HABERLER>EKONOMİ
2 Nisan 2013 Salı - 12:32

Üniversite sanayi işbirliğine 10 milyonluk TTO formülü

Akademisyenlerle sanayiciler arasında köprü kurmak ve girişimciliği özendirmek amacıyla Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM), TÜBİTAK tarafından 10 yıl boyunca desteklenecek Teknoloji Transfer Ofisi(TTO)'ni kuruldu. Rektör Pror. Dr. Yılmaz, projenin sanayi üniversite arasındaki ilişkiyi daha da artıracağını söyledi.

Üniversite sanayi işbirliğine 10 milyonluk TTO formülü

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ­- Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi sıralamasında ilk 50'ye giren üniversitelerin başvurabildiği ve TÜBİTAK'a yapılan bu başvuralar arasında sadece 10 üniversitenin kurmaya hak kazandığı Teknoloji Transfer Ofisi(TTO)'nden birisi de Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) tarafından kuruldu.

Akademisyenlerle sanayiciler arasında köprü kurmak, ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim vermek ve girişimciliği özendirmek amacıyla kurulan TTO, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından TÜBİTAK aracılığı ile 10 yıl boyunca desteklenecek. Bu yıl 1 milyon TL kaynak aktarılacak TTO'ya, proje sonuna kadar 10 milyon TL verilmiş olacak.  Ege Üniversitesi'nin ilkleri yapmayı seven bir üniversite olduğunu belirten Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, kurulan ofisin sanayi ve üniversite işbirliğini daha da artıracağını söyledi. 



E.Ü. Rektörlüğü'nde düzenlenen toplantıda konuşan Yılmaz, "Çok onurluyuz. Üniversitemiz ilkler yapmayı çok seviyor. Bugün de bir ilki gerçekleştiriyoruz. TTO'yu Ege Bölgesi'nde kurmaya hak kazanan üniversite biziz. Bildiğiniz gibi teknoloji geliştirme bölgeleri, hükümetin de politikaları arasında yer aldı. Bunun için birçok da bölge açıklandı" dedi.

TTO'nun kuruluş süreciyle ilgili bilgi veren Yılmaz, "TÜBİTAK, bu ofisler için destek projesini Kasım 2012'de ilan etti. Bunun üzerine EBİLTEM olarak, benim de yönetici olarak katıldığım bir çalışma yapılarak, iki ay açında bir dosya hazırlandı. Daha sonra bu çalışmaları Aralık 2012'de TÜBİTAK'a teslim ettik. Aslında bu ilan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bir talebiydi" dedi.

Bu ofis için Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi sıralamasında ilk 50'ye giren üniversitelerin başvurabildiği bilgisini veren Yılmaz, "Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı'na üniversitelerimizden 39 başvuru yapıldı. Daha sonra TÜBİTAK'a yapılan bu başvuralar arasında sadece 10 üniversite bu ofisleri kurmak için seçildi. Bunlardan bir tanesi de üniversitemiz oldu" ifadesinde bulundu.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün 10 yıl boyunca sürecek 10 milyon TL'lik programın ilk kısmı olan 1 milyon TL'sini kazanmış durumdayız. Biz Ege Üniversitesi olarak, projeyi ilk kez alan ve hazırlayan oldu. Zaten teknoloji transferi konusunda en tecrübeli üniversiteyiz." Üniversitelerin ticarileştiği yönündeki eleştirilere dikkat çeken Yılmaz, "Hayır, üniversitelerimiz ticarileşmiyor. Bu ofis, ilişkiyi daha da artırıyor. Bu üniversite bilgisinin rafta kalmadığı ve araştırmaların öğretim elemanlarıyla topluma mal edildiği bir proje" dedi.
 


REKABAT VURGUSU
Yıllardır verilen emeklerin karşılığında Ege Bölgesi'nin Türkiye'deki üniversiteler arasında çok farklı bir konumda olduğunu belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, "EBİLTEM bir teknoloji marketi. Patenti var, KOSGEB'i var, AB'si var. Kapısından girdiğimiz zaman burada sanayicinin halledemeyeceği bir konu yok. EBİLTEM'in bunu da görev olarak kabul etmesi, burada yaşanmış tecrübeleri çok daha iyi noktaya getiriyor. Günümüzde rekabet, ülkesel düzeyden global düzeye çıktı. Hem üniversiteler hem de sanayiciler olarak farlı olmak zorundayız. Çin, bunu aktif olarak yapıyor. Bizim ülkemizde bürokrasi biraz geç yürüyor. Yorulmadan ısrarla hedefe yürüyoruz. TTO'nun çalışmasında EBSO olarak destek vermeye her zaman hazırız" diye konuştu.

Konuşmasında marka ve patent üretimine dikkat çeken Gökçüoğlu, "Bu da sadece sanayicinin yapabileceği bir şey değil. Bunları dışarıdan ne kadar az transfer edebilirsek o kadar iyi olur. Türkiye'nin cari açık probleminden kurtulmasının yolu üniversite ile sanayinin bir arada çalışmasıyla olur. Biz her noktada hazırız" ifadesinde bulundu.

EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar, "Merkezimiz, üniversite sanayi ara yüz kuruluşu kimliği ile inovasyon, Ar-Ge, uluslararası teknoloji transferi, fikri ve sınai mülkiyet hakları, teknoloji lisanslama, ulusal ve AB fonları gibi sektörün ve akademisyenlerin gereksinim duyabilecekleri konularda tek durak merkezi olarak çalışmaktadır" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar: 2012 büyüme rakamları hayal kırıklığı
2012 yılında büyüme hızındaki yavaşlamanın öngörülenden çok daha fazla ...
İduğ’un hedefinde Demirtaş: Sözünün altında kalacak!
İzmir iş dünyasının merakla beklediği İzmir Ticaret Odası (İTO) seçimleri ...
Karışıklığa son: 5 liranın rengi değişiyor
Hakim rengin mor olarak belirlendiği yeni banknotlar 8 Nisan'da tedavüle çıkarılacak.
 
Mövenpick’te kuşkonmazlı lezzetler festivali
Vitamin ve mineral deposu, şık sofraların sebzesi kuşkonmaz, ağzının tadını ...
Yaşar Üniversitesi'nde 12. yaş mutluluğu
YÜ, 12 yıl önce 52 öğrenci ile başladığı eğitim faaliyetlerini bugün 6 ...
''Turizm için EXPO 2020 avantaj''
İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği tarafından düzenlenen ...
 
'Türk sütü'ne Avrupa yolu açıldı
Tarım Bakanı Eker, Türk firmalarının 3 Nisan'dan itibaren AB ülkelerine ...
Aslan taksicilerin dertlerini dinledi
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Bornova’nın Türkiye’nin en büyük ...
Türkiye ekonomisi sert fren yaptı!
Türkiye ekonomisi geçen yıl yavaşlayarak yüzde 2.2 büyüme kaydetti. Kişi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva