HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Ocak 2017 Cumartesi - 11:55

Sakin Şehir’de balık çiftliği isyanı!

Seferihisar Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Sığacık Körfezi'ne balık üretim tesisi kurulmasına ilişkin çalışmaları protesto etti.

Sakin Şehir’de balık çiftliği isyanı!

EGEDESONSÖZ - Seferihisar Belediyesi öncülüğünde, Seferihisarlılar, çevreciler, doğacılar, sivil toplum örgütleri başlattıkları eylemlerle sanatçılar ve gazetecilerin de desteğini alarak uzun süren mücadele sonrasında Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos balık çiftliğinin yerini değiştirtmeyi başarmıştı.

O gün büyük bir zafer kazanan Seferihisarlılar, tekrar şok bir haberle sarsıldı. Akıntının yönü Sığacık’a doğru olması nedeniyle açık denize taşınan Orkinos Balık Çiftliği’nin kurulamadığı aynı yere 8 bin 850 ton kapasiteli yeni bir balık çiftliği yapılmasına izin verildi. Urla Gerence Körfezi’ndeki balık üretim tesisine 9 kat büyütülerek Sığacık Körfezi’ne taşıma projesine Valilikten onay geldi.

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan yeni proje başvurusu sonrasında hazırlanan proje için ÇED süreci tamamlandı.  Hazırlanan proje ve raporlar valilik tarafından yeterli bulunarak nihai olur kararı verildi.

Yeni projede firma, yıllık 300 tonluk 3 üretim tesisindeki 900 bin ton olan üretim kapasitesini, yaklaşık 10 kat büyüterek 8 bin 850 bin tona çıkaracak. 

Projenin taşınmasıyla Gerence Körfezi’ndeki 9 bin 600 metrekaredeki üretim alanı Sığacık Körfezi üzerinde toplam 88 bin 200 metrekareye yükselecek. Taşıma sonrası Levrek ve Çipura türüne ek olarak Sarıağız Balığı da üretime eklenecek.

Sığacık Körfezi’nin son bakir koyunu tehdit eden karar sonrası bilirkişi incelemesinin yapıldığı gün büyük bir protestoya sahne oldu.

Seferihisar Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Sığacık Körfezi'ne balık üretim tesisi kurulmasına ilişkin çalışmaları protesto etti.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sığacık sahilinde yaptığı konuşmada, "Daha önce uzman ve bilirkişi raporlarıyla bu bölgenin balık çiftlikleri için uygun olmayacağını söylemiş, mahkeme kararıyla çiftliğin yerini değiştirmeyi başarmıştık. Yine söylüyoruz bu bölge balık çiftliği için uygun değil." dedi.

Sığacık Körfezi'nin son bakir koyunun heba edilmek istendiğini savunan Soyer, "Yeni baştan başlıyoruz. Hem hukuki yollarla hem de sesimizi duyuracağımız protestolarla. Bu kararın iptal edilmesi için mücadelemize devam edeceğiz." diye konuştu.

Konuşmanın ardından Sığacık Körfezi'nden teknelere binerek Denizci Koyu'na giden vatandaşlar, "Sığacık'ta balık çiftliği istemiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.

Protestoya, TEMA Vakfı ile Seferihisar Kent Konseyi üyeleri de katıldı. (Haber servisi, AA)

 
İzmir’de 3 öğretmen FETÖ’den tutuklandı
 
Saldırılar sonrası Başbakan'dan ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Birhan 22 Ocak 2017 Pazar 02:50

Sezo; birseyleri savunabilirsin ama yazdıklarının tamamı yanlış. İzmir de yabancı balık çiftliği şirketleri yok. Birtane bile yok. Tamamı Türk. Hiçbir yabancı Ülkede balık çiftliği yasak değil. Ozellikle Yunanistan balık çiftliği kurulabilecek en kolay Ülke. Öyle inanılmaz bir para falan yatirmiyorsunuz.izninizi almak Türkiye'ye göre cok daha kolay ve hızlı. Ayrıca Yunanistan'daki çevre şartları Turkiyedekinden de çok daha kolay.yunanistandan çok fazla sayıda koyda balık çiftliği var.sartlari saglayan koylarda kesinlikle yasak degil.cevre şartlarından değil ekonomik krizden kapananlar oldu.oda çok fazla değil. Toparladılar. Ayrıca balık ihtiyaçlarını bizden falan karsilamiyorlar.urettiklerinin yaklasik %70 ini ihraç ediyorlar.Ayrica Yunanistan kültür baligi ihracati yaptığımız Ülkeler arasında son sıralarda.evet burada büyük bir yanlış var. Oda SİZ VE SİZİN arastirmadan okumadan konu hakkında hiçbir güncel bilginiz olmadan yazdıklarınız...

Yorumu oyla      11      5  
sezo 21 Ocak 2017 Cumartesi 11:35

Bizim izmir kıyılarımızda yabancı balık çiftliği şirketleri var. neden ? çünkü kendi ülkelerinde yasak. yunanistanda balık çiftliği kurubilmeniz için inanılmaz para yatırmanız ve çevre şartlarını yerine getirmeniz gerekiyorki buda oldukça zor! Zaten koylara kurmanız kesinlikle yasak. Şartları okadar zorki çoguda kapattı. Kapattıkları için kültür balığı ihtiyaçlarını bizim ülkemizden karşılıyorlar. evet kültür balığını en çok Yunanistana ihraç ediyoruz. Demekki burada bir yanlış var. ya onlar yanlış yapıyor. yada biz .

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarihte bir ilk: İzmir’in fethi kutlanacak!
Vali Ayyıldız İzmir'in Türkler tarafından fethinin Türk Tarih Kurumu tarafından ...
Başkan Mahmut Badem'den Ankara çıkarması
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem belediye projelerinin takibi için ...
Valilik-Büyükşehir ortaklığıyla dev ‘termal’ yatırım
İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu Jeotermal ...
 
Torbalı'lı atletler milli takım yolunda
Önümüzdeki hafta İstanbul’da düzenlenecek olan Türkiye Atletizm Şampiyona’sında ...
Ve İzmir’in ‘2030 planı’ görücüye çıktı!
Büyükşehir, “1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı” çalışmalarını tamamlayarak ...
Gaziemir'de kursiyerlerden müzik ziyafeti
Ferda Yılmaz yönetiminde sahne alan Gaziemir Belediyesi Türk Sanat Müziği ...
 
Konak Tramvayı’nda ‘sahil’ tamam, yeni etap belli oldu
Karşıyaka’da tanıtım sürüşü yapılan tramvayın, Konak kısmında sahil yolu ...
Narlıdere Belediyesi'nden Uğur Mumcu anması
Narlıdere Belediyesi, 1993’te Ankara'da düzenlenen bombalı suikastta hayatını ...
Bergamalı çocuklar için ara tatilde kitap şenliği
Bergama Belediyesi yarıyıl tatilinde öğrenciler için "1. Çocuk Kitaplar ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva