HABERLER>EGE
23 Temmuz 2017 Pazar - 10:10

Meslek odalarından Tariş arazileri planına iptal davası!

Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İzmir Yeni Kent Merkezi'nde Alsancak stat alanı arkasındaki 140 bin metrekarelik Tariş arazilerini kapsayan ve Mayıs ayında onaylanan imar planlarının iptali için dava açtı.

Meslek odalarından Tariş arazileri planına iptal davası!

Tariş'in Emlak Konut GYO ile konut, rezidans, ofis, otel ve AVM de yeralan proje yapmak üzere protokol imzaladığı ve daha sonra arsa satışı karşılığı gelir paylaşım ihalesi yapılan alanın geleceğini, davanın sonucu belirleyecek.

İzmir'de 2003 yılından itibaren kamuoyunun yakından izlediği' İzmir Yeni Kent Merkezi Planı' kapsamında, yıkılan Alsancak Stadı arkasında Ege Mahallesi'nin yan tarafında yer alan Tariş'e ait değerli arazilerle ilgili imar planlaması ve buraya yapılacak projelerle ilgili tartışma ve davalara yenisi eklendi. Tariş'e ait 140 bin metrekare genişliğindeki, yıkılan Alsancak Stadı'nın arkasında yer alan araziyle ilgili daha önce konut, rezidans, ofis, otel, AVM'nin de içinde olduğu proje gerçekleştirmek üzere harekete geçen Özak GYO, meslek odalarının açtığı davada, yargının bu projeye olanak sağlayan plan notlarını iptal etmesi sonrası projeyi yapmaktan vazgeçti.

PLANLARI BAKANLIK ONAYLADI

Ardından Tariş Birlikleri ile protokol imzalayan Emlak Konut GYO projeyi yürütmeye devam etti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, EPP (Emlak Planlama Proje Yönetim A.Ş) verilen alana üçte bir konut yapılmasının önünü açan plan notunu, ekim ayında onayladı. Bu sürecin ardından 1/1000 ve 1/5000 ölçekli imar plan değişiklikleri sürecinin Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'ne gelmesi beklenirken, planlar Çevre ve Şehiricilik Bakanlığı'dan onaylanarak askıya çıktı.

HIZLA İHALE GERÇEKLEŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Tariş arazilerini kapsayan 'İzmir ili, Konak ilçesi, Kuruçay ve Umurbey Mahalleleri muhtelif parselleri'ne ilşikin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğini 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile Kanun Hükmünde Kararname ve 3194 sıyılı İmar Kanunu uyarınca 10 Mayıs'ta onaylamasının ardından hızlı bir gelişme daha yaşandı. Emlak GYO, Haziran ayında arazilerin arsa satışı karşılığı gelir paylaşım ihalesini gerçekleştirdi.

MİMARLAR ODASI DAVA AÇTI

Tariş arazileriyle ilgili Mayıs ve Haziran ayında yaşanan bu gelişmelerin ardından Temmuz ayında ise bu kez Mimarlar Odası Genel Başkanlığı ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Emlak GYO projesinin yapımına olanak sağlayacak olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı planların yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle İzmir İdare Mahkemesi'ne başvurup, dava açtı. Mimarlar Odası, alanının 75 bin 814 metrekarelik kısmını emsal 2 yapılaşma koşullu ticaret-turizm-konut alanı, 7 bin 862 metrekarelik kısmını resmi tesis alanı, 39 bin 769 metrekaresini park, 5 bin 274 metrekaresini emsal 2 yapılaşma koşullu özel eğitim tesisi alanı, 3 bin 477 metrekaresini Emsal 1.50 yapılaşma koşullu ilkokul alanı, 5 bin 590 metrekarelik kısmını eğitim tesisi alanı, 2 bin 733 metrekarelik kısmı ibadet alanı (cami) olarak belirleyen imar planının Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği'ne aykırı olduğunu öne sürdü.

YÜZDE 40'INA KONUT İZNİ

Dava konusu planda nüfus artışı olmasına karşın sosyal donatı alanının azaldığına dikkat çeken meslek odaları, ayrıca konuta ayrılacak alanla ilgili de itirazda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin 14 Ekim 2016 tarihinde onayladığı Alsancak Liman Arkası ve Salhane Bölgesi Uygulama İmar Planı plan notlarında turizm-ticaret-kültür tanımında konut kullanım oranının yapı inşaat alanının üçte birinden fazla olmayacağı kabul edilmiş olduğunu hatırlatan meslek odaları, buna karşın dava konusu planda ticaret-turizm-konut alanlarında yapı inşaat alanının yüzde 40'ına kadar konut yapılabilmesine olanak tanınmasının mevzuatta tanımlanan konut oranlarının da üzerinde bir oran olduğunu belirtti.

ÖNCELİKLE YÜRÜTMEYİ DURDURMA VE İPTAL TALEBİ

Meslek odaları 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile 644 sayılı KHK ve 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca 10 Mayıs 2017 tarihinde Bakanlık Makamınca onaylanan İzmir İli, Konak İlçesi, Kuruçay ve Umurbey Mahalleri muhtelif parsellere ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin öncelikle yürütmesinin durdurulması, takiben iptaline karar verilmesini istedi. (DHA)

 
Bir tatlı huzur almaya geldi: Başkan'dan anlamlı ziyaret
 
Herşey daha temiz Bornova için
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 25 Temmuz 2017 Salı 10:57

dikey kentleşmeye karşılık planlamada yeşil alan ayrılmalıdır, yani beton ve yeşil alan eşit olmalıdır.sel oluşmaması için suyun gidecek yol bulması gerekir.insanların ve çocukların nefes alacağı yeşil alan ve oyun parkları da unutulmamalı.

Yorumu oyla      11      5  
24 Temmuz 2017 Pazartesi 11:36

bu odalar artık sınırlarını zorlamaya basladı. cumhurbaskanı gerekeni yapacagını soylemişti ama halen birsey yapıldıgı yok.

Yorumu oyla      12      5  
24 Temmuz 2017 Pazartesi 10:59

Yağma ve talan projesi ! Alsancak limandan, Turan' a kadar yeni kent merkezi ilan eden Ahmet Piriştina'ydı. Herhalde buralarda bolca hissesi vardı :) her olayı beton diye değerlendiren süper zekalı arkadaşlar; opera binası da beton, fuar alanı da , havaalanı da , okullarda , metro da , spor alanları da , yollar- köprüler de , tiyatro-konser salonları da ... gelişmiş bir şehirde hepsinden var.

Yorumu oyla      13      7  
VATNDAŞ 24 Temmuz 2017 Pazartesi 03:20

Bu yağma ve talan projesini bu kentin gelişimiyle kıyaslayan yorumcuların galiba orada ciddi anlamda hisseleri var. Kentin gelişmişliğini sadece beton yığınlarıyla değerlendiren anlayış tabiki bu planı desteler.

Yorumu oyla      11      8  
23 Temmuz 2017 Pazar 20:51

kuruçay ve ege mahallesi nde gökdelene HAYIR. Bu arada İZBAN Hilal istasyonuna gidecekler uyuşturucu kullananlara dikkat etsinler :)

Yorumu oyla      11      7  
istemezük 23 Temmuz 2017 Pazar 18:21

Avrupa şehirlerinin alayı beton, tek farkları gelişmiş yerleri bizim gibi çarpık değil. Ulaşım , altyapı , kültür sanat , eğitim alanlarında ... bizden çok çok üstünler de konumuz bu değil. Bizde şehirler hem beton hem çarpık. Ne hikaye anlatıyorsun ! İzmir Londra, New York gibi şehirlerin yanında resmen kasaba kalıyor. İzmir' i bazıları Barcelona olur mu diye hayal ediyorlar. Barcelona resmen beton tarlası bir şehirdir ama düzenlidir. Ayrıca gelişmişlik sadece gökdelen-AVM ile olur diyen mi var da kendi kendine gelin güvey oluyorsun ? İzmir gelişmiş bir şehir değildir. Kışın kömür kokar, yolları yetersizdir , toplu ulaşım ülke genelinde olduğu gibi vasattır, alt ve üst yapı malum , kültür-sanat yetersizdir, iş olanakları kısıtlıdır ... Paşam birde bizde böyle kalsın istemiyoruz demiş. Biz ne diyoruz ? Farklı bir şey mi söylüyoruz ? Türkiye' nin 3.büyük şehrinin liman arkası uzun yıllardır bitik halde. Bir dereyi bile elden geçiremediler. Resmen lağım kokuyor. Şehrin ortası. Bir şehirde her halt davalık olur mu ? Bu bölgeye ya da farklı bir bölgeye ne yapılmaya kalkışılsa dava açılıyor. Şu an Karşıyaka tramvayı da davalık. İptal olsun diye dava açılmış :) Ve Alsancak liman arkasından Turan'a kadar gökdelen bölgesi , yeni kent merkezi ilan eden İzmir Büyükşehir Belediyesi değil mi ? Hükümet mi gelin buraya gökdelen, AVM yapın demiş ? Gökdelen bölgesi 2000' li yılların başında planlandı ama sürekli davalık oldu. Yapıla yapıla da 7-8 tane gökdelen yapıldı. 540 hektarlık alanda 7-8 tane gökdelen :)

Yorumu oyla      14      5  
emre 23 Temmuz 2017 Pazar 14:16

size kalsa zaten hukumet heryeri parsel parsel yandaşlarına satsın gelişmişliği inşaat avm gokdelen sanan kıt akıllıların oğreneceği çok şey var.biz oldugu gibi kalsın demiyoruz bırakında bunu biz değil uzmanlar karar versin..hiç mi avrupa şehri görmediniz

Yorumu oyla      11      9  
Güzel İzmir ! 23 Temmuz 2017 Pazar 12:46

Tariş'in eski arazileri yıllardır davalık , Ege Mahallesi rezillik , çürümüş Sümerbank yıllardır öyle duruyor , dere lağım kokuyor ... burası Türkiye' nin 3.büyük şehriydi değil mi ? :)

Yorumu oyla      16      5  
23 Temmuz 2017 Pazar 12:03

Gökdelen bölgesi iptal edilsin. Salhane tekrar aktif hale getirilmelidir.

Yorumu oyla      12      9  
İstemezük 23 Temmuz 2017 Pazar 10:37

Neymiş , yine her zaman ki gibi şehircilik ilkelerine aykırı bir durum mu varmış ? İzmir davalar ile özdeşleşmiş bir şehir oldu. Şehrin bugünkü perişan hali, işsizliğin yüksek olmasının 1.sebebi her projeye bir şey uydurulup dava açılmasıdır. Parklara bile dava açılıyor. Şirinyer parkı kaç yıldır davalar yüzünden yapılamadı.

Yorumu oyla      15      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manisa'da korkutan kaza: 2 yaralı!
Salihli ilçesinde otomobilin takla atması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
Manisa'da feci kaza: 4 yaralı!
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde 3 aracın karıştığı trafik kazasında 4 kişi yaralandı.
Kurşun gibi yağdı! Manisa sele teslim!
Manisa'nın Selendi ilçesinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi.
 
Bakanlık'tan Urla'da hal alanına yeni plan: Cami ve okul çıktı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Urla’da Devlet Hastanesi’nin karşısında ...
Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı: Gerçek ortaya çıktı!
Denizli'nin Çivril İlçesi'ndeki Akdağ Tokalı Kanyonu'nda başı kesilip ...
"Bodrum Rock Festivali" başladı!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde 4 gün sürecek ve 70'e yakın sanatçının sahne ...
 
Manisa’da otomobil su kanalına devrildi: 5 yaralı
 Manisa'nın Salihli ilçesinde otomobilin atık su kanalına devrilmesi sonucu ...
Çocukları taciz eden emekli profesörün cezası belli oldu!
Aydın'ın Didim İlçesi’nde, 2008- 2013 yılları arasında 4 kız çocuğuna, ...
Babasının fabrikasını yaktığı iddia ediliyordu... Karar belli oldu
Denizli’de babasına ait yatak yayı üretim fabrikasını benzin dökerek ateşe ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva