HABERLER>GÜNCEL
30 Kasım 2023 Perşembe - 09:10

Sendika'dan Müdür Yahşi'ye 'fabrikalara sınıf' eleştirisi: Bunun adı çocuk sömürüsü!

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi'nin 'ara istihdam' sorununu çözmek için 'fabrikalarda meslek lisesi açma' önerisini eleştiren Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal uygulamanın çocuk işçiliğin önünü açacağını kaydetti.

Sendika dan Müdür Yahşi ye  fabrikalara sınıf  eleştirisi: Bunun adı çocuk sömürüsü!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Borsası Kasım ayı toplantısına konuk olarak katılan Milli Eğitim İzmir İl Müdürü Dr. Ömer Yahşi, istihdamda ara eleman sorununa çözüm bulmak amacıyla fabrikalara sınıf açılacağını duyurdu.

Yahşi yaptığı açıklamalarda, “İstihdama yönelik birçok sektör bize gelerek tekliflerde bulunuyor. Ayakkabı sektöründen tutun da havuzculara kadar çalışan arıyor. Biz de, fabrikalarınızda 2-3 sınıflık yer varsa meslek lisesi için sınıf açalım, destek verelim diyoruz. Meslek liselerini ayağınıza getireceğiz diyoruz. Sektörlere, istihdam garantisi vermeleri şartıyla destek olacağımızı belirtiyoruz. İzmir’de yaklaşık 180 adet meslek lisemiz var. Fabrikaların içine sınıf açmakla ilgili çalışmamız olacak” ifadelerini kullanmıştı.

Konuyla ilgili Egedesonsöz’e görüşlerini aktaran Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, hayata geçirilmek istenen uygulamanın çocuk işçiliğin önünü açacağını kaydetti.

Ara eleman ihtiyacının bu yöntemle çözülemeyeceğini kaydeden Vardal, “Hayata geçirilmek istenen uygulama çocuk işçiliğinin artmasına sebep olacak en somut örneğidir. Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 12’lerde olduğunu biliyoruz. Sektörün istidama ihtiyacı varsa önce mevcut işsizlik oranını azaltacak bir istihdam çalışması yapılmalıdır. Sektör, buradan ara eleman ihtiyacını rahatça giderebilir” dedi.

'HAYATA GEÇİRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ!'
Vardal, sendika olarak bu uygulamaya müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, “Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi piyasalaştırırken mesleki eğitim merkezini yaygınlaştırarak haftada bir gün, okulda 4 gün, iş yerlerinde yürüttüğü süreçte zaten eğitimin piyasalaşması çocuk işçiliğinin önünü açmıştı. Bu yetmemiş olacak ki, sınıfları iş yerlerine, fabrikalara taşıyorlar. Sınıfı iş yerine taşımak okul anlamına gelmiyor. Okulun akademik ve mesleki becerinin dışında farklı anlamları da vardır. Sosyal, kültürel, insani ilişkiler ile de eğitim mekânı içerisinde gerçekleşen okuldan karşılanan bu ihtiyaç sadece yetiştirdiğimiz çocukların başka ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Eğitim esasında budur. Sınıfı iş yerlerine taşımakla iş yerindeki eğitimle ilgili bu unsurlar ortadan kalkmış olacak. Haftanın 5 günü emek sömürüsünün, çocuk işçiliğinin en radikal ve vahşi biçimini buralarda görmüş olacağız.  Bu anlamıyla ara eleman ihtiyacını karşılamak gerekçesine sığınmadan uygulamaya başlanılmamalı. Doğru bir uygulama değildir. Henüz çocuk olan bu öğrencilerimizin sınıfı iş yerine taşıyarak oradaki işletmenin ihtiyacını karşılayan bir yöntem değildir. Asla doğru ve pedagojik değildir. Sadece sistemin ihtiyacı olan ucuz iş gücünü hayata geçirilişidir. Eğitim Sen olarak bu uygulamaya karşı çıkarız. Hayata geçirilmemesi için gerekli hukuki başvuruları da gerçekleştiririz” ifadelerine yer verdi.

 
'Avrupa Birliği ile yapıcı işbirliğimizi sürdürmeye hazırız'
 
Uzmanı uyardı: Zorbalık yapan çocukların da yardıma ihtiyacı var!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
haydar haydar 30 Kasım 2023 Perşembe 14:18

bu istemezükçü zihniyet yine aynı şeyi yapıyor. kardeşim yetişmiş eleman sorununu çözmek için adımlar atılıyor. teklifiniz yok hayatınız boyunca ne memlekete ne eğitime katkınız yok. istemezük te istemezük.

Yorumu oyla      2      3  
STAJ VE ÇIRAKLIK SGK BAŞLANGICI OLSUN... 30 Kasım 2023 Perşembe 10:39

Merhaba,En Baştan İfade Edeyim Çıraklık ve staj mağduryiyeti çözülmeden bu problem aşılamaz.En Başında mağduriyet var burda.kimse evladını mesleki eğitime yönlendirmiyor.ülkede örnek olacak bir durum yok suan ortada.bu ülke meselesidir.15 yıl sonrası yabancı uyruklu insanlar usta olup ülkeye hizmet edecekler.İş veren olacaklar.iş maliyetleri işçilik ücretleri çok pahalı olacak.Devletimizin acilen staj ve çıraklık mağduriyetini çözüp,Özendirmesi gereklidir.

Yorumu oyla      3      4  
HAYIRCILAR, İSTEMEYENLER ! 30 Kasım 2023 Perşembe 10:00

SAYIN SENDİKA BAŞKANI LÜTFEN BİRŞEYEDE HAYIR DEMEDEN ÖNCE İLERİYE DÖNÜK TÜRKİYENİN 10-15 YIL SONRASINDA SANAYİSİNİN NEREDE OLACAĞINI VEDE NEYE NE KADAR İHTİYAÇ OLACAĞINI DÜŞÜNEREK İSTEMEDEN OLMAZ DEMEDEN YAPICI KARŞILIKLI ÇÖZÜM BULUNMALI ŞUAN TÜM ANNE BABALAR ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERİRKEN AMAN KIZIM AMAN OĞLUM DERSLERİNİ İYİ YAP MASA BAŞI TEMİZ MESLEK SAHİBİ OL ÜNİVERSİTE OKU BİZ ÇEKİYOZ SİZ ÇEKMEYİNLERLE EVDE BÜYÜTÜLÜYOR FARKINDA OLMADAN YETENEK VE KABİLİYETLERİNE BAKILMAKSIZIN KİMİ ZAMAN ÇOÇUKLARIMIZ BAŞARI ELDE EDEMEYECEĞİ OKULLAR VE MESLEK DALLARINDA ÜNİVERSİTELERE ANNE BABA ZORU VEYA BİR KURTULUŞ ÜMİDİYLE GÖNDERİLİYOR. SONRASINDA PİYASADA OKUMUŞ GÖZÜKEN FAKAT BİR İŞİ BAŞARAMAYIP YETİŞTİRME TARZINA GÖREDE ÇOK İYİ İŞLERDE ÇALIŞABİLECEĞİ AŞILANMIŞ GENÇLİĞİMİZ PİYASADA İŞSİZLER ORDUSUNDA YER ALMAYA DEVAM EDİYORLAR. BU ÜLKEDE HERKEZ OKUMALI FAKAT YETENEK VE KABİLİYETİ OLANLARDA LİSE ÇAĞINDA BAŞARILI OLACAĞI BİRER İŞ DALINA GEREK ÇIRAK GEREK STAJER NASIL ADLANDIRILACAK OLURSA OLSUN YERLEŞTİRİLİP BU ÜLKENİN SANAYİSİNE KATKIDA OLUNMALI. ŞUAN İŞ BAŞVURUSU İLANLARINA BAŞVURAN YOK VURANLARDA GELDİKLERİNDE İŞ BULDUKLARINA DEĞİL İŞTE BELİRLİ ŞEYLER YAPMAK İSTEDİĞİNİ O İŞ HARİCİNDE İKİNCİ BİR İŞ VEYA GÖREV VERİLDİĞİNDE İSTİFA EDİP İŞTEN AYRILMALAR OLUYOR BUNUN SEBEBİ BİZLER YANİ AİLELER ÇOCUKLARINI OKUMA KONUSUNDA BASKILADIKLARINDAN DOLAYI VEDE ÇOCUKLARI AİLELERİ İÇİN ÇOK DEĞERLİ OLDUĞUNDAN KIYAMAYIP 18 YAŞ ÖNCESİ HİÇBİR YERDE ÇIRAK OLARAK DAHİ ÇALIŞTIRMIYORUZ SONRASINDA MALUM İŞSİZLİK DAĞ GİBİ YÜKSELİYOR GÜNÜMÜZDE. BİRŞEYİ DÜŞÜNÜRKEN VEDE SÖYLERKEN ÇOK DÜŞÜNÜLMELİ SONUÇTA MESLEK LİSELERİ ŞUAN FALİYETTE FAKAT 2000 YILI ÖNCESİNDE OLDUĞU GİBİ MESLEK AMAÇLI ÇOCUKLARIMIZ BU OKULA GİTMİYOR SINAV VE YERLEŞTİRMELERDE BİR YERE GİREMEYEN ÖĞRENCİLER AMAN OKUSUN OKUMAZSADA BURADAN MEZUN OLUNCA EN AZINDAN BİR İŞ SAHİBİ OLUR DÜŞÜNCESİYLE ANNE VE BABALAR ÇOCUKLARINI BU OKULLARA GÖNDERİYORLAR. HÜKÜMETİN BİR YASA İLE SANAYİ KURUMLARINDA ÇIRAK KALFA USTA YETİŞTİRMELERİ İÇİN MESLEK EĞİTİMİ VERİLMEYE İMKAN TANINMALI YOKSA GELECEKTE SANAYİDE ÇALIŞACAK ELEMAN BULUNAMAYACAK İŞSİZLİK ŞUANA GÖRE ÇOK DAHA FAZLA ARTACAK BENCE İKİ YILLIK ÜNİVERSİTELER KAPATILIP BUNLARIN YERİNE DİREK UYGULAMALI MESLEK OKULLARI AÇILMALI VE SADECE MESLEK EĞİTİMİ VERİLİP DİREK SANAYİYE ELEMAN SAĞLANMALI ÜLKEMİZİN TEKNİK PERSONELE İHTİYACI VAR 10 YIL SONRA FABRİKALARDA USTA KALMAYACAK BU GİDİŞLE O FABRİKALARDA BİR BİR KAPANACAK ONDAN SONRA NE YAPTIK DERSİNİZ.

Yorumu oyla      3      3  
rauf 30 Kasım 2023 Perşembe 09:57

birde bunun gibiler SÖZDE EĞİTİMCİ VASFINI ALMIŞ .BU OLSA OLSA İŞ KURDA ÇALIŞAN KAYIT PERSONELİ OLUR. COK İSTİYORSAN ÇOÇUĞUN VARSA SEN GÖNDER FABRİKAYA ÇALIŞŞIN SENDE O YÜREK VARSA İŞGÜZAR

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'den gözaltılar var... Kaçakçılar 'çengel'e takıldı!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, akaryakıt kaçakçılığına yönelik 46 İlde ...
5 araçlık zincirleme kaza: 1 ölü, 5 yaralı
Kocaeli'de D-100 karayolunda 2 otomobil, 2 minibüs ve bir belediye aracının ...
İzmir'de zehir operasyonu: 2 'torbacı' tutuklandı!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla ...
 
Kundaklamanın altından sarkıntılık iddiası çıktı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde cep telefonu dükkanından bitişikteki iş ...
Ölümle burun buruna... 47 göçmen kurtarıldı!
İzmir'in Dikili ve Karaburun ilçeleri açıklarında motor arızası nedeniyle ...
Deprem bölgesindeki 5 ilde 40 bin öğrenciye eğitim desteği
Depremden etkilenen dört il ile Gaziantep'in iki ilçesindeki özel okullarda ...
 
İzmir'de sahte deterjan baskını: 25 ton ele geçirildi!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bir depoya düzenlenen operasyonda 25 ton ...
Araç, TIR'a arkadan çarptı: 2 kişi öldü!
Diyarbakır'da Bismil ilçesinde TIR’a arkadan çarpan hafif ticari araçta bulunan 2 kişi öldü.
Ödemiş'teki silahlı kavgada yeni gelişme!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde, 4 kişinin yaralandığı olayda son olarak yakalanan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva