HABERLER>DÜNYADAN
3 Mayıs 2024 Cuma - 21:09

Rusya'dan ABD'ye 'Ortadoğu' eleştirisi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin Filistin'de yürüttüğü politikaya sert eleştiriler yöneltti. Zaharova, Dışişleri Bakanı David Cameron'ın açıklamalarına da değinerek "İlk kez Batılı politikacı, Batı'nın Ukraynalıların eliyle Rusya'ya karşı savaş yürüttüğünü açıkça kabul etti" dedi

Rusya dan ABD ye  Ortadoğu  eleştirisi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin son yıllarda Filistin meselesine ilişkin barış sürecini gasbettiğini ve bu meseleye ilişkin uluslararası hukuki temellerin aşınmasına yol açtığını söyledi.

Zaharova, başkent Moskova'da düzenlediği haftalık basın toplantısında, gündemdeki konulara dair değerlendirmelerde bulundu.

AA muhabirinin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail dahil Ortadoğu'ya gerçekleştirdiği ziyaretiyle ilgili sorusunu yanıtlayan Zaharova, Gazze Şeridi'ndeki krizin başlamasından bu yana hem uluslararası arenada hem de ikili görüşmelerde, uzun vadeli bir ateşkes sağlanması ve Gazze halkına insani yardımın acilen sağlanması gerektiğini defalarca dile getirdiklerine dikkati çekti.

Zaharova, "Bölgede yaşanan trajik olaylar, Ortadoğu sorununun çözümüne yönelik siyasi ufuk net şekilde belirlenmeden, çatışma bölgesinde kalıcı barışın sağlanmasının mümkün olmayacağını bir kez daha açıkça gösteriyor." dedi.

ABD'nin Ortadoğu'daki eylemlerini eleştiren Zaharova, "Amerikalı temsilciler, alaycı bir şekilde iki devletli formül dahil Filistin-İsrail meselesinin çözümünün temellerine bağlı olduklarını açıklıyorlar. Onlar, son birkaç yılda barış sürecini tamamen gasbeden ve Filistin sorununun çözümüne yönelik uluslararası hukuki temellerin aşınmasını teşvik eden kendileri değilmiş gibi hareket ediyorlar. ABD'nin bu başarısız rotası sonucunda Ortadoğu'da benzeri görülmemiş bir patlama oldu." diye konuştu.

Zaharova, BM ve BM Güvenlik Konseyi kararları kapsamında ve uluslararası yasal çerçevede Filistinliler ve İsrailliler arasında kapsamlı siyasi diyaloğun yeniden başlatılması gerektiğini belirterek "Bu müzakerelerin sonucunda 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail ile barış ve güvenlik içinde bir arada yaşayan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

ZAHAROVA, ÜNİVERSİTEDEKİ PROTESTOLARA DİKKAT ÇEKTİ
ABD'de çeşitli üniversitelerde Filistin'e destek amaçlı dayanışma gösterilerine değinen Zaharova, "ABD'de gerçekten öğrenciler tarafından büyük çapta protestolar düzenleniyor. Öğrenciler Filistin halkına destek sloganları atarak sokaklara çıkıyor. Bu gösteriler, ABD'nin Vietnam'daki savaşına karşı yapılan protestoları andırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Zaharova, ABD güvenlik güçlerinin göstericilere sert şekilde müdahale ettiğine ve gösterilerde birçok kişinin gözaltına alındığına dikkati çekti.

ABD'lilerin sürekli herkese ders verdiğini ifade eden Zaharova, "(ABD'liler) başta Rusya olmak üzere başka devletlerin iç işlerine karışıyorlar. Bu sefer, Washington'ın kendi sorunlu noktalarına, büyüyen sorunlarına dikkat etmesi gerekiyor. ABD'de gençler ve kadınlar dahil insan haklarına saygı gösterilip gösterilmediğinin denetlenmesi gerekiyor. Amerikan kamuoyu ve uluslararası kuruluşlar ABD hükümetine doğru sorular soracağını, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Amerikan polisinin barışçıl göstericilere yönelik eylemlerini kınayan açıklamalar yapacağını umuyorum." diye konuştu.

"İNGİLTERE, BATI'NIN RUSYA'YA KARŞI SAVAŞ YÜRÜTTÜĞÜNÜ KABUL ETTİ"
Zaharova, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron'ın Reuters'a verdiği röportajda "Ukrayna'nın Rus topraklarındaki hedeflere İngiliz silahlarıyla saldırma hakkına sahip olduğu" yönündeki açıklamasına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"İlk kez Batılı politikacı, Batı'nın Ukraynalıların eliyle Rusya'ya karşı savaş yürüttüğünü açıkça kabul etti. Soru şu: kendini sözde medeni bir devletin liderlerinden biri olarak tanımlayarak bu kadar deli olmak mümkün mü? Bundan ziyade, nükleer ülkelerin söz konusunu olduğunu hatırlamayacak kadar böyle hafıza kaybı yaşamak mümkün mü?"

Zaharova, Ukrayna krizinin çözümü ile ilgili tekliflere açık olduklarını belirterek "Güvenlik alanındaki çıkarlarımızı dikkate alarak gerçeğe dayalı ciddi önerileri değerlendirmeye hazırız. Ancak tehdit ve şantaj dili bizim için kabul edilemez." dedi. (AA)

 
Hatayspor yeni teknik direktörünü açıkladı
 
Bakan Yumaklı duyurdu: 445 milyon lira destek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güneş'te iki patlama: 3 ülkede radyo kesintisi!
Güneş güçlü bir X1.6 patlamasının ardından M4.4 patlaması da üretti, böylelikle ...
Filipinler'de 5,7 büyüklüğünde deprem
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), depremin merkez üssünü Balangiga ...
İsrail son 10 günde 439 Filistinliyi öldürdü
İsrail'in Gazze Şeridi'ne son 10 günde düzenlediği saldırılarda 439 Filistinli ...
 
Yolcu otobüsü devrildi: 20 kişi öldü
Pakistan’ın Gilgit-Baltistan bölgesindeki Karakurum kara yolunda yolcu ...
Brezilya'da sel felaketi: 29 kişi öldü
Brezilya'da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde hayatını kaybedenlerin ...
Biden: Kampüs olayları ABD'nin İsrail politikasını etkilemiyor
ABD Başkanı Joe Biden, ülke genelinde üniversite kampüslerinde devam eden ...
 
Gazze'de ölen sağlık çalışanı sayısı 496'ya yükseldi
İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği yıkıcı saldırıların başladığı 7 ...
Eurovision'a Filistin bayrağı ile girmek yasaklandı
Avrupa Yayın Birliği, İsveç'in Malmö kentinde 11 Mayıs'ta yapılacak Eurovision ...
Britanya OnlyFans'a inceleme başlattı
Britanya'nın medya düzenleme ve denetleme kurumu Ofcom, OnlyFans internet ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva