HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Mayıs 2012 Pazartesi - 11:28

Savranoğlu’nun ‘Rodeo’su Büyükşehir’e takıldı

Menemen’de sendikalı deri işçilerini işten atan Savranoğlu’nun hamlesi Büyükşehir’e takıldı.

Savranoğlu’nun ‘Rodeo’su Büyükşehir’e takıldı

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ - İşçilerin yaptığı eylemler ve sendikal mücadeleler ile gündeme gelen Menemen’deki Savranoğlu Deri’nin, Rodeo Deri üzerinden başlattığı girişim sonuçsuz kaldı. İşçileri kapının önüne koyan şirketin başka bir şirket üzerinden faaliyetlerine devam etmesi üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi fabrikayı kapattı.
 
İzmir başta olmak üzere İstanbul’da da gündeme gelen deri işçilerin mücadelesi sürüyor. Çalışanların sendikalı olması üzerine yasal hakları ve çalışma koşulları nedeniyle çeşitli eylemler başlatılmıştı. Menemen’ de faaliyet gösteren Savranoğlu Deri Fabrikası’nda çalışan yaklaşık 150 işçi kapının önüne konulurken çalışmak isteyenlerin İstanbul’daki şubeye gidebileceği ifade edilmişti. Çalışanların “Ailemiz burada. Bizi yıldırmak için başka şehre gönderiyorlar” diyerek itiraz ettiği önerinin ardından Savranoğlu, faaliyetlerini Menemen’de durdurduğunu ifade etmişti.
 
Şirketin aynı yerde, aynı araç gereç ile Rodeo Deri isimli başka bir şirket üzerinden çalışmalara devam etmesi üzerine işçiler duruma daha da tepki göstermişti. CHP İzmir Milletvekilleri Musa Çam ve Mustafa Moroğlu fabrika bahçesinde çadır kuran işçilerin yanına giderek destek olmuştu. Moroğlu daha sonra, ‘Savranoğlu Şirketi’nin patronu bize randevu vermiyor’ açıklamasında bulunmuştu.
 
ENCÜMEN KARARI VERDİ
Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Mehmet Sinan Savranoğlu’nun yaptığı Savranoğlu Deri’nin çalışmalarına Durmuş Kale ve Musa Uçarşahin’nin sahibi olduğu Rodeo Deri üzerinden devam etmesi ve fabrikayı tüm teçhizatı ile şirkete bırakmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Yapılan inceleme ve araştırma sonrasında şirketin çalışmalara ruhsatsız devam ettiği ifade edilerek kapatılmasına karar verildi. Belediye encümeni aldığı kararda, “Yapılan uyarılara ve verilen sürelere rağmen eksikliklerini tamamlamayan Kazımpaşa Mah. Seyrekköyü Caddesi No:73 Menemen adresinde bulunan Rodeo Deri San. ve Tic. Ltd. Şti. Menemen Şubesine ait işyerinin eksiklerini giderinceye kadar faaliyetten men edilerek kapatılması” ifadelerini kullandı.
 
MUHASEBECİSİ MECLİS ÜYESİ
CHP’li Milletvekili Mustafa Moroğlu fabrika yetkililerine tepki gösterip işçilere destek olurken Savranoğlu Şirketi’nin muhasebe ve mali işlerine Menemen Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Masum Haman bakıyor. Savranoğlu’nun fabrikayı Rodeo Deri’ye bırakmasının ardından Haman’ın yeni çalışmalarda da Rodeo’da aktif görev aldığı iddia edildi.
 
AYRINTILAR DEHŞET VERİCİ
Olayların büyümesi ve işçilerin sendikal haklarını istemesi üzerine Türkiye Deri-İş Sendikası İzmir Şubesi savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. EGEÇEP Derneği, Ekoloji Kolektifi Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi ve İmece Dostluk Dayanışma Derneği’nin de müdahil olduğu şikayette şirket ile ilgili ayrıntılı bilgilere yer verilmişti.
 
Sendika yaptığı suç duyurusunda, “1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Savranoğlu üretimi 30.09.2011’de üretimini durdurduğunu ilan etmiş ancak 01.10.2011 tarihinden itibaren Rodeo Deri adıyla ve kayıt dışı yeni işçilerle faaliyetine devam etmiştir. 1993’ten bu yana faaliyet gösteren ve esasen adı farklı olmakla birlikte aynı kişiye/kişilere ait olan işletme, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik m. 27 ve m. 28 uyarınca gerekli ruhsat düzenlemelerini yapmadığı gibi idarenin izni olmaksızın kirlilik yükünü arttıracak değişiklik ve ilavelerde bulunmuştur. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Ruhsat ve Denetim Şube Müdürlüğü’nün 22.09.2011 tarihli cevabi yazısında işletmenin “yapılan incelemede arıtma tesisinin çamur ünitesinin çalışmadığı, mevcut deşarj ve emisyon izinlerinin süresinin dolduğu saptanmış” oluşan proses atık suyuna ilişkin tespitler tutanak ile işletmeye bildirilmiştir. Endüstriyel atık su oluşturan faaliyetlerine rağmen arıtma tesisini çalıştırmadığı gibi yıllar içerisinde kapasitesi artan üretiminden kaynaklanan tüm atıkları, arıtma altyapı tesisinden geçirilmeksizin kanalizasyon sisteminde izinsiz gerçekleştirilen gizli bir kapak yardımıyla işletme önünde bulunan kanalizasyon ve yağmur suyu kaynağına yönetmelik hükümlerine aykırı olarak doğrudan boşaltmaktadır. Bu husus toplama havuzunda bulunan atıkların pompa sistemi ile arıtma havuzuna verilmeden doğrudan kanalizasyona deşarj edildiğine ilişkin yasal olmayan düzenek görüntüleriyle de açıkça sabittir. Yine işletme üretimde kullanılan boya artıklarını işçiler aracılığıyla varillerle doğrudan kanalizasyona döktürmektedir. Kirliliğin yaratıldığı bölge aynı zamanda 1. derece tarım alanlarına da komşu olup, işletme 1. Sınıf GSM niteliğine rağmen İzmir Menemen Maltepe Deri Serbest Bölgesi yerine ilçe merkezinde faaliyet göstermektedir. Bu sebeple endüstriyel atıklarını doğrudan toprağa ve suya vermek suretiyle faaliyet gösteren işletmenin hukuka aykırı eylemleri Menemen Ovası, İzmir Körfezi ve ilçe halkı sağlığı açısından önemli bir tehlike oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
arif ali cangı 16 Mayıs 2012 Çarşamba 13:56

Emek ve Ekoloji Mücadelesinin ortak kazanımı. Emeği geçenleri kutluyorum.

Yorumu oyla      11      5  
UmT 14 Mayıs 2012 Pazartesi 18:50

Hüseyin Ahmetoğlu BELEDİYE TAŞERON İŞÇİLERİ KADROYA ALARAK MI EZİYET ÇEKTİRDİ ? YOKSA REKOR ZAMLAR VEREREK Mİ ? ZIRVALAMAYI KES! ALKIŞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANINI CHP'Lİ BELEDİYELER LE GURUR DUY. EMEĞİN VE EMEKÇİNİN YANINDA OLMASI SENİ RAHATSIZ MI ETTİ ? HAYIRDIR O FABRİKAYA ORTAK MISIN YOKSA???

Yorumu oyla      12      6  
hüseyin ahmetoğlu 14 Mayıs 2012 Pazartesi 18:00

ALİ BEY LÜTFEN SİYASİ ŞOV YAPMAYIN .BELEDİYELERİNİZİN İŞÇİLERE ÇEKTİRDİKLERİ NE ÇABUK UNUTUYORSUN.HAFIZA KAYBI MI BAŞLADI NE?

Yorumu oyla      12      8  
ALİ ÇEKİRGE 14 Mayıs 2012 Pazartesi 15:22

AKP'nin işçileri reva gördüğü düzen budur arkadaşlar, CHP her daim işçinin emekçinin yanında ama gelin görün kü Savranoğlu çalışnalarının da yarısı son seçimde AKP'ye oy vermiştir. O zaman ne diyim ALLAH gözünüzü açsın.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç şarkıcıdan “çiçek” gibi konser
Karşıyaka Çiçek Festivali’nin dördüncü gününde de coşku devam etti. Bostanlı ...
Başkan Kocaoğlu’ndan Mimar Kemalettin’e ‘çat kapı’
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapılan düzenleme çalışmaları ...
Güzelbahçe’de mangallar anneler için yakıldı
Güzelbahçe Belediyesi'nin geleneksel Anneler Günü Pikniği muhteşem oldu. ...
 
Konak Tüneli davalık
Şehir Plancıları Odası, temeli atılan ancak jeolojik etüdleri tamamlanmayan ...
Annelerin Meclisi!
Türkiye’deki kadın meclisleri için yapılan bir araştırmaya göre, üye kadınların ...
Gaziemir Belediyesi'nin binası TEDAŞ'a takıldı
Gaziemir Belediyesi, yeni hizmet binasını inşa edeceği alanda TEDAŞ ile anlaşmazlığa düştü
 
Karabağlar’da 54 çifte toplu nikâh
Karabağlar Belediyesi, ilçede nikahsız yaşayan ve yeni evlenecek çiftler ...
Pinhani Karşıyakalılar’ı coşturdu
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 11. düzenlenen Karşıyaka Çiçek ...
Karşıyaka Zübeyde Ana'sına koştu
Karşıyaka Belediyesi’nin her yıl Anneler Günü’nde düzenlediği “Zübeyde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva