HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
10 Ağustos 2015 Pazartesi - 13:50

Selçuk’ta kazı kapışması: Avusturyalı ve Türk bilim insanları karşı karşıya!

Selçuk İlçesi’nde yıllardır çalışmalar yapan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkan Doç. Dr. Sabine Ladstatter’in, “Efesliler ile Müslümanlar yıllarca birlikte yaşadılar” sözleri tartışmalara neden oldu. Ayasuluk Tepesi ve St.Jean Anıtı Kazı Başkanı, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı, “Belge, bilgi olmadan açıklama yapmak doğru değil. Amaçları reklam yaparak gündeme gelmek” dedi.

Selçuk’ta kazı kapışması: Avusturyalı ve Türk bilim insanları karşı karşıya!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Türkiye’nin en önemli kültürel değerleri arasında yer alan Efes ve civarındaki tarihi yapıların UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasından sonra başlayan tartışmalı süreç devam ediyor.  Bölgede, yıllardır Türkler ve Avusturyalıların yaptığı çalışmalar ile yeni eserlere ulaşılırken Türk heyeti, UNESCO sürecinde kendilerinin yok sayıldığını ve Avusturyalıların ön plana çıkartıldığını ifade etmişti.  UNESCO kararının ardından, “Selçuk- Efes’e verdiğim 40 yıllık helal etmiyorum” açıklamasında bulunmuştu.


 
Türkler ve Avusturyalılar arasında yaşanan Selçuk’taki gerilim yine arttı.  Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkan Doç. Dr. Sabine Ladstatter’in geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Bugünün Selçuk'unda Efesliler ve Müslümanlar uzun bir süre yan yana aynı limanı kullanarak yüzyıllarca yaşadılar. Bu, çok önemli bir bilgi çünkü bundan önce Müslümanlar'ın buraya gelmesiyle her şeyin yerle bir edildiğini, Efes'in terk edildiğini ve Ayasuluk'a yerleşildiğini düşünüyorduk. Bunun doğru olmadığı ortaya çıktı” açıklaması tartışmaların fitilini ateşledi. Ayasuluk Tepesi ve St.Jean Anıtı Kazı Başkanı, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı, Avusturyalıları eleştirdi. Büyükkolancı, “Tarihi bir konuda açıklama yapacaksanız belgeniz, bilginiz ve bulgunuzun olması gerekiyor. Hele ki arkeolojide öyle lafla açıklama olmaz. Ne yazık ki bu arkadaşlar kendi bölgelerindeki çalışmaları geliştirmek yerine bizim yıllardır çalışma yaptığımız alanlarla ilgili değerlendirme ve yorumlarda bulunuyorlar. Ne yazık ki Türk heyetinin olduğu bölgeye Avusturyalılar tarafından tecavüz var” dedi.


 
BÖYLE MANTIK OLMAZ
Avusturyalıların dış işleri bakanlıkları üzerinden girişimler yaparak kendilerini istemediklerini belirten Prof. Büyükkolancı, “Avusturya heyetinin başkanı olan hanımefendi yıllarca lobi yaptı. Her fırsatta ‘Bu bölgede iki farklı yapılanma olmasın, başka da üniversite bu işe bulaşmasın’ dediler. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay önce bunları istemedi. Sonra baskı ve lobi yaparak çalışmalarını sürdürdüler. Şimdi de bizim 30-40 yıldır çalışma yaptığımız alanlara yönelik açıklama yapıyorlar. Sempozyumlarda, toplantılarda yetkili oldukları Efes dışında farklı yerlerin de fotoğraflarını, bilgilerini paylaşıyorlar. Böyle bir mantık olmaz” diye konuştu.
 
MİSİLLEME ÇALIŞMASI
Kasıtlı bir şekilde kendilerine yönelik saldırıların olduğunu belirten Prof. Dr. Büyükkolancı, bakanlık yetkilileri ve makamlarını göreve davet etti. Büyükkolancı, “Burada iki farklı yapılanma arasında yıllardır süren zaten bir kapışma, savaş var. Şimdi bu durum onların saldırıları ile daha da derinleşiyor. Efes’in olduğu yerde kazı yapılacak, çalışmalarla yeni şeyler ortaya çıkartılacak çok yer var. Mesela öncelikli olarak sur duvarları ile ilgili değerlendirme yapabilirler. Duvarların yıkılmasını adeta seyrediyorlar. Böyle devam ederse biz de Efes’e ait yeni bulgu ve belgeler açıklamak zorunda kalacağız. Onlar bizim işlerimize karışırsa biz de karşılık veririz. Böyle bir düşüncemiz de var” ifadelerini kullandı.
 
Prof. Büyükkolancı ayrıca, Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Viyana Efes Müzesi’nin yıllar önce bu bölgeden çıkan eserlerle kurulduğunu ifade etti. Büyükkolancı, Selçuk’taki araştırmalarda çıkan tarihi eserlerin çalınarak o ülkede bir sanat merkezi inşa edildiğinin de altını çizdi.

 
Kelebekler Vadisi'nde 3'üncü terlik kazası!
 
Bu acıya yürek dayanmaz: Terhis olan evlatlarını beklerken…
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 11 Ağustos 2015 Salı 12:06

türklerde oan müzelerdeki eserler zaten çalınıyor, biz tarihi eserlerimizi koruyamıyoruz.müzelerdeki eserleri kaç türk ziyaret ediyor,tarih deyince sadece kendi tarihimizi biliyoruz, bu topraklardaki bizden önceki tarihi bilmiyoruz ve sahiplenmiyoruz.bizden öncekilerde bu toprakların kültürüdür, dünya kültürüdür."efesliler ve müslümanlar beraber yaşadı" sözü ise bir faciadır. müslümanlık bir dindir, efeslilik ise bir coğrafyada yaşayan halktır. o coğrafyada her dine mensup insanlar yaşayabilir ve hepsi efeslidir.

Yorumu oyla      11      6  
selçuk'lu 10 Ağustos 2015 Pazartesi 21:09

Biz kapısına kadar gittiğimiz Viyana'da neden kazı yapamıyoruz?Yüz senedir kazı yapıyorlar,çiftlik gibi kullanıyorlar.Buluntuların çoğu Viyana'da hiç kimse de ses yok,cesaretli kültür bakanı aranıyor...

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sakin Şehir'de rock zamanı: Mor ve Ötesi coşkusu
Seferihisar İlçesi'nde başlayan 'Alive Open Air'ın üçüncü gününde sahne ...
Bademli'de Grup Yorum coşkusu
İzmir'in Dikili İlçesi'ne bağlı Bademli Köyü'nde bu yıl ikincisi düzenlenen ...
Çeşme’yi Anadolu Ateşi Yaktı!
Kuruluşunun 15. Yıldönümü nedeniyle Çeşme’de bir gösteri gerçekleştiren ...
 
Sanat dünyasının acı kaybı: Fikret Otyam vefat etti
Böbrek yetmezliği nedeniyle bir süredir tedavi gören ünlü ressam, gazeteci-yazar ...
İzmir’de Alive Open Air coşkusu
İzmir’in Seferihisar ilçesinde başlayan Türkiye'nin en büyük festivallerinden ...
Efsane dizi dönüyor!
Fenomen dizi Prison Break, yeni sezonuyla 2016'da ekranlara geri dönüyor.
 
‘Rocky’nin eşyaları satışa çıktı!
Amerika Birleşik Devletleri, 'Rocky' filminin hayranlarını heyecanlandıracak ...
2 birlikten ‘konserleri durdurun’ çağrısına yanıt
MÜYAP ve MÜYORBİR 'Hayat durmasın' dedi Yaşanan terör saldırıları sonrası ...
Aliağa’da caz günleri 'A Capella Boğaziçi' ile devam ediyor
Ayşe Gencer & İmer Demirer, Authentic Anatolian Project, Şenay Lambaoğlu ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva