HABERLER>POLİTİKA
6 Mart 2019 Çarşamba - 13:27

Siyaset Bilimci Tosun’dan 31 Mart analizi: Partilerin hedefi yüzde 25’lik kararsız seçmen!

Prof. Dr. Tosun, “İzlediğim kadarıyla Türkiye örneğinde yapılan kamuoyu araştırmalarında azımsanmayacak bir kararsız seçmen kitlesi var. Bu oran yüzde 20-25 bandına dayanmış durumda. Bu karamsar kitleyi CHP de, AK Parti de, İYİ Parti de kendilerine çekemediler. Bu kararsız seçmen yönetilemezse iktidar partisi ile birlikte muhalefet partileri de kayıplar yaşayabilir. Kampanyaların, rekabetin dozunun artması partilerin bunu fark etmiş olduğunu gösteriyor. Giden seçmeni kendilerine çekmeye çalışıyorlar” dedi.

Siyaset Bilimci Tosun’dan 31 Mart analizi: Partilerin hedefi yüzde 25’lik kararsız seçmen!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, 31 Mart yerel seçimlerine günler kala çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kamuoyu araştırmaları üzerinden analiz yapan Prof. Dr. Tosun, ülke genelinde yüzde 20-25’lik bir oranda kararsız seçmen olduğunu ifade ederken yaşanılan durumu 1994 yerel ve 1995 genel seçimlerine benzetti.

KARARSIZ SEÇMEN YÜZDE 20-25 BANDINDA, DURUM 94 VE 95 SEÇİMLERİNE BENZİYOR
Tosun, “İzlediğim kadarıyla Türkiye örneğinde yapılan kamuoyu araştırmalarında azımsanmayacak bir kararsız seçmen kitlesi var. Bu oran yüzde 20-25 bandına dayanmış durumda. Bu durum bana 1990’ların ikinci yarısını hatırlatıyor.  1994 ve 1995 seçimleri öncesinde de yapılan kamuoyu araştırmalarında da karamsar kitle mevcuttu. O dönem bunun temel nedeni iktidar ortağı olan merkez sağ ve sol partilere seçmen güvenlerini yitirmeye başlamıştı. Nitekim 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi’nin İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerde, 1995 genel seçiminde de ülke genelinde ciddi oy artışı yaşaması bu kararsız seçmen kitlesinin yönelmesiydi. Ona benzer bir durum yaşanıyor Türkiye’de” dedi.

AK PARTİ, CHP VE İYİ PARTİ İÇİN TEMSİL KRİZİ ÇANLARI!
Tosun, “2002 seçimleriyle Türkiye parti sisteminde seçmenler geleneksel parti tercihlerini bir yana bırakıp yeniden mevzilenmişlerdi. Yeni bir parti etrafında kümelenmişlerdi. Merkezde toplanan partiler CHP, AK Parti İYİ Parti, MHP’yi bir kenara bırakıyorum, çünkü MHP ideolojik bir parti olduğu için kendi seçmenini kontrol ediyor. Ama 3 parti açısından durum önemli. Bu kararsızların bu partilerin seçmeni olduğu ortaya çıkıyor. Seçmen için önünde 2 yol var. Ya her şeye rağmen 24 Haziran ve öncesinde oy verdikleri partiye yönelecekler ya da bir kısmı sandığa gitmeyebilecek. Çünkü görünen o ki kararsız seçmen oranının yüksekliği Türkiye parti siyasetinde bir temsil krizine ilişkin çanların yakında çalabileceğini işaret ediyor. Bunun sinyalleri veriyor. Temsil krizi yaşanabilir. Bu temsil krizinden katı ideolojik yönü olmayan partiler nasibini alabilir” açıklamasında bulundu.

2023 İÇİN KURULACAK YENİ PARTİLERİN ŞANSI VAR
“CHP’nin de bu kararsız seçmen kitlesini kendi yanına çekme konusunda başarılı olamadığı gözleniyor” sözleriyle konuşmasını sürdüren Tosun, “CHP oylarında da araştırma sonuçları dikkate alındığında belirgin bir artış yok. Hatta bazı araştırmalara göre bu kararsız seçmen kitlesinde geçmişte CHP’ye oy vermiş azımsanmayacak bir kitle var. Bütün mesele kalan 25 günde bu kararsız kitleyi partiler kendi saflarına çekebilecekler mi? Kampanyaların, rekabetin dozunun artması partilerin bunu fark etmiş olduğunu gösteriyor. Giden seçmeni kendilerine çekmeye çalışıyorlar. Yaşanmış örnekleri olduğu için bu karamsar kitleyi CHP de, AK Parti de, İYİ Parti de kendilerine çekemediler. Bu kararsız seçmen yönetilemezse iktidar partisi ile birlikte muhalefet partileri de kayıplar yaşayabilir. Görünen o ki önümüzdeki süreçte Türkiye’de seçmen tercihlerinde yani 2023 genel seçiminde değişimler olacak ve ciddi bir kırılma yaşanabilir. Bu temsil krizini partiler çözemezse kırılma yaşanabilir. Bu kararsız seçmen artabilir, yeni parti arayışına yönelebilir. İYİ Parti’nin 24 Haziran’da almış olduğu oy geleneksel partilerden çekilip yeni arayışta olanlardan kaynaklanıyordu. Seçimde ortaya çıkacak tabloya bağlı olarak yeni partilerin kurulması da gündemde. Bu sistem yeniş kurulacak partilerin şansı olabilir. Bu şans hem sağ hem soldaki partiler için” ifadelerini kullandı.  

 
AK Parti Konak adayı Eroğlu: Gerekirse kapıda yatacağız
 
CHP'li Tekin: Niçin beka seçimi olsun?
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yorumcu 7 Mart 2019 Perşembe 09:01

Kararsız seçmen yok. Hiç birini istemyen, hiç birinde değişim, uut, gelecek göremeyen seçmen var. Artık siyasette sıradan vatandaşın yaşadığı yaşıyan bilen kalmadı. En ucuz vekil adaylığıda, bld bşk adaylığı da milyonlar istiyor. Bunları sıradan halk veremez. Vermez. Bir kenarda parası olanlar, sırtı pek olanlar siyaset yapıyor. Onlarda halkı doğal olarak anlamıyor, Çözüm üretmeiyor. ulaşamıyor. Halka inemiyor. Ve hiç bir parti arasında fark kalmadı. Hepsinde durum aynı. Yani "Yok aslında birbirlerinden farkları" ... Meclislerde, kendi maaşları söz konusu olunca görüyoruz ortak noktalarını ...

Yorumu oyla      4      5  
Muharrem abi 6 Mart 2019 Çarşamba 18:22

İlk kez olarak yorum yapan arkadasa baştan sona katılıyorum ve eklemek istiyorum siz Prof esiniz Prof maaş güzel sonra danışmanlık şirketleri kitaplar gelir yüksek oturduğunuz yerden yorum çok kolay oluyor bakınız millet 2 bin asgari ücret alıp bunun bir kısmını sadece işten çıkmamak için patrona geri veriyor en ucuz kira Basmane 450 ile 500 tl olmuş elektirik pahalı su pahalı insanlar doğalgaz hayali kurarken bir anda soba da çer çöp yakar oldu. Kararsız değilim değiller değiliz. Yerel de uyarı ders vereceğiz ki kendilerine çeki düzen versinler.

Yorumu oyla      7      5  
ilk kez 6 Mart 2019 Çarşamba 16:10

Sayın Tosun ilk kez olan birşey var dikkatinize sunarım: 17 yıldır kayıtsız şartsız Ak Partiye dava diye destek verenler artık konuşuyor, soru soruyor, eleştiriyor. Hem sokaktaki insan hem de insanlara ekmek veren kurumların başındakiler. Sebebi ekonomi: hayat pahalılığı, enflasyon rakamlarının uluslararası formüllere göre hesap edilmemesi, akaryakıt zamları, işsizlik diye sıralanıyor. Basın yazmasa da Ak Parti seçmeni Ankara'daki külliyenin masrafları, ister hediye olsun ister satın alınsın vıp jumbo jet, Marmaris'e yapılan yazlık külliye gündemde ki ilk eleştiri konusu.

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti Konak adayı Eroğlu: Gerekirse kapıda yatacağız
Konak Belediye Başkan Adayı Mimar Melek Eroğlu, “İzmir’in en önemli ilçesi ...
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: İzmir'de yüzde 70 risk var, dönüşüm elzem!
Bakan Kurum, "Kentsel dönüşüm bizim öncelikli işimiz. Türkiye genelinde ...
AK Parti Bayraklı'da görev dağılımı yapıldı!
AK Parti Bayraklı İlçe Başkanı Halil Polat, yürütme ve yönetim kurulunu ...
 
Ayşen Zeybekci: İzmir çöpe mahkum değil
AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci’nin eşi ...
Soyer 'tarım projeleri'ni açıklıyor: İkinci cemre Ödemiş'te!
Soyer, 9 Mart Cumartesi günü saat 14.00’da Ödemiş’te gerçekleştireceği ...
Erdoğan açıkladı: Çiftçilere 3.7 milyarlık destek
Beştepe'de çiftçilere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mart ayında verilecek ...
 
CHP Lideri’nin İzmir programının tarihi netleşti
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu 31 Mart yerel seçimlerine 5 gün kala İzmir’e ...
Zeybekci'den 'lağım suyu denize akıyor' eleştirisi: Bu görüntülerden İzmir'i kurtaracağız!
Cumhur İttifakı AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat ...
CHP Buca adayı Kılıç: Bucalı öğrenciler Alsancak’a, Bornova’ya gitmeyecek
Yaşanabilir, nefes alan bir Buca hedefleriyle yola çıkan CHP Buca Belediye ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva