HABERLER>YAŞAM
19 Mayıs 2019 Pazar - 10:36

Tarihi çarşıda üçüncü kuşak gömlekçi

İzmir'deki tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda, üçüncü kuşak olarak gömlek dikimi yapan Önder Madran, yüz yıla yakın geçmişi olan aile mesleğini devam ettirecek son temsilci olduğunu söyledi. Geçmişte babaannesi Pakize Madran'ın Atatürk'e gömlek diktiğini anlatan Madran, "Atatürk için bir şey yapmış olmak onun hayatı boyunca en keyif aldığı olaylardan biriydi. Bu meslek bizim için bir aile işi, ancak göründüğü kadarıyla benimle son bulacak" dedi.

Tarihi çarşıda üçüncü kuşak gömlekçi

Kemeraltı Çarşısı'nda kişiye özel gömlek diken Önder Madran (48), üç kuşak öncesinden gelen aile mesleğini sürdürüyor. Kuşaktan kuşağa aktarılan bir miras olarak gördüğü mesleğin gençler tarafından rağbet görmediğini söyleyen Madran, babaannesi Pakize Madran ve daha sonra babası Turgut Madran'dan devraldığı bu işin hak ettiği ilgiyi görmesini istiyor. Geçmiş dönemde babaannesi Pakize Hanım'ın Atatürk'e özel gömlekler diktiğini anlatan Madran, "Babaannem, annesi ile birlikte İzmir'e yerleşmiş ve ardından bir ustanın yanında el yapımı gömlek işine başlamış. 1946 yılında babam kendi adına firma kurdu ve bu işi aile mesleği haline getirdik. Ben mesleğin üçüncü kuşak temsilcisiyim. Ben ise bu işe 1988 yılında dahil oldum. Babaannem, İzmir'in kurtuluşunda bayrak diktiklerini anlatırdı. Kendisi Atatürk'e dikilen gömleklerin iliklerini el işi ördüğünü, çok duygulanarak anlatırdı. Atatürk için bir şey yapmış olmak onun hayatı boyunca en keyif aldığı olaylardan biriydi. Bu iş bizim için yüz yıla yakın süredir bir aile işi. Ancak ailede mesleği devam ettirecek kimse yok. Göründüğü kadarıyla benimle birlikte son bulacak" diye konuştu.

'KIZIM BAYRAĞI DEVRALMIYOR'
Gençlerin bu işlere meraklı olmadığını belirten Madran, "Bir işi öğrenmek, sabretmeyi ve sebat etmeyi gerektiriyor. Bugünün gençlerine ne yazık ki bu konuda nüfuz edemiyoruz. Halbuki, bu işe meyletseler ekonomik anlamda da sosyal anlamda da çok iyi yerlere gelebileceklerini düşünüyorum. 23 yaşında bir kızım var, bayrağı benden devralmasını çok isterdim, ancak farklı bir alanda eğitim alıyor. O, bu işi sevmedi. Zaten bütün yaşıtları gibi biraz sabırsız. Oysa ki ben çok emek verdim, çok zaman harcadım. Manevi haz çok üst düzeyde. Bu alan, kar kavgası değil kalite kavgasının olduğu bir alandır. Değişen tüketici talepleri göz önüne alındığında, gençlerin ekonomik anlamda tatmin olabileceği bir alandır. Tanınmış, bilinmiş birçok iş insanı, bürokrat ve üst düzey yönetici müşterilerimizdendir. Öte yandan kadın müşteri sayımız da oldukça fazla. Kadınlar da el yapımı gömleklere ilgi gösteriyor" dedi.

'KALİTE ODAKLI ÇALIŞIRIZ'
Endüstriyel üretim gömleklerle özel yapım gömlekleri karşılaştıran Madran, "Endüstriyel üretim gömleklerde, ana konu verim, maliyet, karlılık ve sürattir. Kişiye özelde ise tamamen birebir müşteri ile temas kurar ve onların bütün isteklerini yerine getirme çabası içinde oluruz. Çok fazla maliyet endeksli çalışmamız yoktur, biz kalite odaklı çalışırız. Aynı tip ürün ve hizmetle herkesi memnun etmek mümkün değil. Bir gömlek, kumaştan ütülenip askıya asılıncaya kadar üç saat içinde hazırlanıyor. Alınan ölçüye göre kumaş ve telalar kesiliyor, dikiliyor. İlik, düğme, kalite kontrolü ve ütüleme işlemleri gerçekleştiriliyor" diye konuştu. (DHA)

 
İzmir'in kanatsız meleği: 100 çocuğa bayram sevinci yaşattı
 
100 yıl sonra Samsun'a ilk adım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in kanatsız meleği: 100 çocuğa bayram sevinci yaşattı
İzmir'de sosyal medya üzerinden yaptığı duyurularla üye sayısını 40 bine ...
İzmir Körfezi'nde çipura ve lidaki zamanı
İzmir Körfezi'nde her yıl mayıs ayının sonunda başlayan çipura ve lidaki ...
İzmir'den ABD'ye uzanan başarı hikayesi: Gözde'nin gurur veren yolculuğu
İzmir'in Konak ilçesindeki Salih İşgören İlkokulu'nda eğitim hayatına ...
 
Dünyaca ünlü manken 39 yaşında hayatını kaybetti
ABD'de çok popüler olan Amerikan Güreşi (WWE) sporcusu ve aynı zamanda ...
Milyonda bir görülen özellik: Kedisi de kendisi de dikkat çekiyor
Milyonda bir görülen özellik: Kedisi de kendisi de dikkat çekiyor
Her şeyi bırakıp İzmir’e geldi: Göçmenlerin İrlandalı meleği
Göç yolundaki Suriyelilerin dramından etkilenen İrlandalı kadın, İzmir'de ...
 
Kahveli ve haşhaşlı lokmaya talep fazla
İzmir'in geleneksel lezzetlerinden olan ve coğrafi işaret tesciliyle koruma ...
Efsane oyuncu Doris Day hayatını kaybetti
Hollywood’un 1950'li yıllardaki popüler ismi Doris Day, 97 yaşında hayatını ...
Güneşten kaçıp gölgeye sığındılar
İzmir'de, sıcaklık 27 dereceye kadar çıkarken, sokak hayvanları gölgede serinlemeye çalıştı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva