HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Kasım 2014 Cumartesi - 11:46

Tahtalı tartışmasında İZSU’dan Soylu’ya salvo!

Bölgede kaçak olduğu iddia edilen tesiste yapılan yıkama nedeniyle oluşan kimyasal tehdit etrafında tartışma büyüyor. Son açıklama İZSU’dan geldi. Kurum Menderes Belediye Başkanı Soylu’nun açıklamalarına yanıt verirken, “6 kez resmi yazı yazılmıştır” ifadesini kullandı.

Tahtalı tartışmasında İZSU’dan Soylu’ya salvo!

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinin ardından yeniden gündeme gelen Tahtalı Barajı Havzası’ndaki kaçak yapılaşmayla ilgili flaş gelişmeler yaşanıyor.

- TAHTALI RAPORU: PEŞİ SIRA BOMBA AÇIKLAMALAR...

Çıray’ın sorularına sözlü yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin topu Büyükşehir Belediyesi’ne atmasının ardından gelen seri açıklamalar sonrası İZSU cephesinden ilk açıklama geldi.

Kurum havzada yapılan çalışmalar hakkında geniş bilgi verirken, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun açıklamalarına sert yanıtlar geldi. İZSU’nun açıklamasında Menderes Belediyesi’ne oto yıkama tesisinin ruhsat iptali için 6 kez resmi yazıldığını bildirirken havza için yeni plan önerisine de karşı çıktı.



Tahtalı Barajı ve havzasının evsel, endüstriyel, tarımsal kirleticilerden korunması ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi için koruma ve kontrol çalışmalarını yapan; kendi görevi olan dere mutlak, baraj mutlak ve kısa mesafedeki yıkımları titizlikle sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, havzada yasalara aykırı faaliyet gösteren işletmelerin faaliyetlerinin durdurulması ve orta-uzun mesafedeki kaçak binaların yıkılması görevinin ise ilçe belediyelere ait olduğunu hatırlattı. İZSU yetkilileri, “Menderes Kısıkköy’deki oto yıkama işletmesi sürekli denetlenmiş ve Menderes Belediyesi’ne 2013 Temmuz’undan Kasım 2014 tarihine kadar 6 kez resmi yazı yazılmıştır” bilgisini verdi.

Tahtalı Havzası’nda CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdığı kaçak yapı iddiası ile ilgili açıklama yapan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, İzmir’in suyunun ve havzanın korunması için yasalar çerçevesinde koruma ve kontrol çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini; dere mutlak, baraj mutlak ve kısa mesafedeki  yıkımları titizlikle gerçekleştirdiklerini belirterek işyeri faaliyet durdurma ve orta- uzun mesafedeki bina yıkım görevinin ise ilçe belediyelerde olduğunu bildirdi. Türkiye’de ilk kez bir baraj havzası için (Tahtalı Barajı) 1996 yılında Bayındırlık Bakanlığı tarafından 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlandığını ve bu plan hükümleri içerisinde barajın evsel, endüstriyel, tarımsal kirleticilerden korunması ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi için gerekli hükümler belirlendiğini hatırlatan yetkililer, şu bilgileri verdi:
 
“KAÇAK YAPILAR MUTLAKA YIKILMALI”
“Bir üst ölçek olan Çevre Düzeni planı hükümlerini dikkate alan İZSU Genel Müdürlüğü,  Su Havzaları Koruma Yönetmeliği’ne de aynı hükümleri koydu. Bugün İZSU Genel Müdürlüğü olarak, Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve İzmir bütününü ele alan Çevre Düzeni Planı ve İZSU Su Havzaları Koruma Yönetmeliği’ne göre Tahtalı Havzası’nda koruma ve kontrol çalışmalarını sürdürüyor ve izinleri bu doğrultuda veriyoruz. Çevre Düzeni Planı’na göre ‘mutlak, kısa ve dere mutlak koruma bantlarında’ hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmemektedir. ‘Orta ve uzun mesafeli koruma alanında’ kalan yapılara ise planda izin verilen faaliyetlere göre ‘İZSU tarafından uygun görüş verilmesi halinde’ ilçe belediyelerince ruhsat verilmektedir. Ruhsatsız veya kaçak olarak işlem sürdüren işletmelerin faaliyetlerinin durdurma ve yıkım işlemleri ilçe belediyeler tarafından yapılmak zorundadır. 1992 yılından önce veya sonra kaçak olarak yapılaşan işletmelerin faaliyetlerinin durdurulması için İZSU Genel Müdürlüğü, havzada yer alan Menderes, Buca, Torbalı ve Gaziemir belediyelerine yazı yazarak işletmelerin faaliyetlerini durdurmalarını istemiştir. Orta ve uzun mesafeli koruma alanında bulunan kaçak yapıların ilgili ilçe belediyesi tarafından yıkılması gerekmektedir.”
 
“6 KEZ YAZDIK”
Menderes Kısıkköy’de Tahtalı Baraj Havzası uzun mesafeli koruma alanında kalan oto yıkama işletmesinin Bayındırlık Bakanlığı Çevre Düzeni Planı ve Su Havzaları Koruma Yönetmeliği kapsamında faaliyet sürdürmesinin yasal olmadığını bildiren yetkililer, “Bu işletmenin çalışmaları, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Temmuz 2013 tarihinde tespit edilmiştir. Hara olarak inşaat ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi bulunan bu işletme için hem Temmuz hem de Ağustos aylarında Menderes Belediyesi’ne ‘faaliyetinin durdurulması ve ruhsatının iptali’ yazısı yazılmıştır. Ocak 2014 tarihinde Menderes Belediyesi işletmenin mühürlenerek kapatıldığını bildirmiştir. Ancak Mart ayında işletmenin faaliyetine devam etmesi üzerine İZSU, Menderes Belediyesi’ne tekrar yazı göndermiş ve yapı izin belgesinin iptal edilmesini istemiştir. Yine Menderes Belediyesi’ne Haziran ve Kasım aylarında yazı yazılarak aynı uyarıda bulunulmuştur. İZSU Genel Müdürlüğü’nün ısrarlı uyarıları ile Menderes Belediyesi mühür fekki yaptığı için oto yıkama işletmesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur” dedi.
 
“HAVZA İÇİN YENİ PLAN İHTİYACI YOK”
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun “Havza sınırları daraltılsın” yönündeki ifadelerine de değinen İZSU yetkilileri şu açıklamayı yaptı:
“Havza sınırlarının daraltılması mümkün değil. Çünkü havza sınırları, baraja su taşıyan derelerin tamamını kapsayacak şekilde, su toplama havzası sınırları 50 yıllık veriler dikkate alınarak DSİ tarafından belirlenmiştir. Tahtalı Baraj Havzası, İZSU Genel Müdürlüğü’nün aksatmadan sürdürdüğü denetimlerle kirlilikten korunabilmekte, bugün kente en iyi kalitede su verilmektedir. İzmir kentinin en önemli kaynağı konumunda olan Tahtalı Barajı suyunun aynı kalitede tutulabilmesi için ilçe belediyelerinin de konuya büyük önem vererek faaliyeti durdurulacak işletmelerin faaliyetlerini acilen durdurması ve kaçak yapı konumunda olan işyerlerinin yıkımlarını yapması gerekmektedir. Havzanın korunması için yeniden plana ihtiyaç bulunmamakta ve bu plan hükümlerinin tartışılmadan uygulanması, havzanın geleceği açısından büyük önem taşımaktadır” .

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Urlalı öğrencilerin hasat şenliği
Urla Asiye Hüseyin Akyüz Bilim İlk ve Ortaokulu tarafından düzenlenen ...
Buca’da evde eğitim dönemi başlıyor
Buca Belediyesi’nin dar gelirli ailelerin çocuklarına ücretsiz olarak ...
İZELMAN’a büyük onur: 3 yıldır zirvede
Kurum, “en çok istihdam sağlayan işletmeler” dalında verilen ödüle “üst ...
 
Konaklı çocuklar Ata’sına koştu
Konak Belediyesi ile Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğinde ...
‘Büyük’ plan: Küçük Menderes’e 6 arıtma birden
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes Havzası’nda 6 ileri biyolojik ...
Bornova’da örnek proje: Paylaşmak güzeldir!
Bornova Belediyesi, ihtiyaç fazlası oyuncak, giysi ve kitapları ihtiyacı ...
 
Çiğli Merhum Başkan Bulut’u andı
Çiğli Belediyesi’nin beş yıl önce vefat eden Belediye Başkanı Ensari Bulut, ...
Ödemiş’te camilere Cuma temizliği
Vatandaşların ibadetlerini temiz ve sağlıklı bir ortamda yapabilmeleri ...
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde Bergama örneği
Haziran ayında UNESCO Dünya Mirası tescil edilip en kısa sürede listeye ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva