HABERLER>GÜNCEL
13 Mayıs 2016 Cuma - 09:46

Soma’da gözyaşları sel oldu: 2 yıldır dinmeyen acı…

Manisa’nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ikinci yıl dönümünde, acı yüreklerde ilk günkü gibi yaşandı.

Soma’da gözyaşları sel oldu: 2 yıldır dinmeyen acı…

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan faciada, 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'nin en büyük maden faciası olan kaza, tüm vatandaşların hafızalarına acı olarak kazındı, günlerce Soma'da yaşananlara kilitlendi, gözyaşı döktü, ailelerin acılarına ortak oldu.

MADENCİ ŞEHİTLİĞİ, YÜREKLERDEKİ ACININ BULUŞMA YERİ
Acının merkezi haline gelen Soma'da, facianın ikinci yıldönümünde yine gözyaşı, hüzün, kaybedilen evlatlara özlem vardı. Faciada, en büyük acıyı yaşayan ölen 301 madencinin ailelerinin, buluşma alanı sabahın erken saatlerinden itibaren madenci şehitliği oldu. Resmi törenin saat 11.00'de başlayacağının duyurulmasına rağmen aileler, erken saatlerde kaybettiklerinin mezarlarına koştu. Mezarların başına çöken annelerin, babaların, eşlerin çocukların, iki yıldır yüreklerinde biriken acı, gözyaşı olup şehit madencilerin mezarlarına aktı. Yeniden çimlendirilmiş olan şehitlikte, siyah mermerden yapılan madenci mezarları ile onları simgeleyen madenci üzerinde el fenerlerinin bulunduğu kaideler Türk bayraklarıyla donatıldı.

- FOTO GALERİ: SOMA'DA 2 YILDIR DİNMEYEN ACI

ÇOK SEVDİĞİ İSİM, GÖREMEDİĞİ KIZINDA YAŞAYACAK
Şehitliği ilk gelen, 23 yaşında madende can veren Tolga Özcan'ın annesi Fatma Özcan oldu. Oğlunun madene çalışmaya giden arkadaşlarını gördüğü zaman Soma'nın kendisine dar gelmesinden dolayı ilçeyi terk ettiğini söyleyen Fatma Özcan, “Bir insan evladını kaybettiği zaman nasıl acı yaşıyorsa bir anne olarak ben de aynısını yaşıyorum. Herkes burada ne kadar acı çekildiğini anlasın. Ben tonla ilaçla ayakta duruyorum artık. Bu acı oğlum mezara girdiği anda başladı ve aynı şekilde sürüyor. Acı geçer mi?" dedi. Oğlunun izne ayrılacağı için madende son iş gününde can verdiğini ve doğan kızından bile habersiz olduğunu hüzünle anlatan Fatma Özcan, “Oğlum izne ayrılacakta, temelli aramızdan ayrıldı. Son günü oldu. Eşinin halime olduğundan habersiz olduğu için şimdi 1.5 yaşında olan kızından artık hiç haberi olmadı. Annesinin karnında babasını kaybeden torunuma oğlumun çok sevdiği 'Buğlem' adını verdik. Oğlumun çok sevdiği isim kızında yaşayacak. Şimdi yanımızda olsa, çocuğunu öpse koklasa iyi olmaz mıydı?" dedi. Acılı anne daha sonra oğlunun mezarının başındaki fotoğrafını aldı, dakikalarca öpüp elinden bırakmadı. Şehitliği gelen madenci Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak ise “Zamanla geçer dediler ama, bu acı katlanarak sürüyor" sözleriyle içindeki özlemi sözcüklere döktü. Çocukları için adalet istediklerini, sorumluların en tepeye kadar cezalandırılmasını beklediklerini ifade etti. Sarı baretleriyle şehitliğe gelen bazı madenciler de kaybettiği arkadaşları için dua etti.

MADENCİ ANITINDA, ÖZLEM ANLATILDI
Bu arada madenci şehitliğinde, geçen yıl yaptırılan anıtta, 'yanan kömür' şeklindeki anıttan ailelerin isteği üzerine yerine konulmadan vazgeçilmişti. Bu yıl ailelerin isteğine göre şekillenen 'Özlem' temalı anıt facianın ikinci yıldönümünde Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından kaidesine yerleştirildi. Aileler, ilk kez gördükleri anıta büyük ilgi gösterdi ve uzun süre inceledi. Öte yandan mezarlara üzerinde 'Bir avuç kömür için bir ömer verenlere" yazan, mezarda yatan madencinin fotoğrafının bulunduğu tabelalalar konuldu. Mezarlıkta yoğun güvenlik önlemleri de dikkat çekti. Hem asker ve polis sayısının arttığı ham de bomba köpekleriyle arama yapıldığı gözlendi.

İLÇEDE GÜN BOYU ANLA ETKİNLİKLERİ OLACAK
Ailelerin bireysel mezarlık ziyaretlerinin haricinde, ilçede sendikaların sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının valiliğin çeşitli etkinlikleri de olacak. Buna göre valiliğin organize ettiği resmi anma etkinliği saat 11.00'de başladı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB, saat 12.30 Beşyol Madenci anıtına çiçek bırakıp basın açıklamasının ardından madenci şehitliğini ziyaret edecek. Ayrı etkinlik yapan Türk İş'e bağlı Maden İş Sendikası, saat 12.00'de şehitliği ziyaret edecek. CHP ve madenci aileleri ile STK üyeleri de saat 14.30 Ege Linyit İşletmeleri önünde toplanıp önce kent merkezindeki madenci heykeline daha sonra şehitliğe geçecek.

GÖNÜLLÜ OLDULAR
Facianın ikinci yıl dönümünde, aileler kaybettikleri yakınlarının mezarları başında Kuran- Kerim okudu, gözyaşı döktü. Kimi madenci çocukları, babalarının mezarlarına dersleriyle ilgili bilgi verip çizdikleri resimleri bıraktı, kimi madenci yakınları da kaybettiklerini anlattıkları yazıları koydu.

Anma töreninde Kızılay gönüllüsü olarak gelen lise öğrencisi iki kızın hikayeleri ise yürekleri dağladı.

Faciada can veren İbrahim Duman'ın kız kardeşi lise öğrencisi Büşra Duman ile Sefer Hazar'ın kızı Aysel Hazar, törenlerde şehitliği ziyaret edenlere yardım etmek için Kızılay gönüllüsü oldu. Yaşıtları gönüllü gençlerle, gelenlerin ihtiyaçlarını gidermek için çabalayan Büşra Duman ve Aysel Hazar, bir süre sonra metanetlerini korumaya çalışmalarına rağmen, yaşadıkları acıya daha fazla dayanamayıp yakınlarının mezarları başında gözyaşı döktü. Büşra Duman'ı annesi Zehel Duman ve babası İsmail Duman, teselli etmeye çalıştı. Oğlunun acısının yanı sıra kızının gözyaşlarını silen anne Zehel Duman, “Kızılay kazadan sonra çok yardım etti. Kızım da onlara yardım etmek için okula gitmesi gerektiği halde buraya gelip gönüllü oldu. Ama ağabeyinin ve diğer can verenlerin acısına dayanamadı" dedi. Aysel Hazar'ı da, arkadaşları teselli etti. Ak parti milletvekili Recai Berber de sohbet etti.

RESMİ TÖRENDE, ŞEHİTLER İÇİN DUA
Soma Madenci Şehitliği'ndeki resmi anma töreni, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, AK Parti Milletvekili Recai Berber, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene'nin şehit mezarlarına çiçek bırakmasıyla başladı. Törende şehitler için kuran okundu. Manisa Müftüsü Sinan Cihan, 301 madenci için dua etti. 

SENDİKA VE ODALARDAN ORTAK AÇIKLAMA
Soma Beşyol Meydanı'ndaki, Madenci Anıtı önünde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak basın açıklaması yaptı. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TTB Başkanı Beyazıt İlhan, CHP Milletvekili Musa Çam'ın da katıldığı basın açıklamasını TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, okudu. Soma'yı unutmadıklarını, unutturmayacaklarını söyleyen Mehmet Soğancı, şöyle dedi: "301 canımızın acısı hala yüreğimizde. Bu acıyı unutturmamak için, böyle acıların bir kez daha yaşanmaması için alanlardayız. Ülkemizde Soma gibi bir facia yaşandıktan sonra dahi her ay onlarca emekçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam etmektedir. Hükümet ve ilgili kamu kurumları tarafından faciadan sonra alınan ders nedir diye bakıldığında, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında bir şey görülmemektedir. Bu acı gerçek, ülkemizde emeği ile geçinen milyonlarca işçiye ölümden, sakatlanmaktan ve sömürülmekten başka bir şeyin reva görülmediğini ortaya koymaktadır. Son olarak AKP tarafından TBMM'den geçirilen, Kölelik Yasası olarak adlandırdığımız Özel İstihdam Büroları Yasası ile emekçilere bir darbe daha vurulmuştur. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında, işçiyi her türlü korumadan uzak bırakan, mühendis ve hekimi iş kazaları tazminatlarından sorumlu tutan, işvereni ve iş yaşamını denetlemekten sorumlu olan devleti ise her türlü sorumluluktan arındıran bir politika ile karşı karşıyayız. AKP'nin iktidara geldiği Kasım 2002'den beri iş cinayetlerinde 17 binin üzerinde emekçi yaşamını yitirmiştir" dedi.

SOMA'DA GERÇEK SORUMLULAR YARGILANMIYOR
Soma gibi büyük bir facianın ardından gerçek sorumluların yargılanmadığını da ifade eden Mehmet Soğancı, açklamasını şöyle sürdürdü:  "Sorumluların görünen bir kısmının yargı önüne çıkartıldığı dava kamuoyunu tatmin etmekten uzaktır. Soma'da yaşanan acı gerçeğin nedenleri ortadadır. Bu nedenler ile hesaplaşılmadığı sürece fabrikalarda, madenlerde, inşaatlarda ve tüm çalışma alanlarında bizleri bekleyen yeni Soma'ların yaşanması kaçınılmazdır. Soma katliamı göz göre göre gelmiştir. Çünkü, ocakta kömürün içten içe yandığının bariz göstergesi olan karbon monoksit gazının aylardır limit değerlerin üzerinde seyretmesi ve gaz sensörlerinde bu değerlerin belli olmasına rağmen önlem alınmaması, ocak sıcaklığının bir aydan beri normalden yüksek olması, işçilerin baş ağrısı şikayetlerinde bulunması ve bu işçilerde ağrı kesici ilaçların yoğun olarak kullanımı net bir şekilde kömür yangınını göstermesine karşın üretim zorlamasının devam ettirilmesi katliamın meydana gelmesinin ana nedeni olmuştur. Bizler, göz göre göre ölümle karşılaşmanın ne kader ne de fıtrat olmadığını çok iyi biliyoruz. Sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinde ve yönetiminde yer aldığı, idari, mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu bir an önce oluşturulması gerektiğini bir kez daha yineliyoruz. Soma'da yaşanan iş cinayetini doğuran nedenler ve bu cinayetin sorumluları ile hesaplaşmadan sağlıklı ve güvenli çalışmanın mümkün olmadığının altını bir kez daha çiziyoruz."

Bu arada TMMOB Maden Mühendisleri Odası adına Ayhan Yüksel de Soma Kaymakamlığı önünde basın açıklaması yaptı. Soma'daki facianın acısını yaşayan ailelerin yanında olduklarını söyledi. Basın açıklamalarının ardından, faciada hayatını kaybeden işçilerin aileleriyle birlikte genel başkanlar, madenci anıtına çiçek bıraktı, ardından CHP İlçe başkanlığının lokma döktürme etkinliğine katılıp, maden şehitliğini ziyaret etti. (dha, a.a)

 
Büyükşehir’den o bölge için kritik yıkım kararı!
 
Sancaktepe bombacısı yakalandı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 13 Mayıs 2016 Cuma 12:45

SOMA MADEN KAZASI DEĞİL, İŞ CİNAYETİDİR. DAHA FAZLA PARA KAZANMA HIRSIDIR. RÖDOVANSTIR.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kahraman şoför: Fenalaşan kadının hayatını kurtardı
İzmir’de Salih Omurtak Mahallesi-Üçyol Metro hattında çalışan İZULAŞ'ta ...
Bodrum'daki sahte içki faciasında flaş gelişme!
Yargıtay’ın, Bodrum'da sahte içkiden dolayı 5 Rus rehberin ölümüne neden ...
35 ilde KPSS soruşturması: 73 gözaltı
2010 KPSS soruşturması kapsamında Ankara merkezli 35 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen ...
 
Hakkari'den art arda kara haberler: 8 şehit!
Genelkurmay Başkanlığından, bu sabah saat 04.50 sularında, Hakkari'nin ...
Büyükşehir’den Kordon çağrısı: Öncülük yapın!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son şeklini verdiği yeni Kordon ve Pasaport ...
İzmir'de 'sünnet' kavgası: 16 yaralı!
İzmir'in Konak İlçesi'nde, sünnet düğününde çocuklar arasında çıkan kavgaya ...
 
Diyarbakır'da bombalı saldırı: 4 ölü
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde patlama oldu. Teröristler tarafından bombalı ...
Ulucaklılar o tesisin 2.fazına karşı!
Kemalpaşa’da bağlı Ulucak Mahallesi yakınına kurulu özel bir işletmeye ...
İstanbul saldırısında flaş detay: 20 metre!
İstanbul Sancaktepe'de bu akşam düzenlenen hain saldırıyla ilgili yeni detay...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva