HABERLER>GÜNCEL
1 Haziran 2017 Perşembe - 12:00

Rektör Dedeoğlu'ndan 'yerli yazılım' önerisi

EGE Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, dünya çapında, özellikle hastaneler, sağlık sistemleri, üniversiteler ve devlet kurumları için tehdit oluşturan siber saldırılara karşı güvenlik ve ülke ekonomisine katkı için milli yazılım geliştirilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Rektör Dedeoğlu ndan  yerli yazılım  önerisi

Geçtiğimiz ay, 100 binlerce bilgisayar kullanıcısı, dünyanın en geniş kapsamlı siber saldırısına tanık oldu ve 150 ülkede 300 binden fazla bilgisayar fidye yazılım saldırısından etkilendi. Yaşanan saldırı sonucu, İngiltere'de sağlık sistemi çöktü, dünya ekonomisine yön veren dev markaların fabrikaları üretime ara vermek zorunda kalarak büyük maddi zarara uğradı.

Rusya İçişleri Bakanlığı, İspanya'nın en büyük telekomünikasyon şirketi ciddi zarar gördü, Çin'deki birçok üniversite de saldırılardan etkilenirken pek çok kuruluş, bankalar, demiryolu işletmeleri hatta barajlar bu saldırının hedefi oldu. Öte yandan yerli yazılım geliştiren firma ve kuruluşların Türkiye ekonomisine yaptığı katkının milyar Eurolarla ifade edilmeye başlanması, 'yerli ve milli yazılım' kullanımının önemini bir kez daha gündeme getirdi. Türkiye'nin yazılım ile bilgi teknolojileri alanlarında uluslararası standartlarda ürünler ve hizmetler üreterek sektörde söz sahibi ülke olmaya aday olduğunu söyleyen Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, kaynak kodlarına sahip olunmayan, yerli olarak üretilmeyen hiçbir kritik altyapı bileşeninin güvenliğinden emin olunamayacağını hatırlattı. Dedeoğlu, siber saldırılar ve bilgi güvenliği konusunda alınabilecek ilk önlemin yerli yazılım kullanımına yönelmek olduğunu vurguladı.

"BİLGİ VE BİLGİNİN GÜVENLİĞİ PARADAN DAHA DEĞERLİ"
Şu anda kamuda ve özel sektörde yabancı yazılım kullanma oranının yüksek olduğunu belirten Dedeoğlu, şunları söyledi:

"Yerli yazılım oranımız yüzde 3'lerde. Kendi yazılımlarımızı üretip kullanabilirsek hem ülke ekonomisine katkı sağlayabiliriz, hem cari açığımız azalır hem de en önemlisi bilgi güvenliğimizi sağlamış oluruz. Şüphesiz ki günümüzde en kıymetli şey bilgi. Özellikle üniversiteler, hastaneler, yerel yönetimler gibi kamu kurumlarında, yerli yazılım ürünü kullanmak bilgi güvenliği açısından stratejik öneme sahip. Yabancı bir yazılım kullandığınızda satın almak için verdiğiniz paranın dışında bilgi güvenliği anlamında da sıkıntılar yaşanabilir. Bilgi sistemlerinde yerli yazılım kullanımını artırmak ve bunu genele yayabilmek amacıyla yazılımlar geliştirmek için çalışıyoruzö dedi. Dedeoğlu, bu amaçla Ege Üniversitesi kuruluşu olan ÜNİ-PA tarafından geliştirilen tüm yazılımlar bilgi güvenliğinin sağlanması amacıyla ISO 27001 kapsamına alındığını ifade etti.

"ÜNİVERSİTELER ÖNCÜ OLMALI"
Türkiye'nin bilişim ve iletişim çağında sadece tüketici olarak değil, üretici olarak da yer alması gerektiğini ifade eden Beril Dedeoğlu, üniversitelerin bu konuda öncülük etmesi gerekliliğini vurguladı. Türkiye'nin bilişim ve yazılım sektöründe gelişmesinin, katma değer yaratma noktasında ekonomiye büyük katkısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dedeoğlu, "Yerli yazılım konusunda ihtiyaç çok büyük. Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı kuruluşu ÜNİ-PA ile üniversiteler, hastaneler, yerel yönetimler gibi birçok kurum için yazılım geliştiriyoruz. Geliştirilen tamamı yerli yazılımlar, halen 20'den fazla yerel yönetim ve 3'ü yurt dışında olmak üzere 31 üniversitede kullanılıyor. Ancak yerli yazılım geliştirme konusunda üniversitemize gelen talepler her geçen yıl artıyor. Biz de geliştirdiğimiz yazılımlar ile işbirliği içinde bulunduğumuz kuruluş sayısını her geçen yıl artırıyoruz" açıklamasında bulundu.

"MOBİL KAMPÜS KULLANIMI ARTIYOR"
Bünyesinde görev yapan 30 bilgisayar mühendisi ile Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesinde hizmet veren Ege Üniversitesi Güçlendirme Vakfı kuruluşlarının özellikle 'üniversite bilgi sistemleri' geliştirme alanında sektörünün öncü firmalarından biri haline geldiğini belirten Prof. Dr. Dedeoğlu, "Mobil bilgi sistemleri, bilgi güvenliği ve siber güvenliğin önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Üniversitelerin bu sistemlerin kullanımında da öncülük görevini üstlenmesi gerekiyorö derken, ÜNİ-PA tarafından geliştirilen Mobil Kampüs uygulamasının, başta Ege Üniversitesi olmak üzere 19 Mayıs, Ordu, Giresun, Bayburt, Erzurum Teknik, Van Yüzüncü Yıl, Abant İzzet Baysal, Kemerburgaz ve Nişantaşı üniversitelerinde kullanıldığını, uygulamayı kullanan üniversite sayısının daha da artmasının planlandığını sözlerine ekledi. Dedeoğlu ayrıca, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi "Kampüs Otomasyon Yazılım" projesinin tüm yazılım süreçlerinin e-üniversite kapsamında Ege Üniversitesi kuruluşu tarafından gerçekleştirileceğini söyledi. (DHA)

 
Adına şiir yazdığı topraklarda şehit oldu
 
Aliağa Belediye Başkanı'na soruşturma: İşleri ihalesiz vermiş!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adına şiir yazdığı topraklarda şehit oldu
Terör operasyonlarında önemli başarılara imza atan Tümgeneral Aydın, adına ...
Karşıyaka Tramvayı'na namaz molası!
İzmir'de bir vatandaş sabah erken saatlerde tramvayın çalışmadığını düşünerek ...
İzmir'de terör operasyonu: 12 gözaltı!
İzmir'de eylem hazırlığında oldukları belirlenen terör örgütü üyelerine ...
 
TSK açıkladı: 2 terörist öldürüldü
TSK'dan yapılan açıklamada, Diyarbakır Lice’de düzenlenen operasyonda ...
O ülkeyle pasaportsuz seyahat resmen başladı
Ukrayna ile Türkiye arasında pasaportsuz seyahat uygulaması bugün resmen başladı.
İzmir’de o üniversite öğrencilerinin sayfasında şok silah pazarlığı!
Öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması için birçok üniversitenin adıyla ...
 
7 şehit için tören düzenlendi
Şırnak/Şenoba’daki helikopter kazasında şehit olan 13 askerden 7'si için, ...
İzmir'deki tarihi davada Albay'dan savunma: O gece neler yaşandı?
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin 270 sanığın yargılandığı davanın görülmesine ...
13 kahramanın şehit düştüğü kazanın ayrıntıları belli oldu
Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Şenoba Beldesi'nden havalandıktan kısa süre ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva