HABERLER>SAĞLIK
18 Temmuz 2012 Çarşamba - 10:34

Ramazan’da doğru beslenme nasıl olmalı?

Park Sima Genel Müdürü Gülşen Altın Ramazan’da doğru beslenmeyle ilgili bilgiler verdi.

Ramazan’da doğru beslenme nasıl olmalı?

İZMİR - Ramazan’a sayılı günler kala Park Sima Genel Müdürü Gülşen Altın, ‘altın’ önerilerde bulundu.  ‘İslam dini açısından en önemli günlere geldik’ diyen Altın, “Ramazan ayına girmek üzereyiz. 20 Temmuz Cuma günü Ramazan ayının ilk günü olacak. Oruç tutmak isteyen vatandaşlarımız o gün ibadetin içeriği gereği imsak ve iftar saatleri arasında 16 saati aşkın süreyle su ve yiyecek alamayacak. Artan hava sıcaklıkları ve oruç tutma süresinin mevsimsel uzunluğu nedeniyle beslenme açısından en çok dikkat edilmesi gerekenleri sizlerle paylaşmak istedik” dedi.
 
 İşte Ramazan’da doğru beslenmenin püf noktaları:
Orucunuzu açarken içeceğiniz suyun içine bir tatlı kaşığı bal koymanız çok faydalıdır. Bal besin değerleri açısından önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Hem mideyi rahatlatır hem de uzun süre aç kalmış kişilerin kan şekerlerini daha kolay düzenler. Yumurta tüm besinlerin içen en kaliteli içeriğiyle en kolay ulaşılan ürünlerden birisidir. Haşlanmış olarak tüketilmesini önerdiğimiz yumurta insan vücudunda sentezlenemeyen ve dışarıdan alınması zor olan aminoasitleri ayrıca A, D, E ve B grubu vitaminleri bünyesinde bulundurmaktadır. Bamya tohumu önemli bir beslenme elemanıdır. Akdeniz ve Toroslarda da Cin Fasulyesi adıyla bilinen Maş Fasulyesi özellikle şeker hastalarına önerdiğimiz bir besindir. Kan şekerini düşürücü bir etkiye sahiptir. Yoğun B vitamini içerir. Bol miktarda lif bulunduğu için bağırsak düzenleyici etkisi de vardır. Ramazanda yaşanan kabızlık sorununu gidermek için 1 tatlı kaşığı bamya tohumu yeterli olacaktır. Ceviz, yağlı tohum olduğu için tok tutma özelliği vardır. Yine cevizin içerdiği Omega 3 ile zihinsel gelişim sağlanırken E vitamini ile de tüm hücreleri yeniler. Çorba içmek isteyenler için demir ve protein açısından zengin olan koyu bir mercimek çorbasını tercih etmek gerekir. Tuzsuz peynir, haşlanmış yumurta, süt, sebze yemeği, kan şekerini düzenlemek için içine bir yemek kaşığı kepek koyulmuş ev böreği bizim tercih edeceğimiz yiyecekler arasında bulunuyor. Mevsim sebzesi olan semizotu ise Omega 3 ve Demir C vitamini içeriyor. Aynı zamanda lifli bir besin olan Semizotu vücuttaki toksinleri atan detoks etkisi yüksek bir bitkidir. Zayıflama menüsünde ve sağlıklı beslenme menüsünde ilk sırada yeralır. Bitkisel proetin olan Maş Fasulyesi, nohut, mercimek, kuru börülce doygunluk hissi sağlıyor. Lif bakımından zengin ve şeker içeriği düşük besin gruplarıdır. Beslenme buna yer verildiğinde hem sindirim sisteminizi çalışmasını sağlarken kandaki şeker seviyelerini dengede kalmasına yardımcı olur. Yeşil Salata içine maş Fasulyesi, nohut, mercimek, kuru börülce karıştırılarak tüketilmesi sağlıklı ve doyurucu bir beslenme şeklidir.
 
Sahura kalmak şart
Öncelikle oruç tutan herkesin sağlığı açısından mutlaka sahura kalkması gerekiyor. Uykuları bozulmasın ya da kilo alırım diye düşünenleri uyarmak istiyoruz. Sahur yapmadan oruç tutmak kişilerde yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azalması, stres, metobolik hızda azalma, hipoglisemi problemlerini arttırmaktadır. Ramazan Ayı ile beraber 3 ana öğün ve 3 ara öğünden oluşan beslenme düzeni 2 veya tek öğüne iniyor. Azaltılan bu öğünlerde çok çeşitli yiyecekleri kısa zaman dilimi içerisinde aşırı miktarda ve aceleyle tüketilmesine neden oluyor. Oysa oruç tutarken de vücudumuzun günlük alması gereken vitamin, mineral , karbonhidrat, yağ ve protein oranları Ramazan ayında da aynı miktarda olmalıdır. Aç kalma süresi 16 saat iken sahura kalkılmayan zamanlarda daha da artmaktadır. Kişinin açlık süresi arttığı için kan şekeri daha erken saatlerde düşer ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olur.
 
Glisemik indeksi düşük besinler
Gün içinde kan şekerinin düşmesini ve uzun süreli açlık sonrası iftarda aşırı besin tüketimini engellemek için sahurda yavaş sindirilen ve protein içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir. Protein içeriği yüksek gıdalar mideyi geç terk ederler. Bu yüzden daha geç acıktığınızı hissedersiniz. Sahurda peynir, yumurta, süt, yoğurt ana besinler olmalıdır. Karbonhidrat kaynağı olarak ise esmer ekmek, tam tahıllı ekmek ve çavdar ekmeği, bulgur, esmer pirinç pilavı öncekili olarak tercihleriniz arasında yer alabilir.
 
 İftarda yavaş ve küçük porsiyonlar
Bütün gün aç kalıp oruç tutan kişilere iftar yemeğinde rahatsızlanmamaları için yavaş ve küçük porsiyonlar halinde sık aralıklarla tüketmelerini öneriyoruz. Önce yavaş yavaş çorbasını içen kişi 5-7 dakika ara vermeli. Diğer yemeği yavaş yavaş tüketmelidir. İftar ve sahur sofralarının 30-40 dakikadan az olmaması gerekiyor. İftar ile sahur arası 2-3 lt su içilmelidir. Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıkları nedeniyle oruç tutan kişiler aşırı terleme yaşamaktadır. Öte yandan Uzun süreli aç kalan kişilerin vücutlarında mineral dengesi de bozulabilmektedir. Oruç tutan kişilerde halsizlik veya tansiyonun yükselmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Ramazan Pidesi lezzetli ama kişilerin onun yerine tam çavdar ekmeğini tercih etmesini öneriyoruz. Kişiler gazlı içeceklere yönelmek yerine kendi meyve sularını kendileri sıkabilir.. Hurma besin değeri yüksek ve lif oranı yüksek bir besindir. Günde maksimum 2 tane veriyoruz.  

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Çocuğa her gün dondurma yedirin'
Çocukların yaz aylarında daha az süt tükettikleri için kalsiyum ihtiyaçlarını ...
Sağlık Bakanlığı'ndan okyanus ötesi operasyon!
Orta Amerika ülkesi Trinidad-Tobago’da beyin kanaması geçiren Türk turizmci ...
Ramazan'da oruç tutmadan önce bir doktora görünün
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü bu hafta Ege Bölgesi'nde etkisini gösteren ...
 
İşin uzmanı konuştu! Zayıflatan ‘mucize ürün’ var mı?
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, “mucize” diye ...
Sağlık için Lazca-Kürtçe slogan yolda
Toplumu tehdit eden en büyük ilk 3 tehlikeyi, “Birinci sigara, ikinci ...
SGK'dan diyabet hastalarını rahatlatan karar
SGK, diyabet hastalarının 3 aylık ihtiyacının karşılığı olan 25 şeker ...
 
Dikkat: Tatiliniz uçakta bitmesin!
Tatil mevsimiyle birlikte uçak yolculukları da arttı. Uçakta kulaklarda ...
Çocuklarını dinledi hayatı kurtuldu
Çocukları ısrarcı davranınca Aysel Anaç’ın psikolojik denilen yutma güçlüğünün ...
Ege obezitenin pençesinde: En ‘ağır’ Manisa
Ege’de sağlık çalışanlarının yarısının obez ya da fazla kilolu olduğu ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva