HABERLER>POLİTİKA
5 Ekim 2012 Cuma - 08:31

‘Suriyeli sığınmacılara bu ayrıcalık niye?’

CHP’li vekiller Suriye vatandaşı sığınmacılara, üniversitelere kayıt yaptırmaları ile ilgili olarak tanınan “özel ayrıcalıklar” için Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan’ı soru yağmuruna tuttular.

‘Suriyeli sığınmacılara bu ayrıcalık niye?’

İZMİR - CHP Gaziantep milletvekili Dr. Mehmet Şeker, CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger’den sonra CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven de, Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılar ile Suriye’de üniversite eğitimi gören Türk vatandaşı öğrenciler için 7 üniversiteye gönderilen resmi yazı ile tanınan ‘ayrıcalığı’ Başbakan Erdoğan’a sordu.
 
CHP Parti Meclisi üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Gaziantep, Kilis 7 Aralık, Harran (Şanlıurfa), Mustafa Kemal (Hatay), Osmaniye Korkut Ata, Çukurova, Mersin Üniversite Rektörlüklerine gönderilen 03.09.2012 tarihli ve B.30.0.EÖB-302.01.03-5737 sayılı resmi yazı ile Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülkemizde sığınmacı Suriye vatandaşları ile Suriye’de eğitim görmekte iken eğitimlerine ara vermek zorunda kalan Türk vatandaşı öğrencilere uygun görülecek bir statü oluşturulmasının istendiğini belirtti. Bu yazıda Suriye’den gelen bu kişilerin adı geçen 7 üniversitede ders alabilmeleri için, belgelerinin olmaması halinde bile beyanlarının dikkate alınarak özel öğrenci olarak ders almalarının sağlanmasına karar verildiğine dikkat çeken Güven, soru önergesinde bu durumun doğuracağı haksızlıklara değindi.
 
EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
“Ülkemizdeki üniversitelerin özel öğrencilerin kabul koşulları, ders alabilmelerine ilişkin kriterlerin belirlenmesi zaten üniversite senatolarına bırakılmış, zaten hâlihazırda belirlenmiş ve uygulanmaktadır” diyen Güven, “Bu nedenle, YÖK’ün ülkemize sığınan Suriye vatandaşı öğrenciler için üniversite rektörlüklerine göndermiş olduğu yazı özel öğrencilik statüsünde ‘istisnai’ durumu olan bir grup öğrenci veya beyan sahibini yürürlükteki kanun, yönetmelik ve kurallara rağmen kayıran, üniversitelerin Anayasa’nın 130’uncu maddesinde düzenlenen özerkliğini yok sayan, dolayısıyla Anayasamızdaki eşitlik ilkesine de aykırı bir durum doğurmuştur. Yine yalnızca beyan ile üniversitelerimize kayıt yaptıracak kişiler için yaş sınırının olmaması da düşündürücüdür. Hangi yaşlarda kişiler gelecek? Bu kişiler kimler? Yurtlarda kalmaları sorun olmayacak mı? Bizim gençlerimize yurt bulunamazken onlara yer mi sağlanacak, yoksa devlet sığınmacı öğrencilere ev mi kiralayacak? Ayrıca yabancı ülkelerde okuyan Türk vatandaşı öğrencilerin yatay geçiş yapabilmeleri için yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun YÖK tarafından tanınması ve başvurulan bölüme eşdeğerliğinin de üniversite tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Tüm bu kuralların yalnızca Suriye’de okuyan öğrenciler için göz ardı edilmesi, diğer yurt dışında okuyan öğrencilerimiz için de büyük haksızlık yaratmaktadır” diye konuştu.
 
                                                                                                 
AYRI VE ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cevaplamasını istediği soru önergesinde Güven’in dikkat çeken soruları şunlar oldu: Suriye’de eğitim görmekte iken eğitimlerine ara vermek zorunda kalan Türk vatandaşı öğrencilerin, talep etmeleri durumunda, yürürlükteki kanun, yönetmelik ve kurallar çerçevesinde ülkemizdeki üniversitelere yerleştirilmelerinde ve özel öğrenci statüsünde ülkemizdeki üniversitelerden ders almalarında bir sıkıntı mı olmuştur? Suriye’de Türk vatandaşı kaç üniversite öğrencisi vardır? Yine elini kolunu sallayıp beyan veren ve ilkokul, ortaokul, lise mezunu olsun ya da olmasın kişisel beyanları ile, her Suriyeli sığınmacının bu 7 üniversitemize kayıt olabilmesine imkân tanınması, sığınmacılık statüsüne aşırı iltimas geçilmiş olmuyor mu? Ülkemizdeki diğer sığınmacıların da bu haktan yararlandırılması düşünülmüyor mu? Suriyeli sığınmacıların ülkemizdeki diğer sığınmacılardan “ayrı” ve “üstün” kılan nitelikleri nelerdir? Ülkemizde yaşayan diğer sığınmacılar arasında ülkelerindeki şiddet olayları ve insani krizler nedeniyle ülkemizde olanlar bulunmamakta mıdır? Üniversiteye kayıtları yapılacak sığınmacılar için yaş sınırı belirtilmemiş olup, “Suriye vatandaşı” tanımı kullanılmaktadır. 40 yaşındaki Suriye vatandaşı üniversiteye beyanla kayıt olacaksa bu durum Türk vatandaşlarına haksızlık değil midir?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Savaş çıkarmak gibi bir derdimiz yok”
Başbakan Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında Suriye krizine değindi. ...
Akay ilçe başkanlarına not verecek!
AK Parti İl Başkanı teşkilat toplantısında ilçelere başkanlarına performansa ...
Suriye tezkeresi sırasında naklen torpil!
TBMM Genel Kurulu’nda Suriye tezkeresinin konuşulduğu sırada, AK Parti ...
 
Erdoğan ‘A Takımı’nı seçti: Ege'den bir tek Hotar
AK Parti’de 12 kişilik Merkez Yürütme Kurulu belirlendi. Yeni transferlerden ...
Demirtaş’tan Akçakale ile ilgili şok iddia!
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, '' Akçakale, Suriye tezkeresi için ...
CHP’den ‘metrolu’ muhalefet: İzmir kat kat daha ucuz
CHP Genel Merkezi, üç büyük kentin metro yapım maliyetleri için broşür ...
 
İrbeç’ten İzmir çıkarması: İtfaiye eri gibi çalışacağım
MHP Antalya Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç adaylığını açıklamasının ...
Neşet Ertaş’ın cenazesindeki ‘o soru’ Meclis’e taşınıyor
İzmir’de hayatını kaybeden halk ozanı Neşet Ertaş’ın Kırşehir’deki cenazesinde ...
İzmirli Başkanlar'dan Suriye krizine bakış...
CHP, MHP ve Demokrat Parti İzmir İl Başkanları AK Parti Hükümeti'nin yanlış ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva