HABERLER>SAĞLIK
9 Nisan 2014 Çarşamba - 18:09

TÜRKÖK'te Kızılay devrede

Yıllardır hayata geçmesi beklenen TÜRKÖK projesinde sona gelinmiş gibi görünüyor. Sağlık Bakanlığı TÜRKÖK projesi için Kızılay ile işbirliği yaptı. Buna göre, Kızılay, gönüllü donörlerin bilgilerini ve kanlarını Bakanlığa gönderecek. Projenin işlerlik kazanması, özellikle kemik iliği bekleyen hastalar açısından büyük önem taşıyor.

TÜRKÖK te Kızılay devrede

Sağlık Bakanlığı ve Kızılay'ın ortak projesiyle kök hücre bankası hayata geçiyor. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Bankası (TÜRKÖK) çalışmalarında donasyonu sağlayacak taraf olacaklarını bu çalışmayla da kemik iliği bankasının Türkiye'de resmen kurulmuş olacağını söyledi.
 
Akar, konuyla alakalı ilk başta 50 bin donörlük bir portföy oluşturmayı öngördüklerini, 3 yıl içinde de bunu 250 bin kemik iliği donörüne yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.
 
Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Bankası (TÜRKÖK) ve "NAT Laboratuvarı kurulması" projeleri, Kartal'daki Türk Kızılayı Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıda konuşan Akar, kan meselesine ciddi olarak 2005 yılında başladıklarını, o yıldan bugüne çok ciddi, disiplinli bir çalışma ortaya koyduklarını anlattı. Akar, 2005 yılında 305 bin toplanırken, geçen yıl 1 milyon 640 bin ünite kan bağışlandığını belirterek, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
 
İlik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında 2013 yılının Kasım ayında imzalanan anlaşma ile TÜRKÖK çalışmalarına başlandığını hatırlatan Akar, Türk Kızılayı ve kan hizmetlerine ilişkin alt yapılarının TÜRKÖK konusunda da avantaj sağladığını aktardı.
 
Türk Kızılayı'nın, TÜRKÖK Projesi'nde donasyonu sağlayacak taraf olacağını belirten Akar, "Bu donasyonun sağlanmasıyla birlikte Kemik İliği Bankası da Türkiye'de resmen kurulmuş olacak. Bu konu ile alakalı ilk başta 50 bin donörlük bir portföy oluşturmayı öngörüyoruz. 3 yıl içinde de bunu 250 bin kemik iliği donörüne yükseltmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
 
Akar, Geleceğin Kan Donörleri Projesi'ni de hayata geçireceklerini belirterek, bu proje için Avrupa Birliği (AB) destekli fonu kullanacaklarını söyledi. Akar, proje kapsamında, ileride donör olacak çocukları ve ailelerine eğitim vereceklerini kaydetti.
 
BULAŞICI HASTALIKLAR AÇISINDAN DA ÖNEMLİ
Güvenli kan temini kapsamında yapılan çalışmalar çerçevesinde NAT Labaratuvarı kuracaklarını belirten Akar, NAT testleri sayesinde kan bankacılığındaki en büyük risklerden birisi olan pencere dönemlerinde hastalık bulaşlarına yönelik ekstra bir önlem alınacağını vurguladı. Halen kullanılmakta olan ELİSA testlerinde pencere dönemlerinden bahseden Akar, şu bilgileri verdi:"NAT testi uygulamasına geçmemizi vatandaşlarımıza müjde olarak veriyoruz. Mevcutta uygulanan ELİSA testine ek olarak uygulanacak test, kandaki virüsün saklandığı pencere dönemi süresini son derece kısaltacak. Kan donasyonunda emniyeti ve daha güvenli kanın hastalara nakledilmesini sağlayan bir sistem. Bu sistem uygulamaya koyuluyor ve önümüzdeki günlerde başlayacak. Her türlü tedbiri alındı ve ihalesi yapıldı. NAT testi ile Türk halkı, daha güvenli kana ulaşacak. Böylece, HIV, Hepatit B ve Hepatit C konusunda pencere dönemini indiren ve bu konuda emniyet sağlayan bir sisteme geçmiş olacağız."
 
NAT ile ELİSA testlerine göre pencere dönemleri aşağılara çekileceğine dikkati çeken Akar, "HIV virüsü mevcut durumda 16-20 günken NAT testleri ile 11, Hepatit B mevcut durumda 56 günken NAT testleri ile 36, Hepatit C de mevcut durumda 60 günken NAT testleri ile 41. güne kadar inebilecek " dedi.
 
Lökosit filtreli kan torbası uygulaması hakkında da bilgi veren Akar, "Kan transfüzyonunda lökosit istenmeyen bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Bunu filtrelemek için özel bir işlem gerekiyor. Bundan sonra kullanacağımız torba ile bu da kendiliğinden tarihe karışmış oluyor. Daha sağlıklı bir kana ulaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Tam Gün Yasası’na AYM freni
Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda Tam Gün Yasası olarak bilinen düzenlemedeki ...
Kardeş kıskançlığı krize dönüşmesin!
Kardeş kıskançlığı, aileye yeni bir bebek katılmasının doğal bir sonucu. ...
İzmir’in ünlü doktoru yanıtladı: Kılıçdaroğlu para müdahalesi doğru mu?
İzmir’in tanınmış Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nazan ...
 
'Seçim kondu' üreme sağlığı merkezi oldu!
Altındağ’da AK Partililer’in girişimleriyle, seçimden hemen önce törenle ...
İzmir’de sosyal güvence skandalı: Sırtından bıçaklandı, 2 hastane kabul etmedi!
Alsancak’ta çıkan kavgayı ayırmak isterken sırtından bıçaklanan genç, ...
Acil servislerde 'trafik ışığı' dönemi
Sağlık Bakanlığı acil servislerdeki yoğunluğu, vakaları kırmızı-sarı-yeşil ...
 
Gece çalışmak kanseri tetikliyor
Beynin hipotalamus bölgesinden salgılanan melatonin hormonu ancak karanlıkta ...
Şok karar: Yanlış tedavinin parasını hasta mı ödeyecek?
Sağlık Bakanlığı'nın Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklik ...
2.5 yıldır ölüme meydan okuyan Müberra’ya yeni yaşam umudu!
Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık 2.5 yıldır ilik nakli bekleyen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva