HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Ekim 2015 Cuma - 11:35

UNECO’ya aday Bergama’da halı mesaisi!

Bergama’nın Dünya Miras Listesine girişinin ardından sadece turizm sektörünü değil, kentin sahip olduğu kültürel üretim kapasitesini bir bütün olarak artırmak için yeni bir UNESCO çalışması başlatan Bergama Belediyesi, Bergama’nın birbirinden değerli halılarını tanıtmak için çalışmalarına devam ediyor.

UNECO’ya aday Bergama’da halı mesaisi!

UNESCO’nun, sahip oldukları kültürel zenginlikleri yaratıcılık ile destekleyerek kalkınma unsuru haline getiren kentler için 2004 yılında oluşturduğu “Yaratıcı Kentler Ağı”na (Creative Cities Network) girmek için hazırlıklarını hummalı bir şekilde sürdüren Bergama Belediyesi, tarihi Bergama halıları konusunda araştırmalar yürüten ve Bergama halılarını anlatan iki kitap yazan Alman fotoğrafçı ve tarih araştırmacısı Elisabeth Steiner’den Bergama halıları konusunda bilgi edindi. Bergama yöresine ait halı, kilim ve dokumaları fotoğraf sunumu ile katılımcılara anlatan Steiner, ayrıca yörenin kültürel özelliklerine ilişkin izlenimlerini de paylaştı.

Bergama Belediyesi Haluk Elbe Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen sunuma Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Belediye Başkan Yardımcıları Ali Kahyaoğlu ve Ümit Atlam, belediye bürokratları, Alman Arkeoloji Enstitüsü Bergama Kazı Başkanı Felix Pirson ve kazı ekibi, Bergama’daki turizm işletmecileri ve halıcıların yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.


Sunumda bir açılış konuşması gerçekleştirerek, Bergama halılarının üzerinde çok konuşulacak ve yazılacak bir alan olduğunu ifade eden Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bergama’nın bu önemli değerini de, kentin farkındalık yaratan kültürel hazinelerinden biri olarak işlemeye karar verdik. Bizler belki bu konuda biraz geç kalmış olabiliriz. Fakat bu işe yıllar önce başlamış ve Bergama’da çok büyük emekleri olan sevgili Elisabeth Steiner bu eksikliğimizi gidererek bizlere destek oluyor. Bergama halılarının sadece geçmişten bugüne var olan bir değer olarak değil, kente ve yerel ekonomiye katkı sağlayacak üretime dönüşmesi bizim için çok önemli. Yüzyıllardır kökleri burada bulunan Bergama çuvallarının, halılarının özgün ve orijinal yöntemlerle bundan sonrada üretimi konusunda neler yapılabilir bundan sonraki çabamız bu doğrultuda olacak. Bugün burada yaptığımız başlangıcın da devamının ileriki günlerde geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.


Yörük kültürü açısından Bergama’nın çok zengin bir kent olduğunu belirten fotoğrafçı ve tarih araştırmacısı Elisabeth Steiner, birbirinden değerli Bergama halılarının yüzyıllar boyunca nesilden nesile aktarılarak geldiğini ve günümüz açısından önemli olduğunu dile getirdi. Bergama halılarının her deseninde ve motifinde bir yaşanmışlık olduğunu ifade eden Steiner, Bergama halılarının bir değer olarak tanınması noktasında başarılı olacağını söyledi.

 
İzmir’de 3 ilçede zehir operasyonu!
 
Sındır: Milli iradeyi hazmedemediler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da kedi kısırlaştırma ünitesi kurdu
Sahipsiz sokak hayvanlarına, daha iyi hizmet vermek için çalışan Karabağlar ...
Urla İtfaiyesi güven verdi
Urla Cumhuriyet Meydanı’nda 25 Eylül- 2 Ekim İtfaiye Haftası dolayısıyla ...
İzmir’in yeni akıllı kartları teste girdi!
İzmir’de toplu ulaşım sisteminde kullanılan akıllı kartları üreten ve ...
 
Başkan Arslan'a çifte ziyaret
Çiğli’ye yeni atanan Kaymakam Yusuf Güler, Çiğli Belediye Başkanı Hasan ...
Konak’ta eğitime destek tam gaz
Yaz tatili boyunca okul tadilatlarına ağırlık veren Konak Belediyesi yeni ...
Bornova’da her yer kampüs!
Bornova Belediyesi kente yeni gelen üniversite öğrencileri için özel bir ...
 
Başkan Soylu'dan öğrencilere eğitim seti
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, yeni eğitim öğretim yılı kapsamında ...
İzmir'in süper robotu harikalar yaratıyor!
İZSU Genel Müdürlüğü, kanal ve kolektör hatları içindeki arızaları “robotların ...
Yine İzmir, yine Türkiye'de bir ilk!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki kamu kurumları arasında görme ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva