HABERLER>SAĞLIK
11 Nisan 2013 Perşembe - 15:59

Türkiye'de bir ilk: İzmir'deki acil serviste X-Ray!

Sağlık personeline uygulanan sözlü ve fiziki şiddet her geçen gün tırmanırken Dokuz Eylül Üniversitesi Türkiye’de ilk defa uygulanan bir sistem geliştirdi. Geçtiğimiz günlerde şiddete karşı eylemler yapılan ve tepki nöbetleri tutulan hastanenin acil servisine güvenlik için X-Ray cihazı konuldu. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, “Oradan hasta yakınlarını geçiriyoruz. Çünkü artık kimseye güvenemiyoruz. Bir kişi silahla acil serviste bir çılgınlık yapabilir” dedi.

Türkiye de bir ilk: İzmir deki acil serviste X-Ray!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Türkiye’de her geçen gün sağlık personeline karşı gerçekleştirilen fiziki ve sözlü şiddet artarken önlemler de yetersiz kalıyor. Hastalarının bir an önce tedavi edilmesini isteyenler başta olmak üzere, sisteme karşı çıkan, doktorların ve sağlık personelinin uygulamalarını beğenmeyen hasta yakınları alınan tüm önlemlere rağmen sağlık personeline şiddet uyguluyor. Geçtiğimiz günlerde Nöroloji Servisi’nde yaşanan darp olayı ve ardından gelen nöbetli eylem ile gündeme gelen Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ilginç bir önlem aldı. Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemi deneyen hastane yönetimi acil servise hasta yakınları için X-Ray cihazı koydu. Güvenlik görevlilerinin yetersiz kalabileceğini düşünen yönetim özellikle elbise içine saklanabilen kesici, delici aletler ile ateşli silahları rahatlıkla bulabilmek için bu tür bir sistem kurdu.

 
BİRİSİ ÇILGINLIK YAPABİLİR
DEÜ Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Refik Mas, bir ay önce sessiz sedasız başlatılan uygulama hakkında bilgi verdi. Acil serviste X-Ray cihaz uygulamasının Türkiye’de ilk defa hastaneleri tarafından hayata geçirildiğini anlatan Mas, acil serviste güvensiz bir ortam olmasının kabul edilemeyeceğini dile getirdi. Mas, “Tabi ki hastalarımı oradan geçirmiyoruz. Hastalarımızın yakınları bu cihazdan geçerek içeri girebiliyor. Çünkü artık kimseye güvenemiyoruz. Bir kişi silahla acil serviste bir çılgınlık yapabilir” diye konuştu. Son dönemde giderek artan doktora yönelik şiddetin inanca da ters olduğunu vurgulayan Mas, "İnançlar bazında değerlendirirsek ölümün Allahtan geldiği bilmemiz gerekir. Bu noktada doktorun suçlanması bir tezatlığı doğuruyor. Hekime yönelik saldırıları anlamak imkansızdır. Doktora şiddet inançlara terstir. Şiddet olaylarının bu derece artmasında tabi çeşitli etkiler var” ifadelerini kullandı. Mas, uygulamanın özelliklerini ve sistemin nasıl çalıştığını Sağlık Muhabirleri Derneği İzmir Temsilciliği (SEMDER) üyelerine de anlattı.
 
İSTEYEN OTOPARKTA DA YAPAR
DEÜ Acil Servisi’nin girişine konulan X-Ray cihazına ilk tepki Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Genel Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu’dan geldi. Uygulamanın altyapısının oluşturulmadığını ifade eden Rodoplu, “Bu tür uygulamalar saldırmak isteyen kişiyi daha da tahrik edecektir. Sağlıkçıya saldıracak kişi bunu yapacaksa, bahçede veya otoparkta da saldırabilir. Bu sembolik bir tedbirdir, caydırıcı olacağını düşünmüyorum. Ayrıca cihazdan geçen bir hasta yakınının üzerinde diyelim ki silah buldunuz. Bu silahı ne yapacaksınız. Özel güvenlik görevlisinin bu silahı almaya yetkisi var mı? Alsa bile bu silahı nerede saklayacak? X-Ray cihazı uygulaması altyapısı düşünülmeden hayata geçirilmiş. Ayrıca acil servise başka kapılardan da girebilirsiniz. Oralara da X-Ray cihazı koyacaksınız. Şiddetin başlıca sebeplerinden birisi sağlık hizmetinin değersiz olmasından kaynaklanmaktadır. Bunu önlemeye yönelik tedbirler almalıyız” dedi.
 
EN SON GEÇEN AY ŞİDDET OLAYI YAŞANDI
Geçtiğimiz ay DEÜ Hastanesi Nöroloji Servisi'nde yaşanan şiddet olayı tüm İzmir'in tepkisini çekti. Çorum'dan kente geldiği öğrenilen ve bölümde tedavi gören 70 yaşındaki ALS hastası N.T'nin, kalbi durdu. Doktorların yaklaşık 45 dakikalık müdahalesine karşın yaşlı kadın kurtarılamadı. Annesinin öldüğünü öğrenen U.T. (41), bölümde çalışan asistan doktorlar Nazanin Hassanzadeh ve Anıl Gürkan'a saldırıp darp etmişti. U.T, güvenlik görevlileri tarafından engellenirken yaralanan Hassanzadeh ve Gürkan'a ilk müdahale hastanenin acil servisinde yapıldı. İki doktor da 4 günlük rapor oldu. Yaşanan şiddet olayına DEÜ Hastanesi'nde görevli asistanlar, sağlık çalışanları, sağlık iş kolunda oda ve sendikaların tepkisi ise sert olmuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve bakanlık ‘T.C.’de geri adım attı: Logo döndü!
Sağlık Bakanlığı, logosundan 'T.C.' ibaresini kaldırmıştı. Günlerdir tartışılan ...
Tüp bebeğin babası hayatını kaybetti
Tüp bebek yönteminin öncüsü İngiliz fizyolog Robert Edwards 87 yaşında hayatını kaybetti.
Hamilelikte alınan kaç kilo fazla?
Hamilelikte alınan fazla kilolar kadınların bir numaralı kâbusu. Son yıllarda ...
 
Hayati öneri: Kalp krizinden nasıl kurtuluruz?
Kalp krizi geçiren hastaların yüzde 60’ını hastaneye gelmeden kaybedildiğini ...
Pirinçte GDO alarmı!
Mersin’de yakalanan 21 ton ithal Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ...
Bakanlık'ta şok istifa: Neden T.C. krizi mi?
Sağlık Bakanlığı'nda çok önemli bir ayrılık yaşandı. Türkiye Halk Sağlığı ...
 
RTÜK ilaç denetimi yapacak!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kalp damar açıcı, zayıflatıcı, ...
Cips sevenler dikkat: Resmen yağ içiyoruz
Cipsler dünyanın en lezzetli yiyeceklerinden biri gibi gelebilir ama insan ...
Önleminizi hastalanmadan önce alın!
Hastalıklara yakalanmadan harekete geçmenin önemine değinen uzmanlar, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva