HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Mart 2024 Cuma - 17:23

Tartışmalara neden olmuştu… Başkan Tugay’ın projesine yargı yolu!

CHP tarafından İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın Gediz Deltası’nda hayata geçirmeyi planladığı jeotermal kaynak arama projesine yargı yolu göründü. İzmir Barosu, EGEÇEP ve Doğa Derneği proje alanının flamingoların yaşam alanı olduğunu belirterek iptalini isteyecek. 

Tartışmalara neden olmuştu… Başkan Tugay’ın projesine yargı yolu!

Metahan UD / EGEDESONSÖZ –  Karşıyaka Belediyesi’nin şirketlerinden Kordelion İşletmeleri’nin Çiğli’de gerçekleştirmeyi planladığı “Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama’ projesi yargıya taşınıyor 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın proje için verdiği ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı İzmir Barosu, EGEÇEP ve Doğa Derneği tarafından yargıya taşınıyor.  Projenin yargıya taşınmasının ana gerekçesi ÇED sahasının Ramsar Alanı olan Gediz Deltası Sulak Alanı Tampon Bölge sınırları içerisinde yer alması ve bölgenin başta flamingolar olmak üzere çok sayıda kuşun yaşam alanı olması.

Gediz Deltası’nın sadece İzmir için değil dünya çapında öneme sahip olduğunu belirten Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç konu hakkında yaptığı açıklamada “Gediz Deltası hem ulusal hem de uluslararası statüler ve sözleşmelerle koruma altında. Son yıllarda yaptığımız araştırmalar, deltanın güney kıyılarının yani İzmir ili ile neredeyse iç içe geçmiş kısmının nesli tehlikedeki kuşlar için sanılandan çok daha önemli olduğunu ortaya koydu. Bu bölgede önemsiz olduğu zannedilen sulak çayırlar, çamur düzlükleri ve kıyı alanı pek çok kuşun yaşamı için hayati öneme sahip. Dünya çapında önemli bu bölgede jeotermal kaynak arama projesi için bu kadar ısrar edilmesi hukuka, bilime ve vicdana aykırıdır. Projenin gerçekleşmesi halinde alanda üreyen ve beslenen kuşlar zarar görecek, yaşam alanları hızla yok olan pek çok kuş türünün yaşamı tehlikeye girecek.  Sulak alanların endişe verici hızla yok edildiği bir dönemdeyiz. Pek çok canlının üremesi, beslenmesi ve hayatta kalmasını sağlayan sulak alanları, korumak ve onarmak gerekirken bunun aksi projeler kabul edilemez. Proje sahası olarak belirtilen ve 2 kuyunun açılması istenilen bölge, biyoçeşitlilik açısından hem ulusal hem uluslararası ölçekte önem taşıyor, Akdeniz Havzası’ndaki en önemli sulak alanların başında geliyor. Gediz Deltası’nın yaşaması ve buradaki jeotermal kaynak arama projesinin iptal edilmesi için davamızı açacak ve ne gerekiyorsa yapacağız”. dedi.

PROJE HAKKINDA
İlk olarak 2021 yılında ÇED süreci başlayan proje, Gediz Deltası’nda yer alması nedeniyle İzmir 2 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından engellenmişti. Şirketin bu kararın iptaline yönelik açtığı davanın olumlu sonuçlanmasıyla komisyonun görüşüne yeniden başvurularak olumlu kararı alındı. Projenin yeniden gündeme gelmesiyle 23.01.2024 tarihinde "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı verildi. 

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre şirket, Çiğli Büyükçiğli Mahallesi sınırlarındaki 22466 ada, 1 parselde 2 adet sondaj açarak jeotermal kaynak arayacak. Tahmini bin metreden çıkarılacak kaynak ile Karşıyaka ve Çiğli bölgesinde yer alan konutların ısıtılması ve sıcak su temini amaçlanıyor.

SULAK ALAN VE DOĞAL SİT
Proje, Deltadaki Doğal Sit Alanı sınırları içindeki Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’nda ve Sulak Alan koruma sınırları içindeki Kontrollü Kullanım Bölgesi’nde yer alıyor. Sondaj noktaları, Ramsar Alanı olan Gediz Deltası Sulak Alanı Tampon Bölge sınırları içerisinde kalıyor.

Türkiye’deki 305 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan delta, aynı zamanda Türkiye’deki uluslararası öneme sahip Ramsar Alanı, doğal sit alanı, yaban hayatı geliştirme sahası ve sulak alan koruma bölgelerini içeriyor. Her yıl 18-20 bin çift flamingonun ürediği alan, flamingo dünya nüfusunun %10’una ev sahipliği yapıyor. Sondaj kuyularının açılacağı bölge genç ve yetişkin flamingolar için beslenme alanı. Doğa Derneği’nin son yıllarda gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre Deltada yaşayan flamingoların yaklaşık %70’i proje sahasını da içeren deltanın güney kıyılarında besleniyor

Proje sahası Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern) kapsamında Ek-2 kesin korunacak türler listesinde yer alan uzunbacak kuşunun yuvalama alanı ve doğal ortamında en yakından gözlenebildiği alanların başında geliyor. Ayrıca alanda sarı kuyruksallayan, boğmaklı toygar, tepeli toygar ve yeşilbaş gibi kuş türleri de ürüyor. Mahmuzlu kızkuşu, küçük akbalıkçıl, büyük akbalıkçıl, flamingo, incegagalı martı yıl boyunca alanda düzenli olarak görülen, beslenen ve dinlenen türler. Kış göçmeni olan yeşil düdükçün, küçük kumkuşu ve karakarınlı kumkuşu buradaki sığ sularda ve çamurlu yüzeylerde besin ihtiyacını karşılıyor.

 
Korku dolu anlar... Hastane kafeteryasında silahlı saldırı!
 
6 yaşındaki gelin skandalında yeni gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Endüstriyel üretimin kalbi IMATECH’te attı
Makine endüstrisinin en büyük buluşmalarından olan IMATECH – 2.Endüstriyel ...
Çiğli’de maaş krizi!
Çiğli Belediyesi’nde maaş krizi yaşanırken işçiler yaptığı açıklama ile ...
Büyükşehir’de TİS tıkandı… 6 bin işçi sokağa iniyor!
İzmir Büyükşehir’de çalışan yaklaşık 6 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş ...
 
15 milyonluk tasarruf sağlayacak... İZSU'dan çevreci atak!
İZSU Genel Müdürlüğü, Menemen Değirmendere Mahallesi’ndeki boru stok sahasında ...
Selçuk'ta çalışmalar sürüyor... Sokaklar aydınlanıyor
Selçuk Belediyesi tarafından kentte yürütülen altyapı ve çevre düzenlemesi ...
Menemen'de açılış yağmuru
Menemen Belediyesi, temelini attığı birçok projede açılışa hazırlanıyor. ...
 
Karşıyaka'dan çevreci hamle!
Güneş Enerji Santrali’nin kapasitesini 2021 yılında 3 katına çıkaran Karşıyaka ...
Soyer'den İnan'a 'Eskinazi' eleştirisi: İzmir gereğini yapar!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ekonomik Kalkınma ...
İZBAN'a iki yeni durak... Son ihale 6 Mart’ta!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 136 kilometrelik İZBAN hattına iki istasyon ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva