HABERLER>EGE
10 Nisan 2016 Pazar - 09:42

Soma'da 'madenciye özlem' anıtı

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki faciada can veren 301 madenciyi simgelemesi için yaptırılan 'yanan kömür' şeklindeki anıta aileler itiraz edince değiştirilen proje tamamlanıyor. Ailelerin isteğiyle madencilerin yattığı mezarlığın girişine konulacak anıtın adı da  'madenciye özlem' oldu.

Soma da  madenciye özlem  anıtı

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'yi derinden sarsan ve acıya boğan facia sonrasında, madencilerin çoğunun defnedildiği Soma Belediye Mezarlığı'na anıt için çalışma yapıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi, madencilerin mezarlarının bulunduğu alanı siyah renkli özel mermerlerle yeniden düzenledi. 

KOR GİBİ YANAN KÖMÜRÜ AİLELER İSTEMEDİ
Madenci mezarlarının yanında, ölen 301 kişiyi simgelemesi için üzerinde madenci lambası ve isimlerin yazılı olduğu birer mini kaide konuldu. Mezarların giriş bölümüne de bir anıt planlandı. Facianın geçen yıl birinci yıldönümünde, 7 bin 965 metrekarelik mezarlık düzenlemesi ve anıt için hazırlıklar hakkında bilgi alan aileler, anıt bölümüne, içten aydınlatıldığı için kor gibi yanar şekilde görülen dev bir kömür topunun konulacağını görünce itiraz etti. Aileler zaten içlerinin yandığını, anıtı her gördüklerinde yakınlarının yandığını bir kez daha hatırlayacaklarını söyledi. Ailelerin tepkisi üzerine Manisa Büyükşehir Belediyesi, madenci mezarlığına yaptırılan anıtı hazır olmasına rağmen yerine koymadı ve yenisi için harekete geçti. 

YENİ ANIT, HEM ÖZLEMİ HEM DE ACI BEKLEYİŞİ SİMGELEDİ
Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan ekip, bağlantı kurdukları heykeltıraşların oluşturduğu anıt planlarını tek tek ailelere götürdü. Aileler kendi aralarında yaptıkları görüşmeler sonrasında son toplantılarını da belediye, heykeltıraşla yaptı. Ailelerin ve verdiği fikirler doğrultusunda, yeni madenci anıtının planları hazırlandı. Anıta son şeklinin verilmesiyle de, yapım aşamasına geçildi. Fikir babalığını madenci ailelerin yaptığı yeni anıtın teması, 'madenciye özlem ve facia günü yaşanan acı bekleyiş' oldu.

HEYKELLERE SON HALLERİ VERİLDİ
Anıtın üç boyutlu olarak planlandığı beton kaidesinin, mermer ve özel taşlardan yapılacağı, bunların üzerinde göğe doğru yükselen, git gide birbirine yaklaşan, en uç yerinde tek nokta haline gelecek ışıklandırmanın olacağı belirtiildi. Beton kaidenin ayrıca facianın yaşandığı maden ocağının üzerindeki dağı simgeleyeceği, ortasında, ocağın girişi ve madenci heykeli bulunacağı, ocağın kenarlarında ise o madenciyi özlemle bekleyen, anne, baba, eş ve çocukları tasvir edildi. Beton kaidenin inşaatına mezarlıkta başladı. Bu arada İzmir'de atölyelerinde üç aydır hummalı bir çalışma yürüten heykeltıraşlar Ali Yaldır, Derya Ersoy ve Zafer Dağdeviren, heykellerine son hallini verdi. Boyama işlemlerini tamamladı. Anıtın tamamlanmasıyla yerine monte edilmesi kaldı. 

'AİLELER YOL GÖSTERDİ'
Heykellerle ilgili bilgi veren Ali Yaldır, gerekli onaydan sonra çalışmaya başladıklarını, üç ay süren çabaları sonrasında da 2 metre 25 cm yüksekliğindeki eserlerini ortaya çıkardıklarını anlattı. Heykeltraş Derya Ersoy da şu bilgileri verdi:

"Bizler çalışmalarımızı tamamladık, hazırladığımız planları ailelere götürdük. Onların fikirleri doğrultusunda yeniden şekillendirdik. Hatta bizim planımızda, sadece eş ve çocuklar vardı. Bize acıyı yaşayan anne ve babaların da olduğu söylendi. Bunun üzerine zaten anne ve baba figürleri eklendi. Yani bir yerde aileler yol gösterdi. Bizler de var olan hüznü heykellerinin yüzlerine yansıtmaya çalıştık." 

Ölen madenci Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak ise madenci şehitliğindeki çalışmaların başladığını, anıtın acının ikinci yıldönümüne yetişmesini istediklerini söyledi. Manisa Büyükşehir Belediyesi de 2'nci yıldönümüne yetiştirmek için çalışmalara hız verdi. (dha)

 
AK Parti İl Başkanı Delican’dan polis günü mesajı
 
AK Parti'den skandal iddialar için 3 vekile görev
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Marmaris'te 112 ekibine çirkin saldırı
Marmaris'te yaralı olduğu ihbarı üzerine sevk edilen 112 Acil Servis ekibindeki ...
Babadağ turizmle geleceğe açılacak!
Denizli'nin tekstil merkezi Babadağ İlçesi'nden göçü önlemek ve ilçeyi ...
Manisa’da 4 adrese ‘paralel’ baskın!
Manisa’da polis, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ...
 
Zonguldaklı madencilerden Soma şehitliğine ziyaret
Manisa’nın Soma İlçesi'ndeki faciada yaşamını yitiren 301 madenci için ...
AK Kadınlar’ın Kılıçdaroğlu eylemine pankartlı yanıt!
Aydın’ın AK Parti Söke İlçe Kadın Kolları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, ...
Ege'de sığınmacıları taşıyan tekne battı: 5 ölü
Samos Adası açıklarında sığınmacı taşıyan bir teknenin batması sonucunda ...
 
Girişimci ev kadını sarmaya piyasada büyüdü
Denizli’nin Merkezefendi İlçesi'nde ev kadını 48 yaşındaki Ayşe Banaz, ...
Yere düşen sahibini üzerine kapanarak korudu
Bodrum’da yaşayan 56 yaşındaki Kadim Halis, fenalaşarak yere düşünce 'Dost' ...
Boşanma davası açan eşinin evini yaktı!
Muğla’nın Marmaris İlçesi'nde, kaptan A.K., bir süre önce şiddet gördüğü ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva