HABERLER>TURİZM
5 Şubat 2022 Cumartesi - 10:24

Turizmi elektrik çarptı... Maliyetler katlandı!

Sezon yaklaşırken fahiş elektrik faturalarıyla karşılaşan turizmciler zamların yerli turisti etkileyeceğini, bu yıl orta sınıfın tatil yapmasının imkânsız olacağını belirtiyor.

Turizmi elektrik çarptı... Maliyetler katlandı!

Elektrikte ocak ayından itibaren zamlı faturalarla şoka giren turizmcilerin tepkisi artıyor. Çeşitli kentlerde eylemlerle faturalara karşı çıkan turizmciler, henüz sezon başlamadan yüzde 100’ün üzerinde elektrik zammıyla karşılaştıklarını, yoğun sezonda neyle karşılaşacaklarını ise tahmin bile edemediklerini açıkladı. Hem erken rezervasyonlarda hem de sezon fiyatlarında revizyona giden turizmciler, ortalama yüzde 40-50 oranında zam yapmak zorunda olduklarını belirtiyor. Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, aralıkta 165 odalı 2 bin 700 geceleme yapılmış bir otele 65 bin TL elektrik faturası geldiğini aynı otelde ocakta geceleme sayısı bin 668 olurken faturanın 163 bin TL’ye çıktığını açıkladı. Karcılıoğlu, şöyle konuştu:

“Şimdi bu otel işletmecisi sıcaklıklar artınca klimaların çalışması ile ne kadar ödeyeceğini hayal bile edemiyor. Oteller 2021’de ayakta kalmak için zaten mevcut maliyet artışlarını tam olarak yansıtamamıştı. Bu nedenle de 2021’e 6.5 milyar dolar borç yüküyle giren oteller yılı 1.3 milyar dolarlık yeni kredilerle bitirdiler. Şimdi bu yılki absürt maliyetleri yansıtmak zorundayız. Yeni fiyatlarla yerli turistin alım gücünün yüzde 75-80 oranında düşeceğini düşünüyorum. Bu yılı yabancı turistle kurtarmak zorundayız. Döviz artışından kaynaklı çevrenin ucuz turizm cenneti oluyoruz.”  

YERLİ TURİSTE ÇADIR KALDI

 Enerji zamlarının ardından en az yüzde 40-50 zam yapmak zorunda olduklarını söyleyen Küçük Otelciler Birliği Başkanı Ertan Ustaoğlu ise erken rezervasyonlarla otelleri dolduran işletmecilerin gıdadan enerjiye artan maliyetleri nasıl karşılayacaklarını bilemediklerini söyledi. Ustaoğlu, “Bir otelde 2 kişi de kalsa ışıkları söndüremeyiz. Zam yapmak zorunlu. Bu durumda da orta gelirli yurttaş ancak çadır tatili yapabilecek gibi duruyor.”  

Bodrum Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (BODER) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dağoğlu, 33 yıldır otel sahibi olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“İşimi hiç bu kadar isteksiz yaptığım bir dönem olmamıştı. Biz kış aylarında personelimizi mağdur etmemek için otellerimizi açık tutuyoruz ama artık kışın kapatmak zorunda kalacak birçok arkadaşımız. Bu da kış aylarında artan işsizliği daha da katlayacak” dedi.

GÜNEŞ DESTEĞİ TALEBİ

Kendi oteli için Güneş Enerjisi Sistemleri (GES)  izinlerini aldığını şu an kredi beklediklerini belirten Dağoğlu, “150 kw elektrik üreteceğiz. Hükümetten turizmcilere yenilenebilir enerji yatırımları için teşvik sunmasını talep ediyoruz” diye konuştu. 

Türkiye’de turizmcilerin ucuz oda satma şansı kalmadığını söyleyen Cornelia Otel Genel Müdürü Zafer Alkaya ise yerli turisti kaybetmek istemediklerini belirterek, “Çok ince hesaplarla fiyatı düşük tutmaya çalışıyoruz amacımız yerli turisti korumaktır. Ama ekonomik şartlar nedeniyle iç piyasaya fiyat vermekte zorlanıyoruz” dedi. (Ali Can Polat/ CUMHURİYET)

 
Kemeraltı esnafı isyanda... Faturalar kepenk kapattırdı!
 
Bursasporlu Özer Hurmacı'dan eşine dayak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizmde 2021’i Rus turistler kurtardı
Geçen yıl Türkiye'ye en çok Ruslar geldi. 2021 Kasım'a kadar ülkeye gelen ...
Kış tatilinde rota Türkiye'ye döndü
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, yurt dışından ...
Efes zirveyi Pamukkale'ye kaptırdı
Denizliİ'de, beyaz travertenleriyle ünlü Pamukkale, Müzeler Genel Müdürlüğü ...
 
Çeşme'de yılbaşı rezervasyonları tıka basa!
Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, yılbaşı gecesi için ...
Turizmde patlama yılı olacak!
Covid-19 pandemisi sebebiyle büyük kayıplar yaşayan turizm sektörü 2022 ...
Turizmde erken rezervasyon 'hızlı' başladı
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bağlıkaya, yaklaşık ...
 
Palandöken'de kayak heyecanı başlıyor
Türkiye'nin gözde kış turizmi merkezlerinden Erzurum Palandöken Kayak ...
Kuşadası'na 2022'de turist akını olacak... Rezervasyonlar 1 milyona yaklaştı!
Türkiye'nin önemli turizm destinasyonlarından Kuşadası'na 2022 yılında ...
Sezonun ilk kayağı Cıbıltepe'de yapıldı
Kar kalınlığının 20 santimetreye ulaştığı Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva