HABERLER>GÜNCEL
22 Kasım 2023 Çarşamba - 10:54

Prof. Dr. Yaşar'dan yağış açıklaması: Barajlar dolacak!

İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, yaşanan kuraklığın bir anda gelmediğini belirterek, "Barajlar yavaş yavaş boşaldı. Canımız çok acıdı. Bu sene işin sonuna geldik. Artık ciddi yağışlar bekliyorum. Özellikle nisan ayına kadar gerçekleşecek yağmurla birlikte barajlar ciddi oranda dolacaktır" dedi.

Prof. Dr. Yaşar dan yağış açıklaması: Barajlar dolacak!

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, son günlerde artan yağışlara ve yaşanan afetlere değerlendirip, açıklamalarda bulundu. Ekim ayının ikinci yarısından sonra gelen sıcak havanın yağışların müjdecisi olduğunu belirten Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Çünkü sıcak hava yağmur getirir. Ekim ayının ikinci yarısında başlayan güzel hava bugüne kadar sürdü. Yağışlar arttı. Ancak bu yağışlar barajları doldurmaz. Barajların dolması için kasım ayının sonunda başlayarak nisana kadar süren yağışların etkili olması lazım. Diğer kentler içinde durum aynı. Örneğin İstanbul'daki barajlar da dolacaktır. Ancak tamamen dolması beklenmemeli. 2020'de yüzde 12, 2021'de yüzde 9 ve 2022'de yüzde 12 yağışlar eksik oldu. Bu sene için de durum aynı. Yaşadığımız kuraklık bir anda gelmedi. Barajlar yavaş yavaş boşaldı. Canımız çok acıdı. Bu sene işin sonuna geldik. Artık ciddi yağışlar bekliyorum. Özellikle nisan ayına kadar gerçekleşecek yağmurla birlikte barajlar ciddi oranda dolacaktır" dedi.

'AFETLERDEN DERS ALMALIYIZ'
Son günlerde sağanakla birlikte yaşanan sel ve su baskınlarına değinen Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Küresel ısınma dönemlerinde sıcaklıkla beraber, yağış fırtına ve kasırgalar artar. Küresel ısınma dönemlerinde biz bu durumda anlarız. Ancak Türkiye'de sel ve su baskınlarının yaşanmasının nedeni çarpık kentleşmedir. Altyapı yetersizliğidir. Başka bir nedeni yok. Yaşanan afet durumlarından ders almıyoruz. Her gelen afette olumsuzluklar yaşıyoruz. Bu afetlerden ders alıp tekrar yaşamamamız lazım" dedi.

'KORDON HER YIL 1 SANTİM ÇÖKÜYOR, DENİZ 3 MİLİM YÜKSELİYOR'
İzmir'de son sağanak sonrası yaşanan su baskınlarına değinen Prof. Dr. Yaşar, "Son yağmurdan sonra özellikle İzmir Kordon suyla doldu. Bunun nedeni bölgenin dolgu zemin olması. Ayrıca bulunduğumuz bölge her yıl 1 santimetre çöküyor. Tektonik bir harekettir bu. Bunun yanında deniz her yıl 3 milim yükseliyor. Bu sadece Kordon boyu için değil Bostanlı ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı için de geçerli. Bunu önlem amaçlı sahil kıyısı olan ön tarafları yükseltiyoruz. Ancak arka kısım çukurda kalıyor. Bu nedenle son yağmurda da Kordon tamamen sular altında kaldı. Bu nedenle yetkililer arka plandaki yapılarda kot uygulaması gerçekleştirmeli. Orada yapmamız gereken tek şey, bilimi göz önüne almak. Çünkü afet her zaman olur. Ancak siz derelerin üzerine ev yapıyorsanız, olmaz. Halen dere yataklarına hiç düşünmeden plan programı yapmadan ev veya yol yapıyoruz. Kısacası çarpık kentleşmeden ve altyapı yetersizliğinden çok çekiyoruz" dedi. (DHA)

 
Sayıştay’dan Buca’ya uyarı: Faturaları gününde öde!
 
Bornova'da 4,5 yıllık temizlik seferberliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de cani kocaya ağırlaştırılmış müebbet istemi!
İzmir'de boşanma aşamasındaki eşi Recibe Koluman'ı (39), 4 yaşındaki kızının ...
FOTO GALERİ-İzmir'de IF Wedding Fashion rüzgarı!
FOTO GALERİ-İzmir'de IF Wedding Fashion rüzgarı!
Jandarmanın keskin nişancıları İzmir'de yarıştı
Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Boran-5 ...
 
TCMB'den faaliyette bulunma izni iptali
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), IQ Money Ödeme Hizmetleri ve ...
Gemi seferlerine ilişkin esaslar belli oldu
Türkiye'deki kıyı tesisleri arasında ve yurt dışındaki kıyı tesislerine ...
A Milli Takım'ın uçağı acil iniş yaptı!
A Milli Futbol Takımı kafilesini Cardiff’ten İstanbul’a taşıyan uçak, ...
 
Bakan Fidan'dan Gazze diplomasisi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'de savaşın durdurulması ve barışın ...
Zehir taciri 9 şüpheliye gözaltı!
Tekirdağ'da uyuşturucu ticareti yapanlara göz açtırılmıyor. Ekiplerin ...
DEÜ İnovasyon fuarına çıkarma yapacak
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva