HABERLER>POLİTİKA
29 Aralık 2018 Cumartesi - 08:10

Siyasette 31 Mart havası ve ittifakların İzmir satrancı!

AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP ve İYİ Parti’nin kurduğu Millet İttifakı 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerinin İzmir ayağında başarılı bir sonuç elde etmek istiyor. 4 parti kendi ittifakları çerçevesinde ortaklarıyla ilçeler noktasında sıkı bir pazarlık içine girmiş durumda.

Siyasette 31 Mart havası ve ittifakların İzmir satrancı!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de siyasi partiler 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlere kilitlendi. Kritik konumda olan İzmir’de de süreç hareketli bir şekilde ilerliyor. Kentte Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda çok uzun bir süredir oturan Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yeni dönem için aldığı ‘yokum’ kararını 1 Ekim’de kamuoyuyla paylaşması sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) aday adaylığı süreci yaşanıyor.

Kentte uzun yıllardır iktidar olan CHP Büyükşehir adayını bir türlü netleştiremezken diğer yandan en dişli rakip konumunda bulunan AK Parti ise eski Ekonomi Bakanı ve Denizli Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Nihat Zeybekci’yi sahaya sürdü.

 Cumhur İttifakı kapsamında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) de Zeybekci’ye destek vereceklerini açıkladı. MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, ‘İzmir’de AK Parti’nin adayı Nihat Zeybekci bizim de adayımızdır’ noktasında bir açıklamada bile bulundu. Diğer taraftan Millet İttifakı bileşenleri olan CHP ile İYİ Parti’nin temasları da sonuç verdi. İYİ Parti İzmir’i büyükşehir adaylığı kapsamında CHP’ye bıraktığını resmi olarak açıkladı.

CUMHUR İTTİFAKI
Büyükşehir adaylığıyla alakalı düğüm 4 parti açısından da çözülürken asıl sorunun ilçelerde yaşandığı aktarıldı. MHP iktidarda olduğu Aliağa’da mevcut Başkan Serkan Acar’ı adayı olarak ilan etmişti. AK Parti ile pazarlık masasına oturan MHP’de İl Başkanı Şahin’in ısrarcı tavrı dikkat çekiyor. 7 ilçede egemen güç durumunda olan AK Parti ise elindeki ilçe sayısını yükseltmek için önemli bir stratejik yol izliyor. İki parti arasında Bergama, Kiraz, Foça ve Urla noktasında hassas bir pazarlık söz konusu. Ayrıca MHP İl Başkanı Şahin’in 11 ilçe istediği kulislerde konuşulurken AK Parti’nin 3 ya da 4 ilçe vererek ittifak görüşmelerini kapatmak istiyor. AK Parti İl Başkanı Aydın Şengül’ün mevcut iktidar oluna ilçelerdeki konumu korumak için büyük gayret içinde olduğu da biliniyor.

MİLLET İTTİFAKI
Öte yandan Millet İttifakı’nda da ilçeler üzerindeki uzlaşmaz tavır sürüyor. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar sık sık Başkent’e ziyaretler düzenliyor. CHP’nin İl Başkanı Yücel her fırsatta, ‘İYİ Parti bizim için önemli fakat 30 ilçeyi tek başımıza kazanabilecek güçteyiz’ mesajını veriyor. Kulis bilgilerine göre CHP, İYİ Parti’ye İzmir’de hiç ilçe vermek istemiyor. Sadece meclis üyelikleri noktasında kontenjan açmaya niyetli olan CHP’nin pazarlık masasında ısrarcı bir tutum sergilemesi bekleniyor. Yine kulis bilgilerine göre İYİ Parti kırsal ilçeler başta olmak üzere 3 ya da 4 ilçede seçimlere kendi adaylarıyla gidilmesi gerektiği konusunda istekli… Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu, ‘İzmir için alınmış, verilmiş bir söz ve karar yok’ açıklamasında bulunsa da partisinin gönlünün Kiraz, Torbalı ve Tire’de olduğu konuşuluyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı ittifak noktasında eleştirel bir açıklama yapmıştı. Kocaoğlu, ‘Böyle ittifak olmaz. Koskoca CHP, ben şurada aday göstermiyorum diyemez. Bir tarafta AK Parti, diğer tarafta da lokomotif olan ana muhalefet partisi CHP… Diğer partilerden adaylar gelebilir ama sandığa AK Parti, CHP girer’ şeklinde bir çıkışta bulunmuştu. Bu yorum sonrasında kamuoyunda ‘bazı ilçelerde İYİ Parti’nin adayları CHP rozeti takarak seçime girebilir’ algısı ve beklentisi oluşturdu. İlerleyen günlerde AK Parti ile MHP, CHP ile İYİ Parti arasındaki satranç masasına dönen ittifak görüşmelerinin netleşmesi bekleniyor.   

 
Mehmet KARABEL yazdı... Evvel zaman içinde kalbur saman içinde!
 
Hesap kavgası ölümle sonuçlandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
selçuk iyi olacak 29 Aralık 2018 Cumartesi 21:40

iyi parti nin selçuk en iyi ve en fazla oy aldığı ilçe . madem bir ittifak var selçuk ilçesi en çok iyi partiye yakışır.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Sözcüsü: Cumhurbaşkanı meşru değildir
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Cumhurbaşkanının ...
AK Parti İzmir’de 2 günlük aday adayı mesaisi: Kadınların kotaya ihtiyacı yok!
Merkez Kadın Kolları Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Jülide ...
Büyükşehir aday Zeybekci: 31 Mart'ta güneş İzmir'den doğacak!
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nihat Zeybekci, partisinin ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Münbiç çıkışı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YPG'nin Münbiç'ten çekildiği iddiası ...
DSP'den İzmir'deki o iş insanına 'Büyükşehir adayımız ol' teklifi!
İzmir'de 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlere hazırlanan DSP, DP ...
CHP Büyükşehir aday adayı Yüksel'den İzmir'e 'istihdam seferberliği' çağrısı
CHP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan A.Adayı Alaattin Yüksel, Türkiye’nin ...
 
CHP'li Kılıç'ın 'Gediz Nehri' sorusuna Bakan yanıt vermedi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ...
'HDP'nin kapatılması hukuka uygundur!'
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, "Türkiye'nin barışı ve huzuru ...
MHP İzmir’de sürpriz karar: Artık izin vermiyoruz!
İl Başkanı Veysel Şahin, parti binası içinde sigara içilmesini yasakladı. ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva