HABERLER>EKONOMİ
7 Mart 2024 Perşembe - 13:56

Özgener’den ‘yarısı bizden’ çağrısı: İzmir için de uygulanmalı!

İş dünyası buluşmasında konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, "Bakanlık olarak İstanbul için uygulamaya aldığınız “Yarısı Bizden" kampanyasının İzmir için de uygulamaya alınmasının önem taşıdığını düşünüyoruz. Tarım ve orman vasfını yitirmiş alanların planlanarak arsa üretilmesi ve bu arsalarda kentsel dönüşüm projelerine rezerv alan oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Özgener’den ‘yarısı bizden’ çağrısı: İzmir için de uygulanmalı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir İş Dünyası, İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde bir araya geldi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de toplantıya katılım sağladı.

Buluşmaya Özhaseki ve ev sahibi İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in yanı sıra; İzmir Valisi Süleyman Elban, Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile çok sayıda iş insanı katıldı.

Toplantıda konuşan İZTO Başkanı Mahmut Özgener, dikkat çekici mesajlar verdi.

İZMİR’İ DE ÖNCELİKLİ KENTLER ARASINA ALMALIYIZ
Kentlerin depreme hazırlanmasının önemine dikkat çeken Başkan Özgener, “Kentsel dönüşüme yönelik Bakanlığımız ile Dünya Bankası tarafından imza altına alınan 330 Milyon euro bütçeye sahip Türkiye İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesinin, kentimizin de dahil olduğu 5 pilot ilin dönüşümü için büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Sayın Bakanımıza projenin hayata geçirilmesi noktasında kentimizin dahil edilmesini sağladıklarından dolayı şükranlarımızı arz ediyoruz. Gündemimizin en önemli maddesinin,hayat akışımızı ciddi bir şekilde kesintiye uğratma gücüne sahip olan deprem gerçeği ve bu eksende titizlikle ele alınması gereken kentsel dönüşüm süreci olduğunun bilincindeyiz.Bu anlamda toplantımızın, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında düzenlenen Deprem Haftası’nda gerçekleşmesinin, tüm kamuoyunda da bu bilincin oluşturulmasında ve güçlendirmesinde önemli bir etkiye sahip olacağına inanıyoruz.Ülkemizde, “deprem” söz konusu olduğunda ağırlıklı olarak İstanbul’un konuşulduğunu görüyoruz. Oysa sizin daha önce vurguladığınız gibi, İzmir’i de öncelikli kentler arasına almalıyız.Konunun, merkezi ve yerel yönetimlerce siyaset üstü bir anlayış çerçevesinde ve tüm ülkemizi kapsayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği inancındayız.  Kuşkusuz ki bu konuda atacağımız adımlarda, bilim insanlarımızın ortaya koyduğu olgulara ve önerilere göre hareket etmemiz hayati öneme sahip.  Ülkemizin büyük bir kısmında olduğu gibi, Ege Bölgesi ve kentimizin de tehlikeli ve riskli fayların üzerinde konumlanmış olmalarına bağlı olarak, yapılaşma koşullarını belirlerken, zemin yapısının ilk sırada ele alınması gerektiği kanaatindeyim” dedi.

YAPI STOĞUNUN OLUMLU YÖNDE DEĞİŞTİRİLEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
Aktif faylara da dikkat çeken Özgener, “Bu kapsamda, İzmir’de olası bir depremde tehlike yaratacak büyüklükte olan 13 aktif faya yönelik “Bütünleşik Deprem Senaryosu ve Deprem Master Planı” hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz.  Bununla birlikte;zemin iyileştirilmelerinin sağlanmasını, yerleşim birimleri içinden geçen aktif fayların imar planlarına işlenmesini ve fay üzerinde yer alan yerleşimlerin zaman içerisinde dönüştürülmesini de düzenleyen bir “FAY YASASI” oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Odaklanmamız gereken diğer önemli hususların başında riskli yapı stokunu yenilememiz ve arsa üretmemiz geliyor.  Elbette, bir kenti kısa sürede yenilemek kolay değil. Bu; hem zaman hem de kaynak gerektiren zorlu bir süreç. Bu bağlamda, kentsel dönüşüm kredilerinin ve desteklerinin geliştirilmesi ihtiyacını vurgulamak istiyorum.Ayrıca, kentsel dönüşüm projelerinde karşımıza çıkan sıkıntılar, afetlerle mücadelede yeni bir anlayışı ve yöntemi hayata geçirmemizi de zorunlu kılıyor.  İzmir’in deprem dirençli bir kent haline getirilmesi amacıyla; kent bileşenlerinin harekete geçirilmesi, risk yönetimi, tehlike analizi, acil müdahale sistemi gibi yaklaşımların devreye alınması, tüm altyapı ve üstyapı bileşenlerinin gözden geçirilmesi ve gerekli iyileştirilmelerin yapılması da oldukça kritik.İzmir’de yapı stokunun güçlendirilmesi, imar ve iskana yönelik kararların ve kentsel dönüşüm olanaklarının incelenmesi ve bilimsel çalışmalar ışığında zemine, sıvılaşmaya, fay hattına göre yapılaşmanın sağlanmasınınöneminin altını çizmek isterim.Yanı sıra; kentler özelinde yerel şartlara uygun dönüşüm hamleleri yapılması gerektiği kanaatindeyiz. İzmir örneğinden yola çıkarsak, kıyı kesimlerinde yapı stoğumuzun eski ve zemin yapısının iyi olmadığını görüyoruz. Fakat 8-9 katlı bitişik nizam binaların dönüşmesi oldukça sınırlı. Dönüşse bile parsel bazlı dönüşüyor. Oysaki bu bölgelerde ada bazlı dönüşüm zorunlu tutularak, gerekirse inşaat koşulları değiştirilerek kentin hem siluetinin hem de yapı stoğunun olumlu yönde değiştirilebileceğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

YARISI BİZDEN'E İZMİR DE DAHİL EDİLSİN
Dönüşüm için çağrıda da bulunan Özgener, “Bakanlığınızın şehircilik konusundaki çalışmalarını sizden dinlemeden önce;inşaat sektörümüzün, sağladığı istihdam ve katma değer ile ekonomik kalkınmaya öncülük ettiğine ayrıca vurgu yapmak istiyorum.2023 yılında büyümeye en büyük katkının da, hizmetler ve yüzde 7,8 büyüme ile inşaat sektöründen geldiğini görüyoruz.  Ülkemiz ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için önem taşıyan inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin taleplerini içeren dosyamızı sizlerle toplantımız öncesinde de paylaştık. İzin verirseniz Meslek Komitelerimizin önerilerinden bazılarını dile getirmek istiyorum. Sektörün yaşadığı en büyük sorun; girdi maliyetlerinde yaşanan ve öngörülemeyen hızlı ve yüksek artışlardır.Özellikle inşaatın en önemli girdileri olan demir ve çimentodaki fiyat artışlarının, yatırımları olumsuz etkilediğini ifade etmek istiyorum. Bakanlığımızın, vatandaşın konut edinmesine yönelik avantajlı imkanlar sunan çeşitli kampanya ve teşvikleri uygulamaya almasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bununla birlikte, bu uygulamaların piyasaya, maalesef yeterince can suyu sağlayamadığını gözlemliyoruz.  Özellikle 2023 ve 2024 yıllarını kapsayacak şekilde inşaat ruhsatı kesilmiş olan binalara yönelik yüklenici firmaya tamamlama kredisi desteği; inşaat ruhsatı verilmiş ve inşaatı devam eden projelerde vatandaşların ev sahibi olabilmesi için uygun faiz oranlarıyla konut kredisi verilmesinin durağanlaşan sektör için önemli bir katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Bununla birlikte, Bakanlık olarak İstanbul için uygulamaya aldığınız “Yarısı Bizden" kampanyasının İzmir için de uygulamaya alınmasının önem taşıdığını düşünüyoruz. Tarım ve orman vasfını yitirmiş alanların planlanarak arsa üretilmesi ve bu arsalarda kentsel dönüşüm projelerine rezerv alan oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm projesi üstlenen firmalara rezerv alandan yer önerilmesi, bunun karşılığında aynı emsalde kentsel dönüşüm projesi yapma şartı getirilmesinin, arz-talep dengesine ve ayrıca konut ile kira fiyatlarının makul seviyelere gelmesine olumlu katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz” dedi.

YARISI BİZDEN KAMPANYASI NEDİR?
İstanbul'da kentsel dönüşüm uygulamalarında hak sahiplerine her bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 700 bin liraya kadar kredi, bir işyeri için 350 bin liraya kadar hibe, 350 bin liraya kadar kredi veriliyor.

 
Çocuklar istedi Çerçioğlu yaptı
 
Otelde silahlı kavga: 1 kişi yaralandı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
7 Mart 2024 Perşembe 16:27

Yarısı da senden olsa olmuyor mu? Akıl vermeye geldi mi çok paraya gelince yok.

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gökyüzünde İzmir gururu!
Gazeteci-Yazar Uğur Dündar, “Milli muharip uçağımız KAAN’ın ilk deneme ...
Deprem bölgesindeki KOBİ'lere destek ödemesi başlıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, "KOBİ'lerin Deprem Sonrası Desteklenmesi ...
'Merkez Bankası'na desteğimiz tamdır'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Dezenflasyon zaman ve kararlılık ...
 
Kasaplara etiket dayanmıyor… Ete 4 günde ikinci zam!
Pazartesi günü başlayacak Ramazan öncesi ete kallavi zam geldi. Hafta ...
Merkez Bankası'ndan yeni sıkılaştırma kararı
Merkez Bankası'ndan yeni sıkılaştırma adımı geldi. TL ticari krediler ...
'Türkiye'nin ekonomi programı işe yarıyor'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye'nin uyguladığı ekonomi ...
 
İkramiyeler bayramdan önce hesaplara aktarılacak!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, ikramiyelerin bayramdan önce ...
Altın fiyatlarında son durum: Yeni rekor!
Altın fiyatları, ABD ekonomisinin soğumaya başladığına dair işaretlerin ...
Bilimden kuraklık uyarısı... Ne kadar yağış o kadar balık!
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, son 4 ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva