HABERLER>EKONOMİ
15 Nisan 2013 Pazartesi - 17:11

Su ürünleri sektörü destek sınırlamasından şikayetci!

Ege Bölgesi’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan su ürünlerinde desteklerin 500 ton ile sınırlandırması sektör temsilcilerini memnun etmedi. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Bakanlık tarafından verilen desteğin sınırlandırılması nedeniyle firmaların yüzde 80’e varan kaybı olduğunu söyledi. Kızıltan, buna rağmen ihracattaki hedeflerinin yılsonu itibariyle 1.85 milyar dolar olduğunu belirtti.

Su ürünleri sektörü destek sınırlamasından şikayetci!

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - Su ürünlerinde desteklerin sınırlandırılması sektör temsilcilerini memnun etmedi. Ege Bölgesi’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan su ürünlerinde desteklerin düşürülmesinin firmaları olumsuz etkilediğini belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, buna rağmen yıl sonuna kadar 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracatı hedeflediklerini söyledi.

Geçen yıl Türkiye’nin 1.6 milyar dolarlık su ürünleri ihracatı gerçekleştirdiğini belirten Kızıltan, “Bizim bu yıl sonu hedefimiz 1.85 milyar dolar. Önümüzdeki dönemde 2 milyar doları devirmeyi düşünüyoruz. Türkiye’nin 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduğu 2023 yılında ise 3.5 milyar dolarlık ihracat yapmayı istiyoruz” diye konuştu.

Balık fiyatlarının son yıllarda yükseldiğine dikkat çeken Kızıltan, “Bunda en önemli etkenlerden birisi de Su Ürünleri Tanıtım Gurubu’nun yaptığı çalışmalar. Ayrıca birliğimizde kanatlı tanıtım grubu da yer alıyor. Su ürünleri bu sene 13-14; kanatlı grubu ise 19 tanıtım aktivitesi yapacak. Bizim amacımız, tanıtım derken, diğer kuruluşları geçelim gibi bir düşüncemiz yok. Gidilen yerlerde stand kurulup balıksa balık tavuksa tavuk pişiriliyor.Gelen müşteriye bunları tattırıyoruz. Sonrasında ise bu tanıtımlardan gelen talepler, bütün üyelere duyuruluyor. Böylece ihracatımız artırılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Sektöre verilen desteklerin düşürüldüğüne dikkat çeken Kızıltan, “Şu anda 250 tona kadar yüzde 100; 250-500 ton arasında ise yüzde 50 destek veriliyor. Ancak buna rağmen birçok firmanın yüzde 80 kaybı oldu. Buna karşın deniz yüzeyi kirasının Avrupa seviyesine düşürülmesi güzel bir gelişme oldu. Sonuçta, sektör için bir olumlu bir olumsuz durum ortaya çıktı. Bu destekler özellikle orta ve büyük firmaları çok etkiledi” ifadesinde bulundu.

Destekleri örnekle açıklayan Kızıltan, “Dünyadaki gidişatı otomotiv sektöründen bir örnek vererek açıklarsak, hiçbir ülkenin 5-10 tane markası yok. Almanya’nın bile 4 tane markası var. Türkiye’de de 5-6 tüne otomotiv çıkarmamız imkanı yok. Demek ki, bir tane olacak herkes onu destekleyecek. Balıkçılık sektöründe de böyle diğerlerinde de. Yani ölçek ekonomisi olacak. Devletin bu konuda iki tip politika yürütmesi lazım: birincisi KOBİ ve küçük işletmeleri desteklenmesi. İkincisi ise bunu yaparken büyük işletmeleri de dünya markası haline getirecek şekilde uygulamalar yapılması” dedi. Turizm sektörüyle balıkçılığın birbirinden ayrıldığına dikkat çeken Kızıltan, çiftliklerin açığa taşınmasıyla sorunların kalmadığına işaret etti. 
 
SEKTÖR YENİ PAZARLARDAN UMUTLU
Sektörün yeni pazarlar açısından son derece olumlu çalışmalar yaptığına dikkat çeken Kızıltan, “Bu sene yeni pazarlarımız çok iyi gidiyor. Özellikle Rusya, Ukrayna ve Libya sektör için son derece iyi geçiyor. Bu ülkelere çipura, levrek ve alabalık gibi bildiğimiz ürünleri gönderiyoruz. Buralar yeni olduğu için çok büyük artışlar var. Japonya’ya  ise sadece orkinos gidiyor. Bu ülkeyle de serbest ticaret anlaşması imzalanacak. Yine de çok fazla bir beklentimiz yok. Çünkü karayoluyla ulaşamadığımız yere çok fazla ihracat olmuyor. Bu nedenle buralara yapılan ihracat artışları da küçük kalıyor” şeklinde konuştu.
 
YURTİÇİ TÜKÜTEMİ ARTIRMAK İSTİYORUZ
Türkiye’de kişi başına düşen balık tüketiminin çok düşük olduğunun altını çizen Kızıltan, “Yurt içindeki tek hedefimiz balık tüketimini artırmak. Çünkü, tüketim oranı istediğimiz düzeyde değil. Izgara balık tüketimi Avrupa’da 28 kilogram iken biz de bu rakam 6-8 kilogram düzeyinde. Eğer ki tüketimimizi artırırsak, kalp ve damar hastalıklarına bağlı hastalıklar daha az olacak. Dolayısıyla da ilaç ithal etmeyeceğiz. İnsanlarımızın yüzde 33’ü obezite sınırında yaşıyor. Çünkü, kişi başına düşen gelir 10 bin dolara çıkınca hayat tarzı da değişti” diye konuştu. Kızıltan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tanıtım grubunun yurt içi tanıtım için ayırdığı kaynak yüzde 10’u geçemiyor. Harcamaların yüzde 90’ını yırt dışında yapmak zorundayız. Bu ihracatçının parası. Bu noktada üretici birlikleri kadar sanayi, ticaret ve ziraat odalarına da görev düşüyor. Tüketimi artırıcı faaliyetleri artırmak gerekiyor.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya markaları Arow'da
Perakende sektörünün emin adımlarla büyüyen markalarından Arow mağazacılık, ...
‘Ortak Akıl’ın Kaptanı hedeflerini anlattı
İzmir Ticaret Odası seçimlerine iddialı hazırlanan Ortak Akıl Grubu takım ...
Altın dibe vuruyor: Gramı 80’e indi!
Mart 2011’den bu yana en düşük seviyesine gerileyen altının onsu sert ...
 
Kara tablo: İşsiz sayısı 3 milyon kıyısında…
İşsizlik Ocak ayında 0.4 puan artışla yüzde 10.6 olarak gerçekleşti.
Ortak Akıl Özçiftçi önderliğinde sahaya indi!
İzmir Ticaret Odası seçimlerine iddialı hazırlanan Ortak Akıl Grubu takım ...
Plastik dünyası İzmir’de buluştu
11 – 14 Nisan 2013 tarihleri arasında düzenlenen PLASTECH – 2. Plastik, ...
 
Altın tepetaklak: 11 ayın en düşüğü!
Altının onsu 1527 dolarla 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.
Otelcilerden rezidans çıkışı: Belimiz bükülüyor
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege Turistik ...
Tarımda işçi çıkmazı: İthal çiftçi mi gelecek?
Türkiye’de kişi başına düşen gelirin 10 bin doların üzerine çıkmasıyla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva