HABERLER>POLİTİKA
11 Temmuz 2015 Cumartesi - 13:06

Paterson Köşkü Meclis’e taşındı: Bakana 7 soru

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır 1978 yılında kamulaştırılan, aradan geçen 37 yıldır halkın hizmetine kazandırılmayan ‘taşınmazı’ Ankara’ya taşıdı.

Paterson Köşkü Meclis’e taşındı: Bakana 7 soru

Sındır, Maliye Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanına ayrı ayrı yönelttiği önergeyle ilgili olarak; içinde tarihi Paterson Evi’nin de bulunduğu taşınmazın amacına uygun, kamu yararı gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yapılanların yılan hikayesini hatırlattığını ifaden Sındır; “Paterson’un Evi olarak bilinen binanın da içinde bulunduğu alan 1974 yılında Tabii SİT alanı olarak belirlenmiş. Ardından da söz konusu taşınmaz İzmir İl İdare Kurulu’nun 05.10.1978 gün 4264 sayılı kararı ile “eski eserin korunması ve kültür hizmetlerinde kullanılması” amacıyla kamulaştırılmıştır. Aynı taşınmaz lojman, kütüphane,  çocuk bahçesi ve otel yapımı amacı ile önce Turizm Bankası A.Ş.’ye sonrasında da o zamanki adıyla Kültür Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. Bakanlık taşınmazı Bornovalıların yararlanacağı kültür merkezi olarak değerlendirmek için projelendirilmiş ve ihaleye çıkarılmıştır” dedi.

Paterson Köşkü kaderine terk edildi!
Aradan geçen bunca zamana rağmen ortada hiçbir şeyin olmadığını ifade eden  Sındır; “ortada Bornovalıların eğitim, kültür ve sosyal amaçlı kullanabileceği ne kültür merkezi, ne kütüphane ne çocuk bahçesi  ne de otel var! Yeterli ödenek verilmediği için bir türlü tamamlanamayan kaba inşaattan başka bir şey yok. Ortada aynı alanda bulunan, bakımsızlıktan harabeye dönen yıkılma tehlikesi ile yüz yüze tarihi Paterson Köşkü’nden başka bir şey yok. Öyle ki taşınmazların önceki sahipleri yapılan kamulaştırmanın yasal süresi içerisinde yatırım ve hizmete dönüştürülememesi nedeniyle kendilerine iade edilmesi için mahkemeye gitmişlerdir.  Bornova’nın merkezinde böylesine değerli bir yer ve tarihi bina iş bilmeyenlerin elinde heba, kamu kaynakları çarçur, Bornovalılar hizmetten mahrum edilmiştir” dedi.


Kültür Merkezi inşaatına 20 yılda harcanan ödenek ne kadar?
Yaklaşık 20 yıl önce ihale edilerek yapımına başlanan “Bornova Kültür Merkezi” inşaatı neden tamamlanamadığını soran Sındır şöyle dedi; “ihale tarihinden günümüze bu inşaat için Bakanlık tarafından ayrılan ödenek ne kadardır? İnşaatın tamamlanıp halkımızın hizmetine girmesi için daha ne kadar kaynağa gerek vardır? Bunca zamandır harcanan paraların karşılığı nerelere gitmiştir? Bornovalılar eğitim ve kültür hizmetlerinden neden mahrum bırakılmışlarıdır? Hemşerilerimizin aklına takılan tüm bu soruların sorumlular tarafından açıklığa kavuşturulması zorunludur. Kamu kaynaklarının verimli ve planlı kullanılması zorunludur. Bornova Kültür Merkezi’nin tamamlanıp halkımızın hizmetine sunulması zorunludur.” 

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın Maliye Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanına ayrı ayrı yönelttiği sorular şöyle:

1. Söz konusu taşınmazların (22 ve 23 no’lu parseller) mülkiyeti bugün itibariyle kime aittir? Taşınmazların önceki mülk sahipleri tarafından, yapılan kamulaştırmanın yasal süresi içerisinde yatırım ve hizmete dönüştürülememesi dolayısıyla, kendilerine iade edilmesine yönelik açılmış bulunan herhangi bir dava var mıdır? Sonuçlanmış mahkeme kararları var mıdır?
2. Söz konusu taşınmazlar kronolojik olarak hangi kurum/kuruluşlara tahsis edilmişlerdir? Yapılan tahsisatlar hangi nedenlerle amaca yönelik değerlendirilememişlerdir?
3. 22 no’lu parsel üzerinde yaklaşık 20 yıl önce ihale edilerek yapımına başlanan “Bornova Kültür Merkezi” inşaatı neden halen tamamlanamamıştır? Ne kadarlık kısmı tamamlanabilmiştir? İhale tarihinden günümüze bu inşaat için Bakanlık’ça ayrılan ödenekler yıllar itibariyle ne kadardır ve daha ne kadar ödeneğe ihtiyaç bulunmaktadır?
4. “Bornova Kültür Merkezi” inşaatına başlandığı günden bugüne kadar İmar Mevzuatında (Kanun ve Yönetmeliklerde) ve Deprem Yönetmeliklerinde birçok değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu inşaatın bu mevzuat değişikliklerine göre tadilat projeleri yapılmış mıdır? Tadilat projeleri yapılmış olsa da 20 yıldır inşaatta kullanılan ve/veya açıkta bulunan demir ve çelik konstrüksiyon elemanlarının yapısal sağlamlığı halen geçerli midir?
5. “Bornova Kültür Merkezi” inşaatının tamamlanmasına ve halkımıza hizmete sunulmasına daha kaç yıl beklenecektir?
6.  23 no’lu parseldeki taşınmazın (Paterson Köşkünün) kamuya hizmet verebilmek için restorasyonu amacıyla; Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün12.05.1986 gün ve 17860 sayılı yazısı ile Kültür Bakanlığınız (Kültür Merkezleri Dairesi Başkanlığı) adına tahsisatın yapıldığı doğru mudur? Söz konusu tahsisatın Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 18.09.2008 tarih ve 3121-103557 sayılı yazı ile Bakanlığınızdan alınarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapıldığı doğru mudur? Dolayısıyla aradan geçen 22 yıl içerisinde (1986-2008) Köşk restorasyonuna yönelik ne yapılmıştır?
7. Söz konusu taşınmazlar üzerinde yapılan söz konusu kamulaştırmaların yapıldığı tarihten (1978) günümüze kadar 37 yıldır hiçbir kamusal yatırım ve hizmet üretilmemiş olmasının meydana getirdiği zararın maddi ve manevi boyutları nedir?

 
Flaş! Memur ve emeklilere bayram müjdesi
 
CHP İl Başkanı Serter’den ‘son’ Menderes mesajı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Özdemir Sökmen 11 Temmuz 2015 Cumartesi 22:10

İşte kentini ve beldesini seven bir milletvekilinin yapması gereken davranış budur.Kutlarım sizi sayın Sındır.Başarılar.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yılmaz’dan İzmirli vekilin ‘Sarraf’ sorusuna jet iade
TBMM Başkanlığı’na seçilen Ak Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP ...
Bakan Eroğlu’ndan Kiraz mesajları: Biz önce…
İzmir’de, Kiraz Belediyesi'nin düzenlediği iftar programına katılan Orman ...
Erdoğan partilere seslendi: Temennim bir an önce…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "koalisyon" konusunda partilere mesaj ...
 
Kılıçdaroğlu’ndan ‘reform’ vurgusu, kabine mesajı: Belki…
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koalisyonun 4 yıl görev yapacak ...
Bahçeli’den flaş mesajlar: Fanus demişken…
MHP lideri Devlet Bahçeli, resmi Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. ...
Meclis’te MHP ile HDP arasında gizli oylama!
Radyo Televizyon Üst Kurulu'nda AK Parti'den boşalan bir üyelik MHP ya ...
 
Aksünger’den bomba ‘dinleme’ mesajları: Fuat Avni’yi…
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Erdal Aksünger, Cumhurbaşkanı ...
Menderes’te ‘14 ret’ krizi tam gaz: Serter-Soylu kapışması!
Menderes’te belediyeye ait arazilerin Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne ...
CHP’de Sertel dosyası raporu: Kaderi MYK çizecek!
CHP’de krize neden olan Milletvekili Adayı Atilla Sertel’in Yüksek Seçim ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva