HABERLER>GÜNCEL
27 Ağustos 2012 Pazartesi - 09:18

Polis 190 kadını, öfkeli kocadan kurtardı

Türkiye’de ilk kez İzmir’de uygulanmaya başlanan Aile İçi Şiddetle Mücadele projesi, 190 kadının hayatını kurtardı.

Polis 190 kadını, öfkeli kocadan kurtardı

İZMİR - Proje kapsamında, hayatları tehlikede olduğu gerekçesiyle kendilerine zimmetlenen kadınları 24 saat koruma altına alan İzmir polisi, sisteme kayıtlı kadınları 3 dakika içerisinde koca şiddetinden kurtarıyor. Emniyet yetkilileri, şiddet gören kadınların dertlerini daha rahat anlatabilmesi için başına kadın komiserin getirildiği projeye ilginin her geçen gün arttırdığını söyledi.
 
İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün başlattığı ve daha sonra tüm Türkiye’ye yayılan Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi kapsamında sadece İzmir’de, eşinden şiddet gördüğü için koruma taleplerinde bulunan yaklaşık 700 kadın, asayiş ekiplerine zimmetlendi ve 24 saat takip altına alındı. Cinayet Büro Amirliği bünyesinde kurulan Aile İçi Şiddetle Mücadele Kısım Amirliği, sistemli çalışmasıyla şiddet gören 190 kadını öfkeli kocasının pençesinden kurtarıldı.
 
PROJENİN BAŞINA KADIN KOMİSER
Kadınların dertlerini daha rahat anlatabilmesi için başına kadın komiserin getirildiği Aile İçi Şiddetle Mücadele projesine, hemen her gün bir kadının korunma talebinde bulunduğunu kaydeden polis yetkilileri, “Korunan tüm kadınların, telefon numaralarını, kimlik bilgilerini, akrabalarını ve kendisini tehdit eden kişilerin bilgilerini çıkarılarak sisteme kaydediliyor. Polis, aynı zamanda kadınları tehdit eden kişileri de sürekli takip ediyor ve tehdit gerçekleştirirse sadece 3 dakika içinde hemen gözaltına alıyor” dedi.
 
PROJE YOLDAŞ BAYDAR İLE BAŞLADI
Projenin ilk örneği; eşinden şiddet gördüğü için ailesinin yanına sığınan 3 aylık hamile Yoldaş Baydar isimli kadın oldu. Kocasından sık sık telefonla barışma teklifi alan Baydar, ret yanıtı verdiğinde de ölümle tehdit edildi. Karakola giderek koruma talebinde bulunan mağdur kadın, polise zimmetlendi. Genç kadın, korunma talebinden bir gün sonra kocasının yine telefonla arayarak “seni öldürmeye geleceğim” demesi üzerine 100. Yıl Polis Merkezi’ni aradı. Acil çağrı üzerine harekete geçen polis, sistemdeki kayıtlı adrese giderek, öfkeli kocayı eve girmek üzereyken yakalayarak olası bir faciayı önledi.
 
81 ŞEHRE ŞİDDET İZLEME MERKEZİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı şiddet gören kadınlara sosyal, psikolojik ve hukuksal destek vermek için düğmeye bastı. Merkezi Ankara’da kurularak, iki yıl içinde 81 şehre yayılması planlanan şiddet izleme merkezleri ile şiddet gören kadınlar için acele koruma kararı çıkarılacak, kadın veya çocuk gerekirse başka ile naklettirilecek.
 
‘Aile Bütünlüğünün Korunması, Şiddeti Önleme Yasası’ çerçevesinde kurulan merkezlerin pilot uygulaması Bursa’da başlayacak. Mağdurlara sağlık kontrolü dışındaki tüm hizmetler bu merkezlerde verilecek. Mağdurlar, sağlık raporlarının alınması ve tedavileri sürecinde sağlık kuruluşlarından öncelikli olarak yararlandırılacak.
 
Mağdurun ifadesi, polis tarafından merkezdeki ifade alma odasında alınacak. Acele koruma kararı alınması ve uygulanması sağlanacak. Tüm süreçlerin polis nezaretinde gerçekleştirilmesi, güvenlik önlemlerinin etkin bir şekilde takip edilmesinin ardından, şiddet gören kadın ya da çocuk, meslek edindirme kurslarına yönlendirilecek.
 
DANIŞMANLIK HİZMETİ DE VERİLECEK
Şiddet gören kadın ve çocuğun tüm danışmanlık hizmetleri de bu merkezlerce sağlanacak. Şiddet gören ve merkeze sığınan kadın ilk olarak ‘kadın kabul’ denilen birime alınacak. Kadın veya çocuk burada 48 saat misafir edilecek. Mağdur kendi ayakları üzerinde kalabileceği zamana kadar kadın konuk evinde kalabilecek. Çocuklara durumlarına göre kreş hizmeti veya okul hizmeti verilecek.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olacak merkezler, valilik ya da kaymakamlık, emniyet, adliye, icra, sivil toplum kuruluşları, jandarma ya da emniyet, sağlık, barolar, iş-kur, üniversiteler, belediyeler gibi kurumların koordinasyonunda görev yapacak. (Cem Kartal/Bugün)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Müftüye Kılıçdaroğlu'yla iftar sürgünü!
Bakırköy Müftüsü Zakir Uzun, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Ağustos’ta ...
Bombalı terörün zanlısı öğretmen tutuklandı
Gaziantep’te 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 68 kişinin de yaralandığı bombalı ...
Karamürsel'de tesettür plaj isyanı devam ediyor
Karamürsel’in Ereğli Sahili’ndeki plajın kadınlar için özel bir paravanla ...
 
Çocuklara işkence yapan çocuklar serbest
Ramazan Bayramı'nda 2 çocuğa işkence yaptıkları gerekçesiyle gözaltına ...
Redhack ve Anonymous birbirine girdi iddiası
THY sitesinin hacklenmesi sonrasında hacker grupları Redhack ve Anonymous ...
Prof. Dr. Dönmez'den mimarlara cami eleştirisi
Yalova’ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez cami açılışı ...
 
Normal doğum ısrarı bebeği öldürdü iddiası!
Menemen’de bir anneye normal doğumda ısrar edildiği için bebeğinin ölü ...
Çeşmeli turizmcilerden Sakız Adası'na yardım eli
Çeşme'nin hemen karşısında bulunan ve geçen hafta çıkan orman yangınında ...
'Kimseye hayrım yok, zararımdan başka'
12 Eylül davası sanığı Kenan Evren'in kendisini muayene eden doktorlara ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva