HABERLER>GÜNCEL
7 Eylül 2018 Cuma - 14:38

Ürküten iddia: İşte İzmir'deki kokunun nedeni!

Prof. Dr. Ümit Erdem, “Aliağa’dan gelen kirliliğin arttığını düşünüyorum. Kükürtle ilgili gazlar hidrojen sülfüre dönüştüğü zaman nemle kükürt dioksit oluyor. ‘Çöpten olmuş, Büyükşehir buna çözüm bulsun’ diyorlar. Büyükşehir ne yapacak? Gidip fabrikaları mı kapatacak?” dedi.

Ürküten iddia: İşte İzmir deki kokunun nedeni!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi’nin eski akademisyenlerinden olan Prof. Dr. Ümit Erdem İzmir’in kent merkezinde son günlerde hissedilen yoğun kötü koku için bilimsel açıklamalarda bulundu.

- İZMİRLİ DÜN GECE BALKON KAPISINI BİLE AÇAMADI!

Üniversitede olduğu yıllarda Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, Fen Bilimleri Enstitü Kurulu Üyeliği, Çevre Merkezi Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüten Prof. Dr. Erdem koku tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı. Sorunun sebebi hakkında konuşan Erdem ayrıca yapılması gerekenleri de sıraladı.

O KOKU KÜKÜRT DİOKSİT!
Körfezde vatandaşları rahatsız eden kokunun kaynağı olarak Aliağa’yı adres gösteren Erdem, “Benim üstümde durduğum şey, Aliağa’dan gelen kirliliğin arttığı şeklinde. İzmir’in hakim rüzgarı kuzeybatı rüzgarları. Böyle olunca da Menemen, Karşıyaka ve karşısı Konak, Bayraklı, Gaziemir’e kadar geliyor. Bir kitap hazırladık, o daha çıkmadı, belli rakamlar çıkardık. Bence bu koku oradan gelen kükürtle ilgili bir koku. Kükürtle ilgili gazlar hidrojen sülfüre dönüştüğü zaman nemle, bulutlanmayla çıkıyor. Son günlerde bulutlanma da vardı. Böyle olunca çıkan kükürt dioksit oluyor. Demir çelik, yanıcı maddeler, azot oksitler gibi… Ben kimyacı değilim ama arkadaşlardan yıllarca edindiğim bilgiler. O koku çürük yumurta kokusuna benzer” dedi.

18 YIL ÖNCE TESPİT ETMİŞTİK, SÖYLEDİKLERİMİZİN TAM TERSİ YAPILDI
Sorunun temeli hakkında bilgi veren Erdem, yeni süreçte yapılması gerekenleri de özetlerken, “Ne yapmak lazım? Üretimi ölçülü yapmak lazım… Teknolojiyi tamamen çevre dostu hale getirmek lazım… Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Merkezi Grubu olarak Hannover Üniversitesi ve Stuttgart Üniversitesi’yle 2000 yılında biten bir çalışma yapmıştık. İzmir’de hava kirliliği ve kent gelişimi adı altında çalışma yapmıştık. O zaman da bu lafları söyledik. 2010’a ait bir öngörü yapmıştık. Sanayici daha çevre bilinçli olsun, vatandaş bilinçli olsun, oradaki sanayiler çoğalmasın, 1 taneyken 10 tane olmasın dedik. Termik santrallere aman dedik, çevre dostu teknoloji dedik. Bütün bunları o zaman ‘eğer bunları yaparsanız kirlilik artar’ dedik. 18 yıl olmuş. Tüm bunları tespit etmiştik. Ama bizim dediklerimizin tam tersi olsun. Orası termik santrallerden tutun tam bir sanayi yeri oldu. Demir çelik, santraller var. Foçalılar perişan!” açıklamasında bulundu.

AVRUPA ÇED’İ BIRAKTI, KÜMÜLATİF ETKİ DEĞERLENDİRMESİ VAR ARTIK!
Avrupa’dan örnekler veren Erdem, “Enerji olsun tamam ama Avrupa’da yeni bir sistem var. Çevresel Etki Değerlendirmesini (ÇED) bıraktılar. Kümülatif Etki Değerlendirmesi var artık. Yani ‘1 iken 10 tane yapma’ diyor. Bir tane rüzgar gülü işi görür. 10 tane yaparsan o seni görür gibi… Böyle şeylere ihtiyacımız var. En önemlisi; yeşil alanlar arttırılsın dedik. Yeşil alanları kesiyoruz. Bina yapılıyor. Tamam bina olsun ama yerinde olsun. Yenilenebilir enerji olsun. Zor şeyler değil bunlar. Güneş durmadan ortalığı yakıyor. Güneş olan yerlerde o olmalı, diğer yerlerde alternatifler düşünülebilir. Ben bunları bir vatandaş olarak söylüyorum” dedi.

BÜYÜKŞEHİR NE YAPACAK? GİDİP FABRİKALARI MI KAPATACAK?
Son günlerde yaşan siyasi tartışmalara üstü kapalı açıklık getiren Erdem, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hedef alınmasıyla ilgili de, “Hemen ‘çöpten olmuş, İzmir Büyükşehir Belediyesi buna çözüm bulsun’ diyorlar. Büyükşehir ne yapacak? Gidip fabrikaları mı kapatacak? Enerji politikası denen bir politika var. Oturup politika düşünsünler. Bütün partiler otursunlar bunu düşünsünler. Bir yeri ölümüne terk edemezsiniz. Kuzey rüzgarlarının etkisi diyoruz. Biz üretim çokluğundan diyoruz ama ne bileyim filtreler çalışıyor mu?” ifadelerini kullandı.

 
İsmet Badem'in ölüm sebebi belli oldu!
 
Kaf-Kaf şampiyonluk için parkede!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bozkürt 25 Temmuz 2020 Cumartesi 09:33

Valla ya Sıçar ı kapatmalı ya da çok vergi vermesini sağlamaktır

Yorumu oyla      2      3  
Nazim 10 Eylül 2018 Pazartesi 07:26

Çözülemeyen sorunlar itina ile ankara üzerine yollanir aziz baskan bunu cok iyi yapar hey guzel hemserim sen bizim neler cektigimi bliyormusun denir ve sorun ankara bizi calsitirmiyora bağlanir bu recete ile halk bir muddet daha idare edilir. Iste bu siyasetin izmir ayagi tipki ankaranin dis guzleri gibi

Yorumu oyla      9      5  
Periskop 7 Eylül 2018 Cuma 23:23

Bilim adamı tespite dayanmadıkça bildirimde bulunmaz Elinde hiçbir veri olmadan konuşanada bilim adamı denmez Kimse uzaktan gazel okumasın

Yorumu oyla      10      5  
Lombak 7 Eylül 2018 Cuma 22:36

Yok mu artıran? Sanayi sitesindeki yağ fabrikasındandır belki....İzmir Çevre mühendisleri odasının 1 ağustos 2018 tarihli açıklaması neden göz ardı ediliyor?

Yorumu oyla      10      6  
Mert 7 Eylül 2018 Cuma 16:59

Binali Yıldırım bugün İzmir''de gelmişken cozsun.

Yorumu oyla      11      9  
Cem 7 Eylül 2018 Cuma 16:30

Bilim adamı bilimsel öngörü ortaya koyuyor bilimsel öngörü de ancak bilimsel bir raporla curutulebilir. Ben, Balcova nın Koruturk mahallesi kısmında oturuyorum bazı sıcak gunlerin sabahlarında kızım baba lagım kokusu geliyor diyor ama bizim ev denize 3-4 km uzaklıkta ve cevremizde bir kanalizasyon atıgı yok . bu koku olsa olsa Aliaga tarafından fabrikalardan gelen kukurt dioksit kokusu olabilir cunku kuzey-batı lı ruzgarlar Aliaga fabrikalardan cıkan havayı direk İzmir in uzerine dogru getiriyor. unutmayın Aliaga daki petrol ve petrokimya fabrikaları devasa tesisler .bunu bilim insanlari mutlaka bulacaklardır.

Yorumu oyla      15      5  
7 Eylül 2018 Cuma 16:21

Yalnız gerçekten de bazen çürük yumurta kokusuna benzer koku da geliyor. Araştırılması gerekiyor.

Yorumu oyla      11      5  
7 Eylül 2018 Cuma 16:05

Sevgili hocam insan dışkısı kokusuyla kükürt dioksit ya da hidrojen sülfür kokusunu ayırt edemiyor sanırım :)

Yorumu oyla      9      14  
Çiğdem Eraslan 7 Eylül 2018 Cuma 15:19

Fabrikalar baca filtrelerini gündüz çalıştırıp, gece kapatıyor olabilirler.

Yorumu oyla      17      5  
Eray 7 Eylül 2018 Cuma 15:04

Sayım ümit erdem siz konak vapur iskelesine gelen Göztepe’ye gelin ben size kokunun nedenini göstereyim Bukadar da izmirden kopuk yaşamayın siz İzmir işlerle dalga geçmeyin koku fabrikalardan deyip hedef saptırmayın

Yorumu oyla      13      18  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihi zirvede Erdoğan'dan kritik çağrı!
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan ...
İzmir Adliyesi'nde atama rüzgarı: Kimlerin görev yeri değişti?
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ...
İzmir'de kaçak rakı operasyonu!
İzmir'in Torbalı ilçesinde, evinde kaçak rakı imal edip piyasaya sürdüğü ...
 
Aladağ'daki yurt yangını davasında flaş karar!
Adana'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da 10'u öğrenci 12 kişinin hayatını ...
İzmir'de seri 'estetik' ölümleri: Bir kadın daha...
İzmir'in Balçova ilçesindeki özel bir tıp merkezinde yağ aldırma (liposuction) ...
İzmir'de o ilçe ayakta: Yarış pisti isyanı!
Güzelbahçe Yelki’de yapılmak istenen Go-Kart yarış pistine karşı çıkan ...
 
İzmir'de kaçak mazot operasyonu
İzmir'in Bornova ilçesinde, polis tarafından yapılan operasyonda yaklaşık ...
İKÇÜ'deki torpil iddialarına Rektör Yardımcısı'ndan yanıt!
“İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek ...
FETÖ'cüler toplantı yaparken basıldı!
Kayseri'de, FETÖ/PYD soruşturması kapsamında tutuklanıp, bir süre cezaevinde ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva