HABERLER>SAĞLIK
11 Temmuz 2014 Cuma - 14:45

Sigara yasağında yeni dönem: Marka yok, numara var!

Kapalı mekanlarda sigara yasağının ardından, Türkiye toplumunun yüzde 95'ini sigaradan uzaklaştırmayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı, sigara ile mücadelede yeni adımlara hazırlanıyor. Buna göre sigaraların artık markalarının görünmeyecek şekilde paketlenmesi ve marka ile değil, numara ile alınması gündemde...

Sigara yasağında yeni dönem: Marka yok, numara var!

Bakanlığın hazırladığı 2014-2018  dönemi "Ulusal Tütün Kontrol Programı" içinde, şu anda serbest olan açık alanlarda sigara içilmesine de önemli kısıtlamalar geliyor.
 
İşte Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Tütün Kontrol Programı 2014-2018 planında yer alan önlemler;
 
* PARKLARA BİLE YASAK GELİYOR- Halen kamuya açık kapalı alanlarda yasak olan sigara kullanımı, açık alanlara da kademeli olarak genişletilecek. Bu çerçevede, çocukların bulunduğu her yere, açık hava bile olsa, sigara yasağı geliyor. Çocuk parklarında sigara içmek yasaklanacak.
 
* AVM, SİNEMA KAPI ÖNLERİ DE YASAK KAPSAMINDA- Eylem planı kapsamında, AVM girişleri, sinema, tiyatro salonlarının dış kapılarında da sigara yasağı uygulanacak. Buralarda yasak alan kapsamı, "pasif etkileşim mesafesi" hesaplanarak belirlenecek.
 
*LOKANTA VE KAHVELERİN AÇIK BÖLÜMLERİNDE DE SİGARASIZ ALAN OLACAK- Halen tüm lokanta, restaurant ve benzeri mekanların kapalı bölümlerinde uygulanan sigara yasağı, açık bölümlere de yayılacak. Lokantaların açık alanlarında da "sigarasız bölümler" oluşturulması zorunlu hale getirilecek.
 
* SİGARA PAKETLERİNDE MARKA KÜÇÜLECEK, NUMARA İLE SATIŞ BAŞLAYACAK- Eylem planı çerçevesinde sigara paketlerinin şeklinin de değiştirilmesi, markaların "özendirici" olmaması için görünmez hale getirilmesi planlanıyor. Sigara paketlerinde markalar, çocuk ve gençlerin görmeyeceği şekilde basılırken, sigara markalarının numaralandırılması planlanıyor. Buna göre vatandaş, sigarayı markasıyla da değil, numarasıyla isteyip, satın alacak.
 
*BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI HIZLANACAK- Eylem planı kapsamında tütün ve tütün ürünlerinin zararlı etkileri konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları hız kazanacak. Özellikle ilk ve orta okullardaki çalışmalar yoğunlaşacak.
 
* SMS UYARILARI GELECEK- Yine bilinçlendirme kapsamında kurumsal telefon hatlarından, e-mail hesaplarından, personele tütün ve tütün ürünleri ile mücadele mesajları gönderilecek .
 
* ÇAĞRI MERKEZLERİNDE SİGARA KARŞITI SPOT DİNLETİLECEK- Kurum ve kuruluşların çağrı merkezlerini arayan vatandaşlara, özel olarak hazırlanmış, tütün ürünlerinin zararlarını anlatan spotlar dinletilecek.
 
AMAÇ: YÜZDE 50 SİGARA BIRAKMA ORANI
Eylem planında bir de hedef konuldu; Buna göre sigara tüketen vatandaşların en az yüzde 50'sinin sigarayı bırakmasının sağlanması amaçlanıyor. Bu oran, sağlık çalışanları, din adamları, emniyet ve yargı mensupları, öğretmenlerde ise yüzde 60 olarak belirlendi. Bu çerçevede, bu mesleklere personel yetiştiren okullarda tütün ürünlerinin zararlarına bilgilendirme dersleri koyulması, bilgilendirme yapılması da gündemde.
 
Eylem planı çerçevesinde, sağlık kuruluşlarında verilen sigara bırakma hizmetinin danışma, tetkik ve tedavilerin SGK tarafından ücretlendirilmesi, tedavide kullanılan bilimsel farmakolojik tedavi preparatlarının geri ödeme kapsamına alınması veya ücretsiz olarak vatandaşa sunulması da amaçlanıyor. (Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Işık Dikicigil 11 Temmuz 2014 Cuma 15:50

ECEVİTE HAŞHAŞ EKME DEMİŞLERDİ, DİNLEMEDİ. BU RTE DE SİGARA ŞİRKETLERİNDEN YIKILACAK.

Yorumu oyla      12      5  
İbrahim Yüncü 11 Temmuz 2014 Cuma 15:46

Hiç önemli değil... Ben siğara içmem ama geçenlerde çarşıya gidiyordum, çalışan işçi siğara siparişi verdi. Markasını sorunca KAÇAK abi dedi. Yaw öyle bir marka mı var dedim işçiler kahakaha ile güldüler bana, siğara fiyatı nedir bilmem ama kaçağı 3 TL. Bu işi organize eden Tekel'e alternatif birileri vardır herhalde.

Yorumu oyla      12      5  
mert 11 Temmuz 2014 Cuma 15:31

bence her yerde sokaklarda bile yasaklanmalı, sokakta yürüken önünüzdeki sigara içiyor arkasında yürüyorsanız Allah yardımcınız olsun bütün duman size geliyor,otobüs duraklarında bile içiyor duyarsız insanlar

Yorumu oyla      14      7  
Işık Dikicigil 11 Temmuz 2014 Cuma 15:17

SİGARA LOBİSİ HÜKÜMETİMİZE DARBE YAPMAK İSTİYOR...

Yorumu oyla      12      7  
izmirli 11 Temmuz 2014 Cuma 15:01

bu saçmalık halini aldı artık... isteyen içer istemeyen içmez... yeter be...

Yorumu oyla      17      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genler akademik başarıda etkili
İngiliz bilim insanlarının çalışması; akademik başarıda genlerin etkisinin ...
Yaz sıcağına meyve-sebze kalkanı
Yüksek su içeriğine sahip, besin öğeleri ve antioksidan açısından zengin ...
Ramazanda mideyi vuran 7 hata
Uzun saatler süren açlık ve susuzluk sürecinin ardından yanlış beslenme ...
 
Sedef hastalarına müjdeli haber
Genetik bir hastalık olarak bilinen ve dünya nüfusunun yüzde 3’ünü etkileyen ...
Astım hastaları için tatil önerileri
Astım hastası çocuklar için en ideal tatil seçeneğini deniz kenarı oluşturuyor. ...
Kızılay uyardı: Ege’de kan alarmı
Kızılay, Ege Bölgesi’nde ramazan ayı nedeniyle kan bağışlarında büyük ...
 
Veremde 2050 hedefi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), veremle mücadele için yeni bir projeye imza ...
Dondurmanın da sınırı var!
Yaz aylarının masum görünüşlü serinletici lezzeti dondurma, hijyen, içerisindeki ...
İlaç kullananlara oruç uyarısı!
Manisa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, sıcak yaz günlerinde düzenli ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva