HABERLER>POLİTİKA
28 Aralık 2015 Pazartesi - 13:07

CHP’li Altıok: İzmir’de RES terörü yaşanıyor!

CHP İzmir Milletvekili, Yarımada’da hukuki mücadele sürerken Karşıyaka sırtlarında yapılması planlanan RES projesine bakanlıktan onay çıkmasını sert sözlerle eleştirdi.

CHP’li Altıok: İzmir’de RES terörü yaşanıyor!

EGEDESONSÖZ – CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, Çapar Elektrik Üretim A.Ş’nin Karşıyaka sırtlarında yapmayı planladığı rüzgar enerjisi santrali projesine bakanlıktan ÇED onay gelmesine sert tepki gösterdi.

Yarımada başta olmak üzere İzmir’in dört bir yanında yaşamı tehdit eden projelere bakanlık tarafından vize verilmesini rakamları gözleri önüne sererek eleştiren CHP İzmir Milletvekili Altıok, yenilenebilir enerji üretimine değil alan seçimine karşı durduğunu altını çizerek, “Karaburun’da karakeçileri, Kemalpaşa’da arıcılığı, Çeşme’de yerleşim yerlerinin 400 metre yakınında insan sağlığını tehdit eden RES’ler, şimdi de İzmir körfezini, Yamanlar Milli Parkı’nı, yaşam alanlarına çok yakın ormanları ve şehri tehdit ediyor. İzmir’de RES terörü yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

İŞTE O AÇIKLAMA
Milletvekili seçildikten sonra katıldığım ilk eylem Karaburun’a yapılan RES’lerin iptal edilmesiyle ilgili eylemdi. Üzerinden aylar geçti İzmir’in enerji sektörünün yağma hedefinde olması değişmedi.
 
Türkiye’de Kurulu RES kapasitesinin illere göre dağılımında İzmir %17,18’lik bir orana sahip... İnşa halindeki RES kapasitesinin illere göre dağılımında ise %21,7’lik oranı tek başına İzmir oluşturuyor. Tam anlamıyla İzmir RES terörü yaşıyor. Peki İzmir her tarafı geniş ve işlevsiz arazilerle örülü, her türlü enerji üretimine müsait verimsiz topraklardan oluşan bir yer mi? İzmir böyle bir kent mi? İzmir bir tarım kenti, bir hayvancılık kenti, bir turizm kenti, tarih kenti, doğa kenti. Rüzgâr potansiyelinin olması, diğer tüm üretim alanlarının ve değerlerinin göz ardı edilebileceği anlamına mı geliyor? Asla!
 
Karaburun’da karakeçileri, Kemalpaşa’da arıcılığı, Çeşme’de yerleşim yerlerinin 400 metre yakınında insan sağlığını tehdit eden RES’ler, şimdi de İzmir körfezini, Yamanlar Milli Parkı’nı, yaşam alanlarına çok yakın ormanları ve şehri tehdit ediyor. Yakın zamanda ÇED gerekli değildir kararı çıkması çok muhtemel. Toplam 12,5 MWe kapasiteli (7 Adet 1,5 MWe + 1 Adet 2 MWe) 8 türbinin Karşıyaka ve Menemen sırtlarına inşa edilmesi planlanıyor. Bir dönem arkeolojik kazıların bulunduğu alanda yapılması planlanan RES, Emirelam ve Koyundere’nin üst bölgelerinde Karşıyaka’nın Yamanlar’a bakan sırtlarında rahatlıkla görülebilecek.
 
Daha önce de Karaburun’da, Kemalpaşa’da, Çeşme’de ısrarla belirttiğim gibi; yenilenebilir enerjiye karşı değilim, tam aksine destekliyorum. Ancak doğal enerji ihtiyacının diğer tüm ihtiyaçların ve üretimlerin gözden çıkartılarak yaşam alanlarının orta yerine yapılmasına kesinlikle karşıyım. Eğer kuracağınız RES o bölgede hayvancılığa zarar verecekse buna karşıyım. Verimli tarım arazilerine, canlı ve bitki çeşitliliğine, milli parklara, tarihi dokuya, şehirciliğe, kültürel mirasa, canlıların ve insanların yaşamına zarar verecekse buna kesinlikle karşıyım.
 
İhtiyacı iyi hesaplayıp kısa vadeli çözümler için uzun vadeli kayıplara kapı aralayamayız. Karşıyaka ve Menemen sırtları Yamanlar Milli Parkı sınırlarındadır. Çok sayıda canlının, bitkinin, su kaynaklarının bulunduğu bir bölgedir. Ayrıca yerleşim yerlerine çok yakın mesafededir. Öyle ki Yamanlar mahallesi santral sahasına kuş uçuşu sadece 1.300 metre uzaklıktadır. Yamanlar mahallesinde insanlar yaşar, orada evler, okullar, çocuklar vardır. Ayrıca RES inşaatı için açılacak yollar orman alanına zarar verecek, çıkacak hafriyat ciddi bir kirlilik yaratacaktır.
 
RES türbinlerinin yerleşim alanlarının yakınına yerleştirilmesinin insan sağlığı açısından olumsuz etkileri defalarca kanıtlanmıştır. RES türbinlerinin çıkardığı 20 megahertzin altındaki duyulamayan, düşük frekanslı ses, uyku bozukluğu, baş ağrısı, kulak içi organ rahatsızlığı, Vertigo, kulak çınlaması, kulakta basınç, sersemlik hissi, baş dönmesi, bulantı, bulanık görme, kalp çarpıntısı, hafıza sorunları, hareket duyarlılığına bağlı panik nöbetleri, uyku bozukluğu ve  konsantrasyon eksikliğine yol açmaktadır. Bu etkiler 5 kilometre mesafe içinde oluşmaktadır.  Bu etkiler tıpta Rüzgâr Türbini sendromu olarak adlandırılmaktadır.
 
Getirip bu insanların tepesine dev rüzgar türbinleri dikmeye kimsenin hakkı yok. Önceliğimiz insanlarımızın ve tüm canlıların sağlığıdır. Bunun yanı sıra çağdaş ülkelerde olduğu gibi kent estetiğinin korunması ve yaşadığımız toprakların geçmişimizi, köklerimizi geleceğe aktarır şekilde korunması da ayrıca önemli bir konudur. Kent merkezinden bakınca İzmir’in dağlarında türbinler değil ağaçlar görmek isteriz.

 
Şehit babası isyan etti: Hiç dininiz imanınız yok mu?
 
Flaş! Sur’da çatışma: 5 polis, 4 asker yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selvi Kılıçdaroğlu İzmir’de acıya ortak oldu!
Anlamlı organizasyon için kente gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ...
CHP’de gençlerin başkanı Sarıküse yeni dönemi anlattı
7 Haziran genel seçimlerindeki adaylık tercihi nedeniyle bıraktığı göreve ...
Balıkesir CHP'de zafer Ender Biçki'nin
Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir İl Kongresi'nde başkanlığına Ender Biçki seçildi.
 
Davutoğlu açıkladı: HDP görüşmesi neden iptal edildi?
HDP görüşmesinin iptal edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan ...
AK Partili Kaya açıkladı: İzmir çiftçisine dev destek
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık ...
Çıray’dan çarpıcı sözler: Diyarbakırlı kardeşim…
CHP İzmir Milletvekili partisinin Tekirdağ kongresinde, “Diyarbakırlı ...
 
CHP kongresinde en çok oyu aldı ama istifa etti!
Geride kalan hafta yapılan il kongresinde disiplin kuruluna en çok oyu ...
CHP Aydın'da İl Başkanı Bayram İnci oldu
CHP Aydın İl Teşkilatı'nın iki aday ile gidilen olağan kongresinde rakibine ...
CHP'li Sertel Bursa kongresinde konuştu: Yolsuzluklar...
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa İl Başkanlığı Olağan Kongresi yapıldı. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva