HABERLER>EKONOMİ
2 Nisan 2013 Salı - 11:50

Yorgancılar: 2012 büyüme rakamları hayal kırıklığı

2012 yılında büyüme hızındaki yavaşlamanın öngörülenden çok daha fazla olduğunu ifade eden EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, "Frenin ayarı tutmamıştır, bu nedenle başta para, faiz ve kur politikaları olmak üzere ekonomi politikaları gözden geçirilmelidir. Bu yapılırken konjonktürel değil yapısal sorunları aşmaya yönelik politikaların devreye sokulması gerekmektedir” diye konuştu.

Yorgancılar: 2012 büyüme rakamları hayal kırıklığı

İZMİR - Ekonomik büyümenin yedi çeyrektir ivme kaybettiğini ifade eden Yorgancılar 2012 son çeyreğinin dip noktası olmasını ve ekonominin yeniden sağlıklı ve hızlı büyümeye başlamasını umduklarını kaydetti. Bunun için de Merkez Bankası’nın faiz yanında zorunlu karşılık frenini de gevşetmesi gerektiğinin altını çizen Yorgancılar, “Ayrıca kredi artış limitlerinde toptancı yaklaşımı doğru olmayacaktır. Bunun yerine artış oranı tüketici kredileri için yıllık yüzde 15 ile sınırlandırılırken yatırım ve işletme kredileri için artırılmalıdır. Türkiye'nin hem iç hem de dış talebin birlikte çektiği büyümeye ihtiyacı var. 2013'te sadece iç talep çekişli büyüme ve cari açıkta artış ihtimali yüksek görünüyor. Yeniden başa dönmemek için düşük faiz, reel değeri düşmeyen kur ve üretim teşvikleri, yani yeni bir büyüme senaryosu ve stratejisi gerekiyor" dedi
 
TÜİK tarafından açıklanan dördüncü çeyrek ve 2012 yılı büyüme verilerini değerlendiren Başkan Yorgancılar, global ekonomik krizden buyana gerçekleşen en düşük seviye olduğunu ifade etti. 2011 yılının ilk çeyreğinden itibaren büyüme hızının sürekli gerilediğine ve 2012 yılının son çeyreğinde dip yaptığına işaret eden Yorgancılar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu veriler ‘yumuşak iniş senaryosu’nun tutmadığını, hesapların hatalı yapıldığını ortaya koymaktadır. Yüksek büyüme ile yüksek cari açık arasında tercih yapmak gibi bir noktaya gelinmesi ekonomimizde çok önemli yapısal sorunların varlığına işaret etmektedir. Bu nedenle konjonktüre endeksli değil yapısal dönüşümü gerçekleştirecek politikalar gerekiyor. Türkiye'nin ithalata bağımlılığının azaltılması, AR-GE mallarının üretilmesi zorunlu hale gelmiştir. Yükte ağır, pahada hafif ürünler ve düşük katma değerli re-export ürünleri ile gidilebilecek yol kalmamıştır."
 
AB ülkelerine bakıldığında Türkiye’nin yüzde 2,2’lik büyümesinin bir başarı olarak değerlendirilebileceğini, ancak gelişmekte olan ülkelerin yakalamış oldukları yüzde 6’lık büyüme karşısında başarısız kaldığını vurgulayan Yorgancılar, “Yıllık yüzde 2,2 düzeyindeki büyümenin yavaşlayan küresel talebe rağmen ihracattan gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ancak iç talebin binde 7 gerilemesinin sağlıklı olmadığını ifade etti. Yorgancılar, "2011 yılında iç talep, 2012 yılında dış talep ile büyüdük. Önemli ve sağlıklı olan büyümenin hem iç hem de dış talepten beslenmesidir. Günümüz küresel rekabet ortamı ve Türkiye ekonomisinin yapısal özellikleri tek kanatlı bir büyümenin sürdürülebilir olmasını engellemektedir. Yeni, farklı ve yenilik bazlı bir sanayileşme ve büyüme stratejisine olan ihtiyaç ortadadır" diye konuştu.


Büyüme verilerinin 2013 ve sonrası yıllar için de uyarı niteliğinde sinyaller verdiğini söyleyen Yorgancılar, özel sektör yatırımlarının son çeyrekte yüzde 9,2 yıllık bazda ise yüzde 4,5 gerilemesinin bu yılın yanında gelecek yılların üretim kapasitesi ve büyüme hızı konusunda da endişe yarattığını öne sürdü. Bu durumun ayrıca 2012 yılı Haziran ayında resmileşen ve konjonktürel açıdan şansız bir döneme denk gelen yeni teşvik paketinin de sorgulanması ve yenilenmesi gereğine işaret ettiğini belirten Yorgancılar, 2012 yılını sanayi sektörü açısından da değerlendirdi. Yorgancılar, "2011 yılında yüzde 10 oranında büyüyen imalat sanayinde 2012'nin son çeyreğinde büyüme durmuş, yılın bütününde üretim sadece yüzde 1,9 oranında artmıştır. Bu rakamlar sektörün 2009 krizi sonrası en düşük yıllık büyüme hızı, 2008 sonrası en kötü son çeyrek büyümesi ile karşı karşıya kaldığını ortaya koymaktadır. Yeni pazarlar bulma ve ihracat artışı konusundaki büyük çalışmalar sonucunda ancak bu büyüme hızı yakalanabilmiştir. Reel kurların ortalama olarak gerilediği bir ortamda bu çok önemli bir başarıdır. Ancak, 2013 yılında bu başarının devam etme olasılığı düşüktür. Dolayısıyla yeni bir yatırım, üretim, ihracat stratejisi ile buna imkan verecek makro ekonomik koşulların oluşturulması gerekmektedir. Girişimcilerimiz verimlilik artışı ve yeni pazarlara yönelme konusunda elinden geleni yapmıştır. Sıra, reel sektör bazlı büyüme için; faiz, kur, enerji maliyetleri, istihdam vergileri gibi makro ekonomik değişkenleri uygun hale getirmeye gelmiştir. Aksi halde hem artan cari açık hem de yükselen işsizlik ile karşılaşılması sürpriz olmayacaktır. Ayrıca 2023 hedefleri Kaf Dağının arkasında kalacaktır" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İduğ’un hedefinde Demirtaş: Sözünün altında kalacak!
İzmir iş dünyasının merakla beklediği İzmir Ticaret Odası (İTO) seçimleri ...
Karışıklığa son: 5 liranın rengi değişiyor
Hakim rengin mor olarak belirlendiği yeni banknotlar 8 Nisan'da tedavüle çıkarılacak.
Mövenpick’te kuşkonmazlı lezzetler festivali
Vitamin ve mineral deposu, şık sofraların sebzesi kuşkonmaz, ağzının tadını ...
 
Yaşar Üniversitesi'nde 12. yaş mutluluğu
YÜ, 12 yıl önce 52 öğrenci ile başladığı eğitim faaliyetlerini bugün 6 ...
''Turizm için EXPO 2020 avantaj''
İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği tarafından düzenlenen ...
'Türk sütü'ne Avrupa yolu açıldı
Tarım Bakanı Eker, Türk firmalarının 3 Nisan'dan itibaren AB ülkelerine ...
 
Aslan taksicilerin dertlerini dinledi
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Bornova’nın Türkiye’nin en büyük ...
Türkiye ekonomisi sert fren yaptı!
Türkiye ekonomisi geçen yıl yavaşlayarak yüzde 2.2 büyüme kaydetti. Kişi ...
Özsüt Ziynet Sali ile 75. yılını kutladı
Tatlı sektörünün önde gelen kuruluşlarından Özsüt, kuruluşunun 75'inci ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva