HABERLER>EKONOMİ
13 Kasım 2013 Çarşamba - 14:09

Şayıştay Başkanı: 'Lakayıt, vurdumduymaz olamayız'

Sayıştay Başkanı Recai Akyel, hukuka, kanunlara ve mesleki etik kurallarına uygun çalışıp, diğer kurumlara örnek olmaları gerektiğini belirterek, "Lakayıt, vurdumduymaz olamayız" dedi.

Şayıştay Başkanı:  Lakayıt, vurdumduymaz olamayız

AFYON - Sayıştay Başkanlığı, 'Düzenlilik Denetimi ve Kamu Zararı Çalıştayı' Afyonkarahisar'daki Afyon Güral Otel'de başladı. Çalıştaya, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Vali İrfan Balkanlıoğlu, TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay ile diğer yetkililer katıldı.

'ÖNEMLİ BİR İŞ YAPIYORUZ'
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Sayıştay Başkanı Akyel, "Sayıştay olarak güvenilir olmaya önem vermekteyiz. Kurum olarak güvenilir ve objektif olmak zorundayız. Raporlarımızın sağlam olması gerekiyor. Sayıştay'ın raporlarının, hukuki anlamda, mesleki, teknik anlamda tartışılmayacak derecede objektif ve sağlam olması gerekiyor. Biz denetimin çok önemli bir iş olduğunu biliyoruz ve önemli işleri yapanların dana dikkatli davranması gerektiğini düşünüyoruz. Sayıştay, önemli bir iş yapmaktadır. Hukuka, kanunlara ve mesleki etik kurallarına uygun çalışarak diğer kurumlara örnek olmalıyız. Lakayıt olamayız, vurdumduymaz olamayız" diye konuştu.

KALİTE KONTROL VAR
Belirli kanunlar kapsamında görev yaptıklarını hatırlatan Recai Akyel, bu çerçevenin dışına çıkılmasının kurumlara ve Sayıştay'a zarar vereceğini belirtti. Sayıştay'ın Türkiye'de kamu kaynağı kullanan ve harcayan bütün kurumları denetlediğini ve Sayıştay denetimi dışında herhangi bir kamu denetimi bulunmadığını anımsatan Akyel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kadar geniş kapsamda ve önemli bir denetimde, kamunun belirlemiş olduğu esaslar var. Bizler, denetimlerimizi yaparken kesinlikle bu çerçeveye uymak zorundayız. Kamu görevlisi hiçbir zaman görevini yaparken, görevini genişletme ya da daraltma niyeti ve eğilimi içinde olmamalıdır. Hukuk devletinde bütün kamu görevlilerinin yetki ve sorumluluğunu hukuk ve kanun belirler. Kanun bize hangi çerçevede yetki ve sorumluluk verdiyse biz de Sayıştay mensupları olarak bu denetimi, bu çerçevede yapmak zorundayız. Bu çerçeveyi ihlal ettiğimiz zaman kurumlara zarar vermeye başlarsınız. Her işte bir kalite kontrol vardır. Hukuk devletinde bunun doğru anlaşılması gerekir."

DENETLENMEK, AMİRİN LEHİNE
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da kurumların hesap vermesinin, kurum idarecileri için olumlu bir durum olduğunu vurguladı. Vali Balkanlıoğlu, "Nerede hesap sorulmuyorsa insanlar orada rahat ve pervasız davranabiliyor. Bu konuda denetlenen kurumların buna ihtiyacı var. Denetlenen insanlar, hata yapmamaya gayret ediyor. Sayıştay görevlileri olarak son derece önemli bir görev yapıyorsunuz. Tüyü bitmemiş fakir ve fukaranın haklarının korunması gerekiyor. Ahretten önce hesap soran kişilersiniz" diye konuştu.

RAPORLARIN DİLİ SADE OLSUN
TBMM KİT Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay ise Sayıştay raporlarının daha anlaşılabilir bir dilde yazılması gerektiğini söyledi. Kinay, "Sayıştay raporlarında amaçladığımız noktaya daha yaklaşılmasını ve daha sade bir dil kullanılması, bu dilin raporlara yansımasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı. 3 gün sürecek çalıştay, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.(dha)
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayakkabı Yaz Fuarı’na hazırlıklar tam gaz
Ayakkabı Yaz - İzmir Ayakkabı, Çanta ve Aksesuarları Fuarı, 9 - 12 Ocak ...
Altın internette patladı!
Yılın üçüncü çeyreğinde internetten yapılan altın işlemlerinin adedi geçen ...
Koç’un 3 büyük şirketine ‘derin’ inceleme
Kamu kurumlarına ‘Gizli’ ibareli yazı yazan Vergi Denetim Kurulu Başkanı ...
 
Dev tablet ihalesi Telpa’nın
Şirketlerin ek süre talebi nedeniyle bugüne ertelenen Fatih Projesi tablet ...
Kıdem tazminatında kader 10 gün içinde çizilecek!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatıyla ilgili ...
SGK'da yeni dönem: Borçlular dikkat!
Sosyal Güvenlik Kurumu'nda alacakların tahsili için Mart'ta e-haciz dönemi ...
 
Türk pamuğuna Çin modeli önerisi
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis ...
Dev anlaşma: İnternet hızı 2 katına çıkıyor!
Türk Telekom, internet trafiğinin yüzde 30’una sahip ABD’li Akamai ile anlaşma imzaladı.
Dolar fırladı, borsa ve altın dibe doğru!
ABD'de merakla beklenen tarım dışı istihdam Ekim'de 204 bin kişi ile beklentilerin ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva