HABERLER>EGE
23 Temmuz 2017 Pazar - 11:27

Tenekeli'de çocukların yüzü güldü

Ege Toplumsal Düşünce Derneği (EGE TODD)’nin düzenlediği sosyal sorumluluk projesiyle; STK temsilcileri, Tenekeli Mahallesi’ndeki roman çocukları ziyaret etti. Çocuklara kıyafet yardımı yapılıp, dondurma dağıtıldı. Palyaço ve yüz boyama gösterileri ile roman çocukları doyasıya eğlendi.

Tenekeli de çocukların yüzü güldü

EGE TODD Başkanı Cem Kavur, bu çocuklar bizim kendi öz evlatlarımızdır, bu yavrularımızın tek ihtiyacı duyarlı vatandaşlarımızın sevgi ve ilgi göstermesidir. Tüm halkımızı zaman zaman bu çocuklarımızı ziyaret etmeye davet ediyorum” dedi.

Ziyaretlerine İzmir Roman Hakları Merkezi Derneği le başlayan Başkan Cem Kavur ve dernek üyeleri, burada Roman vatandaşlarımızın AB projelerini Başkan Gökmen Dunar’dan dinledi. Dunar, merkezlerinde Avrupa Birliği (AB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı destekli İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Program Otoritesi (İPA) projesi kapsamında, 100 Roman kadınına kuaförlük ve cilt bakımı kursu düzenlediklerini ve projenin detaylarını anlattı. Daha sonra toplu şekilde ağırlıklı olarak romanlardan oluşan Tenekeli Mahallesi’ne gidildi.

Ege Toplumsal Düşünce Derneği, Tepecik Romanları Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği ve İzmir Roman Hakları Merkezi Derneği burada Roman kanaat önderleri ile STK temsilcilerini buluşturan ortaklaşa bir seminer düzenledi. Düzenlenen seminere Rumeli Göçmenleri Derneği RUMAD Başkanı Mehmet Yıldız, Tepecik Romanları Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Aşkın Özbaylar, Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu Başkanı Ekrem Selimler, İzmir Pomak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Kar, Uluslararası Kobi Güçbirliği Girişimci Projeler ve Makro İşletmeler Derneği Başkanı Derya Demirden, İzmir Roman Hakları Merkezi Derneği Başkanı Gökmen Dunar, Vedat Karakaya, Filiz Çetiner ve Onur Sivaslı katıldı.

ROMANLAR TÜRKİYE’NİN GÜLEN YÜZLERİDİR

Girit kökenli ve doğma büyüme Eşref Paşa’lı olduğunu söyleyen Başkan Cem Kavur, “Soyadımdan da anlaşılacağı gibi İzmir’in en eskilerinden “Kavur” ailesinin mensubuyum. Bu bölgedeki sokakların, okulların çoğunda ailemizin ismi vardır. Çocukluğum Tepecik’te geçti. İzmir’de göçmen mahalleri ile Roman mahalleri o dönem yan yanaydı. Zaten Roman vatandaşlarımızın çoğu da balkanlardan buralara göçmüştü. Kültürlerimiz, evlerimiz, hayatlarımız İzmir’in o dönemlerinde iç içe geçmişti. O yüzden buraya gelirken göçmen dernekleri başkanı arkadaşlarımızı da çağırdık. Romanların yaşantısını en yakın biz göçmenler biliriz. Gençliğimde romanlarla aynı mahalleyi, aynı okulu paylaştım. Bir arada büyüdüm. O yüzden Roman vatandaşlarımızın yeri bende hep özeldir. Kendimi onlardan, onları benden bilmişimdir. Roman kardeşlerimiz benim dünyamda Türkiye’nin gülen yüzleridir. Romanların yüzü güldükçe Türkiye’nin de yüzü gülecektir” dedi.

ROMAN ÇOCUKLARI UMUTSUZ

Romanların kinleri mendil kuruyana kadar, dostlukları sonsuza kadardır. O yüzden onların samimi dostluklarına çok önem veriyorum diyen Başkan Kavur sözlerini şöyle sürdürdü; “Roman kardeşlerimizin geçmişte yaşadığı ayrımcılıkların farkındayız. Bugünde sosyo-ekonomik olarak zor şartlar altında yaşıyorlar. Sorunları büyük. Eğitim, istihdam, sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak konusunda sıkıntıdalar. İzmir’in en eski asli unsurlarından olmalarına rağmen yaşam standartları açısından dezavantajlı gruplar içinde İzmir’de mağduriyeti en yüksek topluluğu oluşturuyorlar. Roman mahallerini ziyaretlerim sırasında beni en çok etkileyen ise çocukların durumu oldu. Roman çocukları umutsuzluğun içerisinde yaşam mücadelesi veriyorlar. Eğitim çağında bulunan roman çocukları, toplumsal ve sosyal, ekonomik şartların getirdiği sorunlar nedeniyle eğitimde fırsat eşitliğine ulaşamıyorlar. Özellikle konuştuğumuz aileler ve çocuklar; maddi zorluklar ve sosyal koşullar yüzünden eğitim almamaktan şikâyetçiler. Bu bizi çok etkiledi. Bizler de anne-babayız.

Bu yüzden bugün buraya bu çocuklarımızın yüzünü güldürmeye, biraz da olsa yaralarına merhem olmaya geldik. Biz 80 milyon hep birlikte tek milletiz. Bu ülkede hiç kimseye buçuk muamelesi yapılmasını kabul etmiyoruz. Bu milletin ferdi olarak milletin her bir evladını kendi evlatlarımızdan ayrı görmüyoruz. STK temsilcileri ve bir vatandaş olarak sadece kendi evlatlarımıza değil ayrım yapmadan bu milletin tüm evlatlarına da sahip çıkmamız gerektiğinin farkındayız” dedi.

Seminer sonrası Tepecik Romanları Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği önünde çocuklara dondurma ikram edilip, kıyafet yardımı yapıldı. Çeşitli eğlencelerin düzenlendiği etkinlikte çocukların yüzüne eğlenceli figürlerin çizildiği yüz boyamaları ve palyaço gösterisi sunuldu.

Romanların kendilerine gösterdiği ilgi ve sevgiden dolayı teşekkür eden Başkan Cem Kavur, “Ayrıca bu organizasyonda kıyafet konusunda bize desteklerini esirgemeyen Göksel Mamacı’ya ve My Tek Yalıtım Boya sahibi Onur Şafak Çelik’e özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

 

 
Başsavcı Vekili Bato'nun acı günü
 
Yeni yönetmelik: İki öğrenci aynı odada kalamayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kaybolan alzaymır hastası bulundu
İzmir'in Urla ilçesinde kaybolan alzaymır hastası bulundu. 
Minik yavrular Antik kentte ilgi odağı oldu
İzmir'de bir sokak köpeğinin, tarihi Agora Örenyeri'nde bulunan surların ...
Meslek odalarından Tariş arazileri planına iptal davası!
Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ...
 
Manisa'da korkutan kaza: 2 yaralı!
Salihli ilçesinde otomobilin takla atması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
Manisa'da feci kaza: 4 yaralı!
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde 3 aracın karıştığı trafik kazasında 4 kişi yaralandı.
Kurşun gibi yağdı! Manisa sele teslim!
Manisa'nın Selendi ilçesinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi.
 
Bakanlık'tan Urla'da hal alanına yeni plan: Cami ve okul çıktı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Urla’da Devlet Hastanesi’nin karşısında ...
Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı: Gerçek ortaya çıktı!
Denizli'nin Çivril İlçesi'ndeki Akdağ Tokalı Kanyonu'nda başı kesilip ...
"Bodrum Rock Festivali" başladı!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 4 gün sürecek ve 70'e yakın sanatçının sahne ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva