma (kapı kolu, çatal-kaşık vb.), konuşma, öksürme, hapşırma sonucu yayılan damlacıklar olduğu bilgisini verdi.

ÖNLEMİ ELDEN BIRAKMAYIN
Yrd. Doç. Dr. Babaoğlu, henüz hastalığa yakalanmamış kişilerin; risk grubunda ise aşı olması, ellerini su ve sabun ile sık sık yıkaması, kalabalık ortamlardan ve hasta kişilerle temastan kaçınması, genel hijyen ve sağlıklı beslenme kurallarına uymasının, hastalığa yakalanma riskini azaltacak en önemli noktalar olduğunu dile getirdi. Hastalığa yakalanmış kişilerin; evde istirahat etmesinin hem iyileşme süreci için, hem de hastalığın daha çok kişiye bulaşmasının önlenmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Hasta kişilerin öksürürken mendil kullanması veya ağızlarını kol içi ile kapatması gerektiğini söyledi. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması, ağırlaşması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmasını tavsiye etti.

 

 
Guardian: Turistler Türkiye’den uzaklaşıyor
 
Sultanahmet saldırısı için 16 tutuklama istemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Astım ve alerjide aşı tedavisi dönemi
Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri Çocuk İmmünolojisi ve Alerjik Hastalıklar ...
İzmir'e 12 yeni aile hekimi alınacak
İzmir'de her biri yaklaşık 4 bin nüfusa bakan bin 160 aile hekiminin hasta ...
Tabip Odası’ndan ‘grip’ raporu: Hayati uyarılar
‘H1N1 öldürür’ bilgisinin yanlış olduğu, aşının önemi ve özellikle altta ...
 
İzmirli doktordan uluslararası başarı
ABD’deki Medical University of South Carolina'ya (MUSC) Klinik Nörofizyoloji ...
Manisa'da bu yıl 5 kişide domuz gribine rastlandı
Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, kentte beş kişide domuz gribine ...
Manisa’daki domuz gribi vakası sayısı açıklandı
Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, kentte beş kişide domuz gribine ...
 
Anestezisti hayata döndüren ekibe plaket
Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde ameliyat sırasında kalbi duran anestezi ...
Kan bağışı çağrısı: Kışın sayı düşüyor!
Manisa Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, kışın kan bağışının ...
Flaş! Bakanlık domuz gribi vaka sayısını açıkladı
Sağlık Bakanlığı, domuz gribi şüphesiyle hastanede tedavi gören 2 bin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva