HABERLER>EGE
30 Ekim 2014 Perşembe - 15:38

Soma’da 3.mesai: Komisyon yeniden o madende!

Manisa’nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayı araştırmak üzere oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, üçüncü kez ilçeye geldi. Önceki çalışmalarla birlikte bu araştırmanın birleştirilip değerlendirileceği ve sonuca varılacağı öğrenildi. Komisyon üyelerinin, maden içinde meydana gelen göçüklerden dolayı 5 ve 10 metre arası değişen bazı bölümlerden eğilerek, zaman zaman da sürünerek geçmelerinin gerekeceği belirtildi.

Soma’da 3.mesai: Komisyon yeniden o madende!

Geçen 13 Mayıs'ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangının ardından 301 madenci yaşamını yitirdi. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrası TBMM'de grubu bulunan partilerin teklifiyle meclis araştırma komisyonu kuruldu. Ankara'daki hazırlık çalışmalarını tamamlayan komisyon üyeleri, ilk olarak geçen 9 Haziran'da, ardından 25 Eylül'de ilçeye gelip inceleme yaptı. Komisyon üyesi milletvekilleri maden sahasını inceledi, madencilerin aileleri ile yaralı kurtulan işçilerle de görüştü.
 
Komisyon üyeleri faciadan yaklaşık 5.5 ay sonra araştırma yapmak üzere tekrar Soma'ya geldi.
 
AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyonda bulunan üyeler Yılmaz Tunç, Ali Aydınlıoğlu, Fatoş Gürkan, Namık Havutça, Canan Candemir, Necati Özensoy, Ayşe Türkmenoğlu, Vural Kavuncu, Nesrin Ulema, Erkan Akçay, Özgür Özel, Sakine Öz ve Selçuk Özdağ, sabah saatlerinde Soma'ya ulaştı.
 
Komisyonu, Kaymakam Bahattin Atçı ve İlçe Emniyet Müdürü Nebi Özerdem karşıladı. Ege Linyit İşletmeleri Turgutalp Sosyal Tesisleri'nde kendi aralarında yaptıkları toplantı sonrası komisyon üyeleri madenci kıyafetlerini üzerlerine giydi. Ardından basın mensuplarına açıklama yapan AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, "Komisyonumuzun Soma'ya üçüncü gelişi. Maden ocağında teknik bir ziyaret yapacağız. Bazı isçi kardeşlerimiz bizlere sıkıntılarını dile getirdi. O sıkıntıları Ankara'da masaya yatıracağız. Maden ocağına girdiğimizde görüntüler alacağız, fotoğraflar çekeceğiz, yerinde inceleme yaparak almış olduğumuz görüntü ve fotoğrafları Ankara'da değerlendireceğiz. Daha sonra kapsamlı bir basın toplantısı yapacağız. Maden ocağında uzun bir yol gideceğiz. Belli bir kısmını sürünerek, bir kısmını eğilerek geçeceğiz. İşçi kardeşlerimiz maden ocağında ne yaşıyorsa biz de orada yaşayacağız. Sonuçta bugüne kadar aldığımız ifadeleri, dinlediğimiz işçilerimizin bizlere vermiş olduğu bilgileri, burada kayıt altına aldığımız görüntüler ile bütünleştirmek istiyoruz. Sonuç olarak da bir kanaate varacağız" dedi.
 
Açıklamanın ardından hazırlıkların da tamamlanmasıyla komisyon üyeleri facianın yaşandığı madene hareket etti.
 
SÜRÜNEREK KAZA BÖLGESİNE ULAŞACAKLAR
Faciadan sonra çıkarılan madenin ulaşım krokisi de komisyon üyesi milletvekillerinin güç şartlarda araştırmalarını yapacaklarını ortaya koydu. Komisyon üyelerinin, madene girip bir bölümünü özel araçla geçtikten sonra yaklaşık 700 metre yürüyecekleri, sonrasında, kazanın yaşandığı yere ulaşabilmek için maden içinde yaşanan göçüklerden dolayı beş ve 10 metre arası değişen bazı bölümlerden eğilerek, zaman saman da sürünerek ilerleyecekleri öğrenildi.

MADENE İNDİLER
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciasını araştırmak üzere oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, saat 14.30 sıralarında, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocağa geldi. Ocaktaki hazırlıkların tamamlanması sonrası komisyon üyesi milletvekilleri, kulikar adlı raylı sistemle madene indi. İncelemenin saat 17.30'a kadar süreceği belirtildi.

KOMİSYON MADENDEN ÇIKTI
Manisa'nın Soma İlçesi'nde TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, facianın yaşandığı maden ocağındaki incelemenin ardından yüzeye çıktı. Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, basın mensuplarına açıklama yaptı. Kulikar ile belli noktaya indikten sonra yürüyerek kaza noktasına ulaştıklarını belirten Alaboyun, "20 metrelik bölümü sürünerek gittik. 60-65 santimetrelik dar yerden geçtik, eğilerek yürüdük. Kazanın olduğu yerde birinci tahrik motorunu göremedik. Üzerinde tonlarca yığıntı var. Onun da üzerinde büyük boşluk ve is veya dumanın yaladığı bakir toprak var. Bunlar bize farklı fikirler veriyor. Bizim kafamızda ne varsa; hocalarımız, komisyon üyelerimiz ve teknik uzmanlarla tartıştıklarımız, işçi arkadaşların ifadeleri, üst üste bindi. Kaza, kafamızda yüzde 90-95 netleşti" dedi.
 
Soruşturmayı yürüten savcılara bilirkişi görevlendirilip kaza yerinde inceleme yapılması çağrısı yapan Komisyon üyesi ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ve Ermenek'teki kazaların birbirine benzediğini ileri sürdü. Özel şunları söyledi: "Eski imalat denilen kömür alınınca boşalan alanlar var. Ermenek'te oranın suyla dolduğu ve Maden İşleri Genel Müdürlüğünce de madeni gösteren topoğrafya haritasına tam işlenmediği için yeni maden ilerlerken orayı patlatarak facianın olduğu ortaya çıkıyor. Burada da detaylı şekilde gördük ki yakın tarafta eski imalat var. Orada metan gazı birikmiş olmalı. Aşağıda da buranın yetkililerinden biri, 'Türkiye'de demek ki bundan önce madenciliği bilmiyormuşuz, Türkiye'de yeni bir sayfa açılıyor' dedi. Demek ki madeni almak ve çıkarmakla işiniz bitmiyor, tamamen orada bir daha reaksiyon olmayacak tedbirlerin alınması lazım." (dha)
 
Komisyon üyelerinin bugün Ankara'ya döneceği ve madende çekilen görüntülerin de önümüzdeki günlerde basın mensuplarına dağıtılacağı belirtildi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muğla’da Atatürk büstüne çirkin saldırı
Muğla’nın Milas İlçesi'nde, bir ortaokulun bahçesindeki Atatürk büstüne ...
Kuşadası'nda binlerce kişilik fener alayı
Kuşadası’nda, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen ...
Yırca'da köylüler ve çevrecileden zeytin hasadı
Soma’nın Yırca Mahallesi'nde, özel bir şirket tarafından kurulması planlanan ...
 
Çiftçilerin atık isyanı
Aydın’ın Sultanhisar İlçesi'ne bağlı Eskihisar Mahallesi'nden geçen Sağ ...
83 yaşında gökyüzünde: Sanki kanatlarım vardı
Fethiye’ye tatil için gelen 83 yaşındaki Servet Çelikkaya, 1965 metre ...
Yeşim Salkım'dan Gazilere jest
Datça’da belediye tarafından düzenlenen Cumhuriyet konserinde sahne alan ...
 
Denizli'de 15 bin kişilik cumhuriyet yürüyüşü
Denizli'de, Demokrasi Platformu'nun düzenlediği Cumhuriyet yürüyüşüne ...
Bodrum'da 29 Ekim coşkusu
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılan ...
Mandalina üreticisi mutsuz
Aydın’ın İncirliova İlçesi'ndeki mandalina üreticileri, geçen yıla oranla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva