HABERLER>POLİTİKA
28 Aralık 2015 Pazartesi - 15:38

Saray Sözcüsü: Gazze şartından vazgeçmedik!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin, Gazze Şeridi’ne yönelik ablukayı kaldırmadığı sürece İsrail ile ilişkileri normalleştirmeyeceğini açıkladı.

Saray Sözcüsü: Gazze şartından vazgeçmedik!

İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anadolu Ajansı’na göre Gazze konusunda Kalın şunları söyledi:
 
"(Türkiye ve İsrail arasındaki müzakereler) İsrail 3 şartı yerine getirmediği müddetçe Türkiye-İsrail ilişkilerinde bir normalleşme olmayacaktır. Mefhumu muhalifinden değerlendirdiğinizde, yani cümleyi tersinden kurduğunuzda bu şu demektir, 3 şart yerine geldiğinde ilişkilerin normalleşmesi için bir zemin oluşacak demektir. Birinci şart yerine getirildi, özür dilendi. İkinci şart, yani tazminatla ilgili bir mesafe alındı ama henüz imza koyacak noktaya gelmiş değiliz. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Bir de üçüncü şart var. Gazze ablukasının kaldırılması, hafifletilmesi, yani Gazze'ye giden insani yardımların ulaştırılması noktasında da bir üçüncü şartımız var. Türkiye bu şartlardan vazgeçmiş değil, bu şartları değiştirmiş değil."
 
"(Türkiye ve İsrail arasındaki müzakereler) Türkiye'nin özellikle Filistin konusunda, Filistin halkının özgürlük mücadelesi, adalet ve onur mücadelesi konusundaki tutumu açık ve net bellidir. Anlaşma imzalansa da imzalanmasa da Türkiye, Filistin halkının kendi devletine kavuşana kadar bu mücadelesinin yanında olmaya devam edecektir. İki devletli formül hayata geçene kadar Türkiye bu konuda üzerine düşen görevi yapmaya devam edecektir. Bu noktada bizim pozisyonumuzda herhangi bir değişiklik söz konusu değil."     
 
5 YIL SONRA YENİ GELİŞME
Mavi Marmara katliamından beş yıl sonra Türkiye ve İsrail heyetleri ikili ilişkileri onarmak için İsviçre’de bir araya gelmişti. İsrail basını iki hafta önce, görüşmede beş maddelik bir yol haritasının kabul edildiğini öne sürmüştü. Reuters haber ajansına konuşan bir Türk yetkili, İsrail ile görüşmelerde nihai tabloya yaklaştık. Çok uzun sürmez diye düşünüyoruz" demişti. Hürriyet’e konuşan Ankara’dan bir yetkili de “Gazze’ye ablukanın kaldırılması yolunda ilerleme var” ifadesini kullanmıştı.
 
Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinde çıkan bir habere göre, geçen hafta mecliste partisi Likud’un milletvekillerine Türkiye ile varıldığı iddia edilen mutabakatla ilgili açıklamalarda bulundu. İsrail Başbakanı görüşmelerin Gazze’ye yönelik abluka ve Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetleri nedeniyle geciktiğini kaydetti.
 
Netanyahu’nun milletvekillerine, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için şart koştuğu Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması konusunda geri adım atmayacaklarını söylediği iddia ediliyor. Söz konusu yetkili Netanyahu’nun “Denizden ablukayla ilgili politikamızı değiştirmeyeceğiz. Gazze’ye ekipman geçiriyoruz ve kentin yeniden imarını destekliyoruz ancak güvenliğimizden ödün veremeyiz” dediğini belirtti.

 
İzmir’de kargoyla zehir sevkıyatına tutuklama
 
Babasının adına müze açtı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kongre sürecine Balbay bakışı: Anadolu…
Hafta sonu tamamlanan CHP’nin il kongrelerinden sonra oluşan fotoğrafı ...
Selvi Kılıçdaroğlu’ndan İzmir’de sürpriz ziyaret
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ‘Notalar ...
CHP’li Altıok: İzmir’de RES terörü yaşanıyor!
CHP İzmir Milletvekili, Yarımada’da hukuki mücadele sürerken Karşıyaka ...
 
Selvi Kılıçdaroğlu İzmir’de acıya ortak oldu!
Anlamlı organizasyon için kente gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ...
CHP’de gençlerin başkanı Sarıküse yeni dönemi anlattı
7 Haziran genel seçimlerindeki adaylık tercihi nedeniyle bıraktığı göreve ...
Balıkesir CHP'de zafer Ender Biçki'nin
Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Kongresi'nde başkanlığına Ender Biçki seçildi.
 
Davutoğlu açıkladı: HDP görüşmesi neden iptal edildi?
HDP görüşmesinin iptal edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan ...
AK Partili Kaya açıkladı: İzmir çiftçisine dev destek
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık ...
Çıray’dan çarpıcı sözler: Diyarbakırlı kardeşim…
CHP İzmir Milletvekili partisinin Tekirdağ kongresinde, “Diyarbakırlı ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva