HABERLER>POLİTİKA
23 Nisan 2018 Pazartesi - 10:31

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun: İYİ Parti’nin tek başına seçime gireceğini düşünmüyorum!

Prof. Dr. Tanju Tosun, “Cumhur ittifakının beklentisi kendi oylarından fire verdirtmemekti. Karşı taraftan bir taktik geldi. Şimdi taktikler yarışacak. İYİ Parti’nin tek başına seçime gireceğini düşünmüyorum. İYİ Parti’nin, Saadet ve Demokrat Parti ile seçime gireceğini düşünüyorum” dedi.  

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun: İYİ Parti’nin tek başına seçime gireceğini düşünmüyorum!

EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi, Siyaset Bilimci, Prof. Dr. Tanju Tosun, Sonsöz TV’de yayınlanan ‘Günaydın Ege’ programına konuk oldu.

 ‘Cumhur İttifakı’ üzerinden geçtiğimiz günlerde önemli açıklamalarda bulunan Akademisyen Tosun bu kez Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) 15 milletvekilinin İYİ Parti’ye transfer edilmesiyle ilgili konuştu.

GÜNEŞ MOTEL’E BENZETMEK ZORLAMADIR!
Gelişmenin iktidar kanadından 1977 yılında CHP ve Adalet Partisi (AP) arasında yaşanan ve yakın siyasi tarihe ‘Güneş Motel Vakası’ olarak giren milletvekillerinin parti değiştirmesine benzetilmesini yorumlayan Tosun, “Cumhur ittifakı nasıl seçim kazanmaya yönelik taktik ise bu vekillerin İYİ Parti’ye geçmesinin de seçim kazanmaya yönelik strateji olarak okunması gerekir. Güneş Motel vakası 1977’de yanılmıyorsam CHP’nin hükümet kurabilmesi için gerekli olan vekil sayısını AP’den istifa eden bağımsızları CHP hükümetine davet etmeydi. Hükümete güvenoyu vermek için teklif edilenlerin daha sonraları bakan yapılması siyasi etiği sorgulanması açısından önemlidir. Bu olayın Güneş Motel’e benzetilmesinin zorlama olduğunu düşünüyorum. Bu İYİ Parti’yi oyunda tutma taktiğidir” dedi.

İYİ PARTİ’NİN TEK BAŞINA SEÇİME GİRECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM
Tosun, “Teknik anlamda tabi ki bir ittifak değildir. Ama sonuç anlamında ittifaka giden bir hamledir. Taktik vardır. İlk halka da İYİ Parti’yi parlamentoya sokmak amaçlanmıştır. Demokrasi tarihi açısından ileride pozitif anılacak bir adımdır. Geçmişte Sayın Baykal’ın öncülüğünde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Siirt’te okuduğu şiir yüzünden meclise girememesi önündeki engel de kaldırılmıştır. İYİ Parti’nin seçime katılmasına fiilen olanak sağlamıştır. İYİ Parti’nin yaklaşık olarak barajı geçecek bir oy potansiyeline sahip olduğu çok sayıda ciddi araştırma kuruluşunun rakamlarına göre söyleniyor. İYİ Parti’nin tek başına seçime gireceğini düşünmüyorum. İYİ Parti’nin, Saadet Partisi, Demokrat Parti ittifakıyla seçime gireceğini düşünüyorum. Seçimden seçime değişkenlik gösteren seçmende bir sinerji yaratabilir. Ama bu sinerji iktidar değiştirmeyi gerçekleştirecek bir sinerji değildir” açıklamasında bulundu.

24 HAZİRAN KAZANANIN VE KAYBEDENİN BELLİ OLMAYACAĞI BİR SEÇİM OLABİLİR
Cumhur İttifakı taraflarının, CHP ve İYİ Parti’nin hamlesi karşısında sert bir dil kullanmasını değerlendiren Tosun, “Cumhur ittifakının beklentisi kendi oylarından fire verdirtmemekti. Karşı taraftan bir taktik geldi. Şimdi taktikler yarışacak. Cumhur İttifakı’nın oy potansiyeli yüksek ama kararsız seçmen farklı bloklara yönelirse farklı ittifakların güçlenmesine yol açılabilir. Asıl seçim bundan sonraki süreçte yaşanacak gelişmelere bağlı. 3 Kasım 2002’den 16 Nisan’a kadar yapılan tüm seçimlerin önemli ölçüde kazananı ve kaybedeni belliydi. Ama 16 Nisan referandumuna gidilirken seçmen bilimciler demokratik saymacı olarak konumladılar. Muhtemelen 24 Haziran’a gidilirken dünkü hamle nedeniyle kazananın ve kaybedenin belli olmayacağı bir seçim olabilir” diye konuştu.  

Programın tamamı için:

 
Kirazın başkenti Kemalpaşa'da rekolte şoku... Fiyat uçtu!
 
Başbakanlık koltuğu son kez Esma'ya emanet
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP İl Başkanı Karataş'tan 23 Nisan mesajı
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Necat Karataş, 23 Nisan Ulusal ...
Almanya ile yeni kriz! 'İzin vermeyeceğiz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçimler öncesinde Avrupa'da Türk vatandaşlarına ...
Mehmet KARABEL yazdı... CHP tarih yazdı, çünkü...
Mehmet KARABEL yazdı... CHP tarih yazdı, çünkü...
 
Bozdağ'dan CHP'ye çok sert tepki!
Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ 15 CHP’li milletvekilinin İYİ Parti’ye geçmesiyle ...
Bahçeli: Tam bir çatırdama ve çürüme hali!
MHP Genel Başkanı Bahçeli, "Demokrasi nutku atanların, ilkeli ittifaktan ...
AK Partili Ünal'dan İYİ Parti açıklaması
AK Parti'li Mahir Ünal, CHP'li vekillerin İYİ Parti'ye geçmesini değerlendirdi. ...
 
Akşener'den 15 vekil için ilk sözler
CHP'li vekillerin partisine geçmesine ilişkin açıklama yapan Meral Akşener, ...
Kılıçdaroğlu'ndan Baykal'a sürpriz ziyaret
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hastanede tedavi gören CHP Milletvekili ...
YSK, İYİ Parti için kararını verdi!
YSK, İYİ Parti kararını verdi. İYİ Parti dahil 10 parti, 24 Haziran seçimlerine katılabilecek.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva