HABERLER>DÜNYADAN
25 Kasım 2018 Pazar - 17:35

Rusya Suriye'de ÖSO'yu vurdu!

İdlib gerginliği azaltma bölgesinden Halep’e havan topuyla kimyasal silah saldırısı düzenlendiğini iddiasının ardından Rusya ÖSO hattını vurdu.

Rusya Suriye de ÖSO yu vurdu!

Suriye'deki Beşşar Esad rejimi ve destekçisi Rusya, Heyet Tahrir Şam’ın İdlib’den Halep’e kimyasal silah saldırısı düzenlediğini iddia etti. İddianın ardından Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) hattını vuran Rusya’nın yaptığı açıklamanın aksine, havan topları kimyasal sıvıyı gaza çevirmeye imkan vermiyor. 

Rejimin haber ajansı SANA, dün akşam Esad ordusu kontrolündeki Halep’in El Halidiye mevkiine kimyasal silah saldırısı yapıldığını duyurdu. SANA, 100’den fazla sivilin etkilendiğini öne sürdü. 

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcülüğü de sabaha karşı yaptığı açıklamada, dün 21.50’de İdlib gerginliği azaltma bölgesinden rejim kontrolündeki Halep’in kuzey batı kırsalına saldırı düzenlendiğini iddia etti. 

Sözcülük, klor gazı kullanılan saldırının rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Şam’ın kontrolündeki yerleşim birini El Buraykat’tan 120 milimetrelik havan topları kullanılarak yapıldığını savundu. 

Rus Savunma Bakanlığı, Beyaz Baretliler adıyla bilinen Sivil Savunma’yı da saldırıdan sorumlu tuttu. 

Rusya ve Esad rejimi, ağustos ayı sonlarından bu yana gündeme getirdiği iddialarla, muhaliflerin ya da rejim karşıtı silahlı grupların kimyasal silah saldırısı hazırlığı yaptığını, bunun için İdlib ve Fırat Kalkanı Harekatı bölgesini kullandığını önü sürüyordu. 

Muhalifler ve Sivil Savunma ise rejim ve Rusya'nın İdlib'teki ateşkesi bozarak gerginliği azaltma bölgesine saldırı başlatmayı planladığını, bunun için muhaliflerin kimyasal silah saldırısıyla suçlanacağı senaryolar hazırlandığı uyarısında bulunmuştu. 

"EL BURAYKAT" NERESİ?
Rusya’nın açıklamasında geçen "El Buraykat" adlı yerleşim yeri haritalarda yer almıyor. 

AA’nın Raşidin bölgesinde görüştüğü siviller ve aktif ÖSO grupları da "El Buraykat" adında bir yer bilmediklerini söyledi. 

Sivil Savunma Başkanı Raid Salih,  söz konusu adla bir yerleşim yeri olmadığını belirtti. Salih, "Öyle bir yerleşimin varlığından haberdar değiliz. Varsa da o bölgede faaliyet göstermiyoruz." dedi.

Salih, "Kimyasal silah saldırısı için gereken teknolojiye ve kabiliyete sahip olan tek taraf Esad rejimi." ifadelerini kullandı.

İdlib’deki en büyük askeri çatı grup olan Ulusal Özgürleştirme Cephesi’nin sözcüsü Naci Mustafa, mesajlaşma uygulaması Telegram hesabından, "Rejimin iftiralarını reddediyoruz. Bu tür haberlerle rejim kendi katliamlarını örtbas ediyor." açıklamasını paylaştı. 

HAVAN TOPU SIVIYI GAZA ÇEVİREMİYOR
Rusya’nın iddiasında kimyasal silah saldırısının havan topu kullanılarak yapıldığı iddia edilmişti. 

Ancak, havan topları, kimyasal madde sıvısını gaza çevirebilecek kabiliyete sahip değil. Havanlarda sıvıyı gaza çevirip belli bir alana yayacak yanma gücü bulunmuyor. 

Kimyasal silah saldırıları bu nedenle uçaklarla ya da uzun ve kısa menzilli füzelerle yapılıyor. 

MİSİLLEME ÖSO’YA YAPILDI
Rusya, kimyasal saldırı iddialarının ardından İdlib gerginliği azaltma bölgesinin Halep’le cephe hattında yer alan Raşidin’de Özgür Suriye Ordusu unsurlarına hava saldırısı düzenledi. 

Muhaliflere ait uçak gözlem evinin sosyal medyadaki hesabında, "3 adet Rus savaş uçağı Lazkiye’deki Hımeymim üssünden kalkış yaparak Raşidin bölgesini hedef aldı." ifadeleri paylaşıldı. 

Rusya Savunma Bakanlığı da hava operasyonu bilgisini 16.00 sularında paylaştı ancak kimyasal silah saldırısından sorumlu tuttuğu grupları hedef aldığını iddia etti. 

Esad rejimi ve İran destekli gruplar, sabah saatlerinden bu yana İdlib’in Cercenaz ve Temaniye beldelerine, Hama’nın Latamine ve Kefer Zita ilçelerine top ve roket saldırısı düzenliyor.

Türkiye ve Rusya arasında 17 Eylül'de imzalanan Soçi mutabakatından bu yana, rejim ve destekçilerinin İdlib gerginliği azaltma bölgesine saldırılarında 37 sivil yaşamını yitirdi, çok sayıda sivil yaralandı. (AA)

 
Rahvan atlar Ödemiş'te yarıştı!
 
İttifak görüşmesinin tarihi belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karadeniz'de gerginlik! Çarparak durdurdu...
Azak Denizi'nde Rus savaş gemileri ile Ukrayna savaş gemileri karşı karşıya ...
Lise öğrencileri uçak kaçırdı!
14 ve 15 yaşlarındaki iki öğrenci, özel pistten havalandıkları uçakla ...
AB liderleri, Brexit anlaşmasını onayladı
Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin liderleri, ...
 
Fransa'da sokaklar savaş alanına döndü!
Fransa'da, akaryakıt zamları ülke genelinde protesto edilirken başkent ...
Trump'tan göçmen konvoyuna tehdit!
ABD Başkanı Donald Trump, Orta Amerika'dan ABD'ye ulaşmak için yola çıkan ...
Almanya'dan skandal FETÖ kararı!
Almanya'nın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) de içinde bulunduğu din ...
 
Ülke karıştı! Öğrenciler sokağa döküldü
Kolombiya'da Pedagoji Üniversitesi öğrencilerinin düzenlediği protestolar ...
'Türk savaşçı' Danimarka'da öldürüldü!
Radyo programcısı ve eski çete lideri 31 yaşındaki Nedim Yaşar, Kopenhag'da ...
Afganistan'da patlama: En az 40 ölü!
Afganistan'ın başkenti Kabil'de meydana gelen patlamada en az 40 kişi öldü.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva