HABERLER>İŞ DÜNYASI
9 Şubat 2021 Salı - 08:57

TTO'dan döviz tepkisi: Dolar düşüyor fiyatlar düşmüyor

Dolardaki artışı gerekçe gösterip son bir yılda yüzde 100’ü aşan zam yapan firmaların dolardaki yüzde 17,6’lık düşüşe rağmen zam yapmaya devam ettiği ifade eden TTO Başkanı Olgun, “Merkez Bankası ve Bakanlığın müdahalesi ile dolar düştü zamlar düşmedi. Üretimleri elinde bulunduran bazı kartelcileri durdurmak içine Rekabet Kurumunu harekete geçirmemiz gerekiyor” dedi.

TTO dan döviz tepkisi: Dolar düşüyor fiyatlar düşmüyor

Pandemi sürecinde oda üyelerinin en az etkilenmesi için çalışmalar yürüten Torbalı Ticaret Odası bu kapsamda sektör temsilcilerini ziyaret edip sorunları yerinde tespit ediyor. Pandemi süreci boyunca yoğun bir efor sarf eden Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun bir taraftan oda üyesi esnaflar ile buluşurken diğer yandan Yazıbaşı, Ayrancılar, Pancar OSB ve Subaşı Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşlarını ziyaret ediyor. Yaptığı ziyaretler ile ilgili değerlendirme yapan TTO Başkanı Olgun dolar bahane edilerek yapılan zamların geri gelmemesini eleştirdi. Kasım ayında doların 8.57’i görmesi ile birlikte hızla artan fiyatların, doların yüzde 17.6’lık oran ile 7.06’ya kadar düştüğünü hatırlatan Olgun “Zamlar çıktığı yerden geri gelmiyor. Hammadde ve girdi fiyatlarına gelen zamlar üretici ve sanayiciyi zorluyor. Son bir yılda birçok sektörde yüzde 100’ü aşan zamlar geldi. Bu zamların gerekçesi olarak doların yükselmesi gösterildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası’nın tedbirleri sonrası dolardaki yükselme durdu. Ama doların düşmesi bile fayda etmedi. Özellikle üretimde az sayıda firmanın var olduğu sektörler anlaşarak zammı rutin hale getirdiler.” şeklinde tepki gösterdi.

KARTELLER FIRSATÇILIK YAPIYOR

Demir, çelik, çimento, gıda, kâğıt ve benzeri sektörlerdeki kartelcilerin varlığına dikkat çeken Olgun “Dolar düşüyor fiyatlar geri gelmiyor. Bazı sektörlerde büyük karteller var. Birbirleri ile anlaşıp doları bahane edip zam yapanlar nedense dolar düşünce zamları geri almıyor. Aslında imalatçılar şu an talebe cevap vermekte zorlanıyor. Fakat fiyat istikrarı olmadığı için piyasa bir türlü oturmuyor.” dedi. Dünyada lojistik ve tedarik zincirindeki daralmadan dolayı Türkiye’de üretimin devam ettiğini ifade eden Olgun “Kısıtlama döneminde hükümetimiz üretimi durdurmadı. Bu konuda dünya ülkeleri içerisinde avantaj yakaladık. Ama bazı imalatçılar dövizdeki dalgalanmayı fırsat bilip ihracata yöneldi. Bu sefer iç piyasada ihtiyaç olan hammadde bulunmaz oldu. Mobilya hammaddesi, inşaat malzemeleri, üretimdeki tamamlayıcı ürünler, kimyasal hammadde, ambalaj ve orman ürünleri başta olmak üzere birçok ürünün yurtdışı piyasalarda ihtiyacı artınca Türkiye’den büyük talep oldu. Buda iç piyasada hammaddeye olan ihtiyacı artırıp sürekli zamlı fiyatlar ile satış yapılmasına neden oluyor.” dedi.

REKABET KURUMUNU HAREKETE GEÇİRMELİYİZ

2016 yılında İzmir’deki çimento firmalarının yılbaşında hazır betona yaptıkları yüzde 35’lik zam sonrasında Torbalı Ticaret Odası öncülüğünde ilçedeki 200 müteahhit ayaklanmış ve eylem planı hazırlamıştı. Eylem kısa sürede İzmir geneline yayılmıştı. Eylem planı kapsamında yılda 5 bin konutun üretildiği Torbalı’da 15 gün boyunca hiçbir müteahhit firma çimento firmalarından hazır beton almamıştı. Beton dökmeme eylemi sonrasında çimento firmaları geri adım atarak, hazır betonda fiyatları geri çekmişti. Öte yandan Rekabet Kurumu da, "uyumlu eylem halinde bölge paylaşmak ve fiyatları artırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri" gerekçesiyle firmalara ceza yağdırmıştı. 6 çimento fabrikasına 4 ila 15 milyon lira arasında değişen idari para cezaları verilmişti. Odanın 5 yıl önce inşaat sektöründe verdiği mücadeleyi hatırlatan Olgun “Geçmişte yaptık,karteller geri adım attı. Yüksek ceza yediler. Meslek kuruluşlarıolarak harekete geçip Rekabet Kurumuna başvurmamız gerekiyor” şeklinde sözlerini noktaladı.

 
Merkel, Doğu Akdeniz'deki gelişmelerden memnun
 
Orman yangını mahalleye sıçradı: 3 ev yandı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 9 Şubat 2021 Salı 12:03

Bunun sebebi döviz kurlarının stabil olmaması büyük çıkışlar ve düşüşler yaşıyor. Dün 7TL nin altına düşmesini beklediğiniz dolar bugün 7.10TL üzeri seyrediyor. Hiç bir ticari kuruluş bu kadar oynak döviz kurunda indirim yapmaz. hiç bir ticari faliyet yukarıda sabit kalan döviz kurunda indirim yapmaz. indirim olması için doların ve euro nun en az yük seyirde sabit kaldıgı kadar düştüğünüde de sabit kalması gerekli. Diyelim dolar 6.90TL ye düştü . alçak seyirde uzun süre bu fiyatlar da dolaştı . buna rağmen indirim gelmiyorsa işte ozaman rezalet olur. halkın cebi ile oynamak olur.

Yorumu oyla      2      4  
süleyman 9 Şubat 2021 Salı 10:39

Motorin,benzin,doğalgaz,elektrik vb.bunlarada konuşun.Ne kadar kolay pahalılık 3- 5 firma yüzünden.Ülkeyi yönetenler masum.Üretimi baltalıyıp ithalat yapanlar masum.Geçin bunları .

Yorumu oyla      3      3  
tuba 9 Şubat 2021 Salı 10:25

çok doğru örnek bilgisayar fiyatlarını dolar cıktı diye %50 zamladılar dolar aynı yere geri döndü. Bilgisayar fiyatları hala düşmedi bunun ismi rezalettir

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tesla’dan Bitcoin açıklaması: 1,5 milyar dolar yatırdık
Tesla, şirket olarak Bitcoin’e yıllık olarak 1,5 milyar dolar yatırdıklarını ...
Xiaomi'den Türkiye'ye 30 milyon dolarlık yatırım
Dünyanın en büyük üçüncü akıllı telefon üreticisi Xiaomi, 30 milyon dolarlık ...
Egeli ihracatçılar pandemiye dijital ayak izini bıraktı
Covid-19 virüsü, insanlığın sağlığını tehdit etmesinin yanında, pek çok ...
 
ASELSAN'dan rekor yerlilik oranı
Yurt dışından alınması planlanan anten ürünleri, 2017'den bu yana yürütülen ...
EBSO'dan faiz açıklaması: Bu koşullarda yatırım ve üretim zor!
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar Türkiye’nin, gelişmekte olan ülkeler içinde ...
Koç Holding, uzaktan çalışmayı kalıcı hale getiriyor
Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu'nun farklı senaryolar ...
 
Kapatılan iş yerlerine vergide pandemi ayarı
Pandemi tedbirleri kapsamında kapatılan iş yerleri için mücbir sebep kararı ...
Vergi raporu: Gurur listesine İzmir'den kim girdi?
Türkiye'nin 2019 yılı kurumlar vergisi rekortmeni 11 milyar 51 milyon ...
Migros'un hisseleri satışa çıktı
Kenan Investments, Migros'un sermayesinin yüzde 11.8'ine karşılık gelen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva