HABERLER>EKONOMİ
19 Ekim 2021 Salı - 10:22

Taksi ve minibüste zam kapıda!

Akaryakıta peş peşe gelen zamları değerlendiren taksi ve minibüs odalarının başkanları artışların ücret tarifelerine yakın zamanda yansıyacağını dile getirdi.

Taksi ve minibüste zam kapıda!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Dolar kurundaki hareketlilik ile petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarındaki zamları da beraberinde getiriyor. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), 19 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere motorine 23 kuruş zam yapıldığını açıkladı. Artışın pompa satış fiyatlarına yansıdı. Motorine 7 Ekim'de 23 kuruş ve 15 Ekim'de de 41 kuruşluk zam yapılmıştı. Zamların devam etmesi bekleniyor.

Egedesonsöz’e konuşan İzmir Şoförler Ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık ve İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkan Vekili Kader Atlı akaryakıt fiyatlarındaki artışın taksi ve minibüslerin ücret tarifelerine yakın zamanda etkileyebileceğini dile getirdi.

‘YÜZDE 30 ARTTI’
İzmir Şoförler Ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık fiyat ayarlaması yapalı bir yıldan fazla süre olduğunu hatırlatarak “Bu süreçte petrole yüzde 30 zam geldi. Gelen zamlar doğrultusunda fiyat düzenlemesi yapılmasına yönelik bir çalışmamız var ne zaman netleşir bilemiyoruz. Mutlaka bir ayarlama yapılması lazım. Biliyorsunuz son 15 günde gelen zam litre başına 1 TL” dedi.

BERABERİNDE ZAMLAR DA GETİRİYOR’
Akaryakıta yapılan zammın beraberinde yeni zamları da getirdiğini belirten Anık şunları söyledi “Petrole gelen zam diğer kalemleri de etkiliyor, lastik, yedek parça gibi. Bütün giderleri alt alta koyduğunuz zaman bizim için sıkıntı oluyor. Doların yükselişinin önlenmesi lazım. Aksi takdirde bu akaryakıta, enerjiye yansıyor. Yapacak bir şey yok. Ülkeyi yönetenlerin buna çare bulması gerekir. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar ve bölgesel durumlara bakarsak iktidarın da işi zor herkesin işi zor. İnşallah düzelir.”.

BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE...’
İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkan Vekili Kader Atlı ise yaptığı açıklamada “Gittiğimiz yere kadar gideceğiz ama bu şekilde devam ederse illa ki zam yapmak zorundayız. Dün yaptığımız yönetim kurulu toplantımızda da benzine gelen zamları yansıtmama kararı aldık ama bir daha geldiğinde yönetimi toplayacağız zamla ilgili ne gerekiyorsa yapacağız. En büyük giderimiz akaryakıt. Akaryakıta da peş peşe bu şekilde zam geldiği için kazançlar eriyip gidiyor. Minibüs şoförleri zam yapalım diyor ama biz oda yönetimi olarak arkadaşlara ‘biraz daha sabredelim, gelecek zamlara göre hareket edelim’ dedik. Bildiğiniz gibi ESHOT için de herhangi bir zam kararı alınmadı. Biz de bu işten ekmek yiyoruz.” dedi.

ŞİMDİLİK BEKLEMEDEYİZ’
Zamları vatandaşa yansıtmak istemediklerini ifade eden Atlı şunları söyledi “Ama bu zam yapmayacağız anlamına gelmiyor. Şimdilik beklemedeyiz. Zamlar devam ederse almak zorundayız. Bizden ÖTV alınmaz ise biz bugün indi-bindi ücretini 4 liradan 3 liraya çekelim. Hükümete yaptığımız bu çağrılar kabul görmedi. Biz bu araçları keyfi kullanmıyoruz. Biz yüzde 7 iskonto ile alıyorsak ESHOT yüzde 14-15 ile alıyor. Devlet ticari araçlardan ÖTV’yi kaldırması gerekirken daha da zam geliyor. Bu da sürdürülebilirliği olumsuz etkiliyor.”.

YAKINDA KONTAK KAPATMA DURUMUNA GELECEĞİZ’
Çalıştıracak şoför bulamadıklarını dile getiren Atlı “Esnaf para kazanmıyor. Pandeminin olumsuz etkileri kendini göstermeyi sürdürüyor. Dayanabilecek gücümüz yok böyle giderse zam kapıda. Teker dönmesi için zammı almak zorundayız ama dediğimiz gibi bekletebildiğimiz kadar bekleteceğiz. Diğer servis kalemlerini saymıyorum bile. Yağ değişimi 600-700 liraya yapılırken şimdi bin 500 liraya yapılıyor. İnsan aç gezemediği gibi bu araçlarda da akaryakıt olmadan çalışamaz. Yetkililerden de yakıt indirimi bekliyoruz. Gemiden, uçaktan ÖTV alınmadığı gibi bizlerden de alınmamalı. Yakında kontak kapatma durumuna geleceğiz.” dedi.

 

 
Başkan Yetişkin muhtarlarla buluştu
 
Milli sporcu Büşra Ün, tenisi bıraktığını açıkladı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kenan 19 Ekim 2021 Salı 16:12

Zaten acıtmıyor artık

Yorumu oyla      3      3  
SOKAK 19 Ekim 2021 Salı 14:07

Söylenecek ve yazılacak o kadar çok şey var ki... Siz anladınız. Anlamayanlar, zaten bu zammın nedenini de anlamadı ve onlara diyecek bir şey bulamıyorum.

Yorumu oyla      4      3  
metin 19 Ekim 2021 Salı 10:54

daha çok zam daha çok zam daha çok daha çok. Ülke fiyatlarla uçuşa geçti, hüloğğğğ..

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memurun fazla mesai ücreti belli oldu!
Devlet memurlarının 2 lira 40 kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, ...
Greve 3 gün kaldı... Gözler yeni görüşmelerde!
İzmir’de kent içi ulaşımın önemli ayaklarından olan metro ve tramvayda ...
Kılıçdaroğlu'ndan motorin zammına tepki
CHP lideri Kılıçdaroğlu, motorine yapılan son zamma Twitter hesabı üzerinden ...
 
Greve 4 gün kaldı... Son durum ne?
Her gün yüz binlerce İzmirlinin kullandığı metro ve tramvayda grevin başlamasına ...
Teknoloji geliştirme bölgeleri için vergi teşviki
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre teknoloji geliştirme bölgelerinde ...
Bakanlıktan Özdere yat limanı kararı: İncelendi, değerlendirildi, askıya çıktı!
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacak olan ...
 
Lisans belgeleri iptal edilecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geri dönüşüm tesislerinde, işletmeci tarafından ...
Uzmanlar uyardı: Bu tuzağa düşmeyin
Dijitalleşmenin iyiden iyiye hızlandığı günümüzde, kişisel verilerin korunması ...
Bakan açıkladı: Bir günde 1,5 milyar dolarlık ihracat
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda dün 1,5 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva