HABERLER>GÜNCEL
26 Ağustos 2012 Pazar - 12:52

Prof. Dr. Dönmez'den mimarlara cami eleştirisi

Yalova’ya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez cami açılışı yaptı. Hayırseverler tarafından yaptırılan Akasya Evleri Camisinin açılışını yapan Prof. Dr. Görmez, "Mimarlarımız, üniversitelerimiz, mimarlık fakülteleri 80 sene camilere küstü. Cumhuriyet dönemine özgü bir cami mimarisi ihdas edemediler" dedi.

Prof. Dr. Dönmez den mimarlara cami eleştirisi

YALOVA - Diyanit İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Yalova’nın Çınarcık ilçesi Esenköy Beldesi’ne gelişinde Yalova Valisi Esengül Civelek, Çınarcık Kaymakamı Şenol Levent Elmacıoğlu ve Yalova Müftüsü Hıdır Bayrak tarafından karşılandı. Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından kürsüye geçen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, son zamanlarda medyada cami mimarisi üzerine tartışmalar yapıldığını dile getirdi. Medyadaki tartışmaların kendisini memnun ettiğini söyleyen Görmez, "Son zamanlarda cami mimarisi üzerinde bazı tartışmalara şahit oluyoruz. Bu da beni mutlu ediyor. Ne güzel ülkemizin tüm düşünürleri, yazarları oturmuş camilerin ruhaniyeti üzerinde fikirlerini ortaya koyuyorlar, kalemlerini oynatıyorlar. Bu şu açıdan çok önemli üniversitelerimiz, üniversitelerin mimarlık fakülteleri ve mimarlarımız 80 sene camilere küstü. Cumhuriyet dönemine özgü cami mimarisi ihdas edemediler. Neden edemediler? Çünkü küsmüşlerdi. Bu konuya küskünlerdi. Ben şimdilerde mimarlarımızı camilerle barışmış olarak düşünüyorum. Bu inşallah bizi daha iyiye yöneltecek. Daha güzel camilerin ve mabetlerin ortaya çıkmasına neden olacak" diye konuştu.

Diğer dinler ile islamiyet arasındaki farka dikkat çeken Görmez, "Bir gayrimüslim cami yapamaz mı? Müslüman olmayan bir adamı da taşları bir araya getirip cami yapabilir.
İstanbul’da özellikle tanzimat sonrası pek çok mabedimizin mimari Ermeni vatandaşlarımız olmuşladır. Müslüman olmayan bir kimse cami inşa edebilir, ama cami imar edemez. Camiler hem ibadet mek?nımız hem de birlik mek?nımızdır. Kalplerimizi birleştirdiğimiz yerlerdir. Diğer dinlerin mabetleri tapınaklardır. Diğer dinlerin mabetleri ile islamın mabetleri arasında dağlar kadar farklar vardır. Bizim mabetlerimiz tapınak değildir. İbadet mek?nıdır. Biz orada o binalarımıza ibadet etmiyoruz, rabbimize ibadet ediyoruz. Arada o kadar büyük bir fark vardır" dedi.

Konuşmasının devamında gençlerin camilere kazandırılması gerektiğini söyleyen Görmez, "Aslolan camileri imar etmek. Camilerin imar edilebilmesi için gençlerimizi camilerimize kazandırmamız gerekiyor. Genç cemaatimizin de olması gerekiyor. Benim gibi aksakalını bırakmışlar kızmasın onlarda genç, ama camilere daha fazla gencin gelmesi gerekiyor" ifadesini kullandığı.

Konuşmaların ardından caminin yapımına katkı sağlayanlara teşekkür plaketlerini Mehmet Görmez ve Yalova Valisi Esengül Civelek verdi. Caminin açılışına katılan Mehmet Görmez ve Yalova Valisi Esengül Civelek’e günün anısına porselen birer vazo hediye edildi. Ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez camiyi gezdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bilal-İzmirli 26 Ağustos 2012 Pazar 13:55

Prof. Dr. Dönmez'den mimarlara cami eleştirisi....ALLAH sizi nasıl biliyorsa öyle yapsın.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Normal doğum ısrarı bebeği öldürdü iddiası!
Menemen’de bir anneye normal doğumda ısrar edildiği için bebeğinin ölü ...
Çeşmeli turizmcilerden Sakız Adası'na yardım eli
Çeşme'nin hemen karşısında bulunan ve geçen hafta çıkan orman yangınında ...
'Kimseye hayrım yok, zararımdan başka'
12 Eylül davası sanığı Kenan Evren'in kendisini muayene eden doktorlara ...
 
'Çocuklarımız sakallı Suriyeliler'den korkuyor'
Suriyeli sığınmacıların yerleştirildiği Hatay’da bugünlerde tedirginlik ...
Eş durumundan tayinde yeni dönem!
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, en fazla asker, hâkim-savcı, hariciye ...
İzmir’de feci kaza: İşçi servisi kamyonla çarpıştı!
Kemalpaşa İlçesi'nde fabrika işçilerini taşıyan servis midibüsü ile kum ...
 
Milli atletlerin aracı şarampole yuvarlandı: 2 ölü
Londra Olimpiyatlarında maraton koşan milli atlet Bekir Karayel'in kullandığı ...
Teröristler araçları yakıp 1 kişiyi kaçırdı
Ağrı’daki Tendürek Dağı'nda yol kesen bir grup PKK'lı terörist, 1 TIR, ...
“Yeni anayasa hain planları bozacak!”
12 sivil toplum kuruluşu Gaziantep’te bir araya gelerek teröre karşı ortak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva